Skip to main content

Μπαρόζο και Κάμερον επικρίνουν εμμέσως τη Γαλλία

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκριναν εμμέσως τη γαλλική πρόταση για τη συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, κάνοντας την εκτίμηση ότι η Ευρώπ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκριναν εμμέσως τη γαλλική πρόταση για τη συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ, κάνοντας την εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν έχει καθόλου την ανάγκη «νέων θεσμών».

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες ενδιαφέρονται για την ουσία» της εφαρμοστέας πολιτικής, «όχι για νέους θεσμούς ή νέες διαδικασίες» απόφασης στους κόλπους της ΕΕ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αφού συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στις Βρυξέλλες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή Σύνοδο Κορυφής, αντέδρασε με ενθουσιασμό στις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής. «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος» ακούγοντας αυτά τα λόγια, σχολίασε κατενθουσιασμένος ο Βρετανός πρωθυπουργός.

«Οφείλουμε να επικεντρώσουμε στην ουσία και όχι σε νέους (ευρωπαϊκούς) θεσμούς», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Η Γαλλία προώθησε το τελευταίο διάστημα την ιδέα του σχηματισμού οικονομικής κυβέρνησης, πριν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί εγκαταλείψει την πρόταση, κυρίως απέναντι στην επιμονή της Γερμανίας.

Το Βερολίνο φοβάται μήπως η συγκρότηση οικονομικής κυβέρνησης της ζώνης του ευρώ δημιουργήσει μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων και επιμένει ότι το σχήμα αυτό πρέπει να περικλείσει και τις 27 χώρες της ΕΕ στον συντονισμό των επιμέρους οικονομικών πολιτικών. Το θέμα της οικονομικής διακυβέρνησης θα βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που άρχισε πριν από λίγη ώρα τις εργασίες της στις Βρυξέλλες.