Skip to main content

Μπατζελή: 5,5 δισ. ευρώ στους αγρότες το 2010

Τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης στον αγροτικό τομέα και τις δράσεις στους προσεχείς μήνες, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής, παρουσίασε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυ
Τις παρεμβάσεις στον αγροτικό τομέα, στο πλαίσιο διαμόρφωσης μιας εθνικής στρατηγικής και τις δράσεις για τους προσεχείς μήνες, παρουσίασε η  η υπουργός Κατερίνα Μπατζελή παρουσία και του προέδρου της ΟΚΕ Χρήστου Πολυζωγόπουλου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της διημερίδας για τη Γεωργία, με τίτλο «Κοινωνικός Διάλογος για τη Γεωργία, την Αγροτική Ανάπτυξη και τα Τρόφιμα».

Τα βασικά σημεία της πολιτικής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των άμεσων μέτρων που ανακοινώθηκαν σήμερα έχουν ως εξής:

- Ενίσχυση της ρευστότητας. Οι συνολικές εισροές για το 2010 θα ανέλθουν στο ποσό των 5,5 δισ. ευρώ.
- Μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ. Η κατανομή των αποζημιώσεων γίνεται δικαιότερη.
- Συμμετοχή των νέων αγροτών στα αγροτοσυνδικαλιστικά όργανα, σε ποσοστό που προτείνεται να είναι 60%.
- Μείωση του κόστους παραγωγής με έλεγχο του κόστους των εισροών.
- Έλεγχος της αγοράς με κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή.

Η διαμόρφωση των τιμών λιανικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 100% τις τιμές παραγωγού, ενώ η τιμή χονδρικής δεν θα πρέπει να ξεπερνά κατά 30% την τιμή παραγωγού. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις.

-Δημιουργία «Τειρεσία» και στον διατροφικό τομέα.
-Κατοχύρωση του επαγγέλματος των αγροτών και ένταξη της δια βίου μάθησης στα προγράμματα του υπουργείου Παιδείας.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή επεσήμανε ότι βασικό εμπόδιο στον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγροτικής οικονομίας αποτελούν κατεστημένες αντιλήψεις, μεταξύ των οποίων και η άποψη ότι οι αγρότες θα πρέπει να ζουν από τις επιδοτήσεις.

Οι παλιές αντιλήψεις θα φύγουν και θα έλθουν νέες, τόνισε η υπουργός. Η κυβέρνηση δεν ποντάρει στην κόπωση των αγροτών για να ανοίξουν οι δρόμοι, αλλά στην κοινωνική ευθύνη των αγροτών και στα αποτελέσματα του διαλόγου μαζί τους που θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες, είπε η υπουργός, αναφερόμενη στις αγροτικές κινητοποιήσεις, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά την ολοκλήρωση της διημερίδας για τη γεωργία.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα για τις νομοθετικές παρεμβάσεις που θα γίνουν μέσα στο χρόνο, το οποίο παρουσίασε η κ. Μπατζελή, μέσα στο 2010 οι Έλληνες αγρότες θα εισπράξουν 5,5 δισ. ευρώ.

Ποσό που αφορά εξόφληση υποχρεώσεων Γ ΚΠΣ, κοινοτικές επιδοτήσεις, κυβερνητικές ρυθμίσεις (αύξηση επιστροφής ΦΠΑ, ειδικός φόρος, πετρελαίου, ρύθμιση δανείων κλπ). Αναλυτικά, με βάση τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, μέχρι τον Μάρτιο θα έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η παρέμβαση στο αγροσυνδικαλισιτκό και συνεταιριστικό κίνημα.

Παράλληλα, θα υπάρξουν παρεμβάσεις στην αγορά. Ετοιμάζεται «διατροφικός Τειρεσίας» στον οποίο θα εντάσσονται όσοι παραβιάζουν τη νομοθεσία της αγοράς (αισχροκέρδεια, νοθείες, ελληνοποιήσεις κλπ). Θα υπάρξει έλεγχος στις τιμές εισροών (λιπάσματα, φάρμακα), ενώ θα ιδρυθούν και παρεμβατικοί φορείς για τον έλεγχο των τιμών και θα προωθηθεί η πώληση αγροτικών προϊόντων μέσω Διαδικτύου. Ακολουθεί η ανασυγκρότηση της έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ). Θα υπάρξει παρέμβαση στο θέμα της «πολιτικής γης» και στη διατύπωση των ελληνικών θέσεων για την αναμόρφωση της ΚΑΠ (νέα ΚΑΠ το 2013).

Για τα χρήματα που θα δοθούν φέτος στους αγρότες, ποσόν περίπου 3,5 δισ. ευρώ είναι οι κοινοτικές επιδοτήσεις, ποσόν γύρω στα 800 εκατ. ευρώ αφορούν στις ρυθμίσεις στα αγροτικά δάνεια και τα υπόλοιπα είναι εξόφληση παραγωγών από χρονίζοντες υποχρεώσεις του Δημοσίου.