Skip to main content

Μπατζελή: Μέχρι τις 14 του μήνα η απάντηση για το πακέτο Χατζηγάκη

«Μέχρι τις 14 του μήνα θα πρέπει να απαντήσουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή για το πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων ευρώ που δίκαια πήραν οι αγρότες».
«Μέχρι τις 14 του μήνα θα πρέπει να απαντήσουμε στην ευρωπαϊκή επιτροπή για το πακέτο Χατζηγάκη των 500 εκατομμυρίων ευρώ που δίκαια πήραν οι αγρότες. Θα πρέπει τώρα να αποδείξουμε ότι πρόκειται για αποζημιώσεις και όχι για ενισχύσεις όπως έλεγε στην πρώτη του επιστολή ο τότε υπουργός», υπογράμμισε σε συνάντηση της με εκπροσώπους των αγροτών στη Φθιώτιδα η νέα υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή σημειώνοντας ότι οι Βρυξέλλες αμφισβητούν τη νομιμότητα του πακέτου, θεωρώντας ότι πρόκειται για κεκαλυμμένες επιδοτήσεις και όχι για αποζημιώσεις.

Η κα Μπατζελή προσδιόρισε σαν άμεση προτεραιότητα το επόμενο διάστημα την αλλαγή του τρόπου ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής. Έκανε λόγο για διάλογο έτσι ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τον ΕΛΓΑ σημειώνοντας ότι τα ελλείμματα είναι ιδιαίτερα μεγάλα. Υπογράμμισε με έμφαση ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει και ο ρόλος του ΕΛΓΑ, προσδιορίζοντας ότι θα υπάρξει ένα καθαρό νομικό πλαίσιο ενός ασφαλιστικού φορέα κάλυψης των ζημιών της αγροτικής παραγωγής. Μάλιστα σημείωσε ότι οι καλύψεις πρέπει να προβλέπονται σε όλα τα επίπεδα και να μην δίνεται η δυνατότητα να διευρύνονται με πολιτικές αποφάσεις.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σημειώνοντας «οι καθυστερήσεις στην ψηφιοποίηση απειλούν να τινάξουν στον αέρα πληρωμές επιδοτήσεων». Τόνισε την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα οι διαδικασίες γιατί όπως είπε η Ε.Ε. έχει χτυπήσει πολλές φορές το καμπανάκι.

«Αν επιχειρήσουμε να ανατρέψουμε την παρακράτηση κατά 50% στα καπνά θα διαθέσουμε αξιόλογα εργαλεία διαπραγμάτευσης. Νομίζω ότι δεν πρέπει. Ένα τέτοιο εγχείρημα μοιάζει σαν να θέλουμε να αναστήσουμε τον Φραγκεστάϊν» υπογράμμισε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης συμπληρώνοντας ότι «μένει να βρούμε τους τρόπους για να επιστρέψουμε τους πόρους στον καπνοπαραγωγό μέσα από το Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καπνοπαραγωγοί τόνισαν με έμφαση ότι πρόκειται για χρήματα που είναι δικά τους και αρνήθηκαν το ενδεχόμενο να πάρουν αυτά τα χρήματα με μορφή επιδότησης για αγορά εργαλείων. Σημείωσε μάλιστα ότι με την ολική αποσύνδεση των ενισχύσεων από την παραγωγή, η παραγωγή του καπνού έχει πέσει από τους 120.000 στους 20.000 τόνους, από το οποίο φαίνεται ότι η καπνοκαλλιέργεια στη χώρα μας αποτελεί πλέον είδος υπό εξαφάνιση.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μετείχαν οι διοικήσεις των ΕΑΣ από την Φθιώτιδα, εκπρόσωποι των αγροτικών συλλόγων της περιοχής και εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, λίγο πριν τη συνάντηση έκανε επίσκεψη στα εκκοκκιστήρα της ΕΑΣ Λαμίας που είχαν καταστραφεί ολοσχερώς από πυρκαγιά.