Skip to main content

Μπαζότοπος τα λουτρά Θέρμης- Όλοι αναρμόδιοι δηλώνουν στον δήμο Θεσσαλονίκης

Οι εικόνες τις οποίες δημοσιεύει σήμερα η Voria.gr δείχνουν ένα μέρος μόνο των σκουπιδιών τα οποία έχουν περικυκλώσει τα λουτρά

Σε έναν απέραντο μπαζότοπο έχουν μετατραπεί τα λουτρά Θέρμης καθώς επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την πολυετή εγκατάλειψή τους από τον δήμο Θεσσαλονίκης στον οποίο ανήκουν, πετούν εκεί κάθε λογής απορρίμματα. Οι εικόνες τις οποίες δημοσιεύει σήμερα η Voria.gr δείχνουν ένα μέρος μόνο των σκουπιδιών τα οποία έχουν περικυκλώσει τα λουτρά. Από μπάζα και παλιά έπιπλα έως υλικά ανακαινίσεων και κατεδαφίσεων καθώς και υπολλείμματα κλαδεύσεων.

Και παρ' ότι το πρόβλημα είναι γνωστό στον δήμο Θεσσαλονίκης, εντούτοις δεν έχει γίνει σχεδόν καμία προσπάθεια προκειμένου να απομακρυνθούν τα απορρίμματα και τα μπάζα και να καθαριστεί ο χώρος.

Όπως αναφέρουν περίοικοι, το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, ωστόσο τον τελευταίο καιρό έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Σημειώνεται ότι σε απόσταση αναπνοής βρίσκεται και το 2ο δημοτικό σχολείο Νέας Ραιδεστού το οποίο φιλοξενεί εκατοντάδες παιδιά. Η Voria.gr επικοινώνησε με τον δήμο Θεσσαλονίκης προκειμένου να μεταφέρει το πρόβλημα το οποίο, όπως διαπιστώθηκε ήταν ήδη γνωστό, μόνον που κανείς δεν είχε αναλάβει πρωτοβουλία να το επιλύσει. Μάλιστα ο ένας παρέπεμπε προς επίλυση στον άλλον.

Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Νίκος Ζεϊμπέκης ανέφερε στην Voria.gr ότι γνωρίζει το θέμα καθώς, όπως είπε, είχε δει σχετικές αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Παρέπεμψε, ωστόσο, σε άλλες υπηρεσίες. “Δεν γνωρίζω ότι είναι δική μου ευθύνη αυτό, δεν μου έτυχε ποτέ. Ό,τι είναι μέσα στον δήμο μου, ναι. Δύο χρόνια που είμαι εγώ αντιδήμαρχος Καθαριότητας δεν μας έχει ζητηθεί να πάμε να καθαρίσουμε εκεί. Δεν το γνωρίζω ακριβώς, χθες είδα τις φωτογραφίες. Είναι καλύτερα να μιλήσετε με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Πρασίνου Σωκράτη Δημητριάδη γιατί τον χώρο εκείνο τον ελέγχει αυτός”. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μπάζα ο κ. Ζεϊμπέκης ανέφερε πως “από τον περασμένο Απρίλιο, πλέον γίνεται καταγγελία στην Πυροσβεστική και στις Αποκεντρωμένες και τα αναλαμβάνει η Αποκεντρωμένη, τα καθαρίζει με εργολαβίες και παίρνει τα χρήματα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα”.

Η Voria.gr επικοινώνησε στη συνέχεια με τον κ. Δημητριάδη ο οποίος δήλωσε πως, απ' ό,τι γνώριζε, μέσα στο οικόπεδο υπήρχαν μόνον υπολείμματα από κλαδεύσεις δέντρων. Ανέφερε, μάλιστα, ότι “τον περασμένο Φεβρουάριο πιάσαμε δύο άτομα την ώρα που τα πετούσαν και έχω κάνει ήδη μήνυση στο αστυνομικό τμήμα της Θέρμης. Εμείς πάμε και καθαρίζουμε συνέχεια από τα κλαδιά, αλλά στη συνέχεια πηγαίνουν και πετούν και άλλα”. Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη επειδή ο χώρος των λουτρών Θέρμης είναι χώρος 'αδιαμόρφωτου πρασίνου', την επιχείρηση Καθαριότητας έχει αναλάβει η διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας του δήμου η οποία και απομακρύνει όλα τα απορρίμματα.

Μιλώντας στην Voria.gr ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Μωϋσίδης δήλωσε ότι “πράγματι, με δική μας πρωτοβουλία καθαρίζουμε το χώρο από πευκοβελώνες, κλαδιά και χόρτα ώστε να έχει μια καλή εικόνα”. Στο ερώτημα “τι θα γίνει με τα υπόλοιπα απορρίμματα;” (μπάζα κ.λπ.) ο κ. Μωϋσίδης απάντησε ότι “η ανάδοχος εταιρεία ήταν υπεύθυνη για να καθαρίσει το χώρο μόνο από υπολείμματα κλαδεύσεων”. Τα μπάζα, είπε, είναι στην αρμοδιότητα της διεύθυνσης Καθαριότητας “θα συνεννοηθώ με τον κ. Ζεϊμπέκη για να τα πάρουμε με ένα μεγάλο φορτηγό και να τα πάμε στο Ωραιόκαστρο όπου γίνεται η επεξεργασία”.