Skip to main content

Μπάσκετ: H EEA ανακάλεσε το πιστοποιητικό συμμετοχής της ΚΑΕ Ηρακλής στο πρωτάθλημα

Στην απόφαση ανάκλησης του πιστοποιητικού συμμετοχής των κυανόλευκων στη Basket League προχώρησε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού

Η αποφυγή του υποβιβασμού στην Α2 ανδρών για την ΚΑΕ Ηρακλής είναι αναπόφευκτη πλέον, μετά τη σημερινή απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Η ΕΕΑ αποφάσισε πως δεν δύναται να χορηγήσει στην ΚΑΕ Ηρακλής πιστοποιητικό συμμετοχής στη Basket League για την αγωνιστική περίοδο 2021-22, για τον λόγο ότι ο Θεόδωρος Δρακόπουλος δεν δικαιούται βάσει νόμου να ασκεί τα καθήκοντα του ιδιοκτήτη και προέδρου λόγω κωλύματος του ποινικού μητρώου του. Το κώλυμα του ποινικού μητρώου, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ.1 Ν.2725/1999 όπως ισχύει, αποτελεί βαρύ κατηγορητήριο που δεσμεύει τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ, ο οποίος θα είναι και αυτός που θα αποφανθεί ως προς την ποινή στην ΚΑΕ Ηρακλής λόγω της μη χορήγησης πιστοποιητικού για τη συγκεκριμένη αιτία.

Η ΕΕΑ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σχετική έρευνά της, βρήκε δε πως η «φερόμενη ως πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος» της ΚΑΕ Ηρακλής, Μαρία Χαρτζουλάκη, είναι η πρώην πεθερά του κ. Δρακόπουλου, η οποία μάλιστα είναι υπερήλικη. Το νομικό κώλυμα στην προκειμένη περίπτωση είναι πως η Μαρία Χαρτζουλάκη είναι παρένθετο πρόσωπο. Επιπλέον, συμφωνητικά παικτών που κοινοποίησε η ΚΑΕ Ηρακλής στην ΕΕΑ για υποθέσεις εξόφλησής τους από τον «Γηραιό» είχαν την υπογραφή του Δρακόπουλου ως προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, με ημερομηνίες που ο τελευταίος είχε μεταβιβάσει τις μετοχές, σύμφωνα με την ΚΑΕ. Η ΚΑΕ Ηρακλής υποστήριξε ως προς το τελευταίο στην απολογία της πως εκ παραδρομής μπήκε η υπογραφή του Θεόδωρου Δρακόπουλου από λάθος κάποιας γραμματέα.

Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, στην έρευνά της, η ΕΕΑ κατέληξε ότι η πρόεδρος της ΚΑΕ Ηρακλής είναι παρένθετο πρόσωπο, το οποίο χρησιμοποιεί ο Θεόδωρος Δρακόπουλος, για να ενεργεί για τον εαυτό του, εξαιτίας του κωλύματος του άρθρου 3 παρ.1 Ν.2725/1999 όπως ισχύει, (Ποινικό Μητρώο).

Η ΕΕΑ εν συνεχεία ζήτησε από την ΚΑΕ Ηρακλής να καταθέσει τα έγγραφα της μεταβίβασης των μετοχών από τον Θεόδωρο Δρακόπουλο, αυτά που θα αποδείκνυαν πότε έγινε αυτή, αφού στην κατοχή της ΕΕΑ είχαν έρθει συμφωνητικά παικτών με την υπογραφή του Θεόδωρου Δρακόπολου στο διάστημα που η ΚΑΕ Ηρακλής υποστήριζε πως είχε ήδη γίνει η μεταβίβαση. Τα συμφωνητικά των παικτών τα είχε κοινοποιήσει η ίδια η ΚΑΕ Ηρακλής στην ΕΕΑ για υποθέσεις οφειλών της ΚΑΕ προς τρίτους. Ο Ηρακλής υποστηρίζει ότι εκ παραδρομής μπήκε η υπογραφή του Δρακόπουλου από κάποια γραμματέα.

Από τα επίσημα συμφωνητικά μεταβίβασης του 90% που κατείχε ο Θεόδωρος Δρακόπουλος προς άλλους μικρομετόχους, προέκυπτε πως η μεταβίβαση έγινε τον Ιανουάριο του 2021, ενώ ο κύριος Δρακόπουλος υποτίθεται ότι είχε φύγει από την ΚΑΕ Ηρακλής ήδη από το 2019. Επομένως, όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΕΕΑ, η ΚΑΕ Ηρακλής είχε εξαπατήσει την Επιτροπή για τις αγωνιστικές περιόδους 2019-20 και 2020-21, προκειμένου να λάβει τότε πιστοποιητικό συμμετοχής. Το ερώτημα που δημιουργήθηκε για την ΕΕΑ είναι πώς μεταβίβασε ο κύριος Δρακόπουλος τις μετοχές τον Ιανουάριο του 2021, ενώ δεν ήταν στο μετοχολόγιο της ΚΑΕ Ηρακλής τα προηγούμενα έτη.

Λόγω όλων των προαναφερθέντων, η ΕΕΑ αποφάσισε να διαβιβάσει τα έγγραφα που προσκόμισε ο «Γηραιός» στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, για την πράξη της Υφαρπαγής Ψευδούς Βεβαίωσης.

Πλέον, η ΕΕΑ διαβίβασε την απόφασή της για μη χορήγηση πιστοποιητικού συμμετοχής στην Basket League στην ΚΑΕ Ηρακλής στο δικαιοδοτικό όργανο του ΕΣΑΚΕ. Ούτως ή άλλως, ακόμη και στην περίπτωση αφαίρεσης τριών βαθμών και με δεδομένο πως ο Ηρακλής βρίσκεται στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα με 17 βαθμούς σε 14 αγώνες, ο Ηρακλής θα υποβιβαστεί στην Α2.

Υπενθυμίζεται πως η ΕΕΑ είχε αποφανθεί στις 23.09.2021 και 12.10.2021 για τη μη χορήγηση Πιστοποιητικού συμμετοχής στην ΚΑΕ ΗΡΑΚΛΗΣ 2017 για την αγωνιστική περίοδο 2021-2022, εξαιτίας της αποδεδειγμένης οφειλής σε αθλητή της ομάδας, η οποία προέκυπτε από προσωρινά εκτελεστή απόφαση Δικαστηρίου. Τιμωρήθηκε αρχικά με αφαίρεση τριών βαθμών από τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ, δικαιώθηκε όμως από το ΑΣΕΑΔ τον περασμένο μήνα και οι βαθμοί επιστράφηκαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Gazzetta, η ΚΑΕ Ηρακλής θα προχωρήσει στην άσκηση ασφαλιστικών μέτρων για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης. Η υπόθεση μεταφέρεται πλέον στον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ. Θυμίζουμε ότι η ΕΕΑ δεν είχε χορηγήσει πιστοποιητικό συμμετοχής στην ΚΑΕ Ηρακλής και το περασμένο φθινόπωρο (για την υπόθεση του Θόδωρου Ζάρα), εν συνεχεία τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ για να ακολουθήσει η δικαίωσή της στο ΑΣΕΑΔ.