Skip to main content

Μπεκατώρου στη δίκη του προπονητή: Η Αμαλία είπε ότι ο κατηγορούμενος τη βίασε στα 12

«Η Αμαλία πήρε το θάρρος να κάνει μια κίνηση που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γονείς της όταν ήταν ανήλικη», είπε η Ολυμπιονίκης.

Με την κατάθεση της Ολυμπιονίκη, Σοφίας Μπεκατώρου, συνεχίστηκε στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, η δίκη του 39χρονου προπονητή, ο οποίος κατηγορείται για βιασμό ανήλικης μαθήτριας του, της Αμαλίας.

Η κ. Μπεκατώρου η οποία πρώτη είχε μιλήσει για σεξουαλική βία στο χώρο του αθλητισμού αναφερόμενη μάλιστα και σε δικό της βίωμα, κατέθεσε σήμερα στο ακροατήριο, πως η Αμαλία της είχε πει όταν την συνάντησε, ότι ο κατηγορούμενος «την βίασε στα 12». Μάλιστα, η μάρτυρας αναφέρθηκε και στη μέθοδο χειραγώγησης γνωστής ως grooming, που όπως είπε είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στον αθλητισμό και την οποία ακολούθησε και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κατηγορούμενος προκειμένου να κακοποιήσει σεξουαλική την ανήλικη, τότε, κοπέλα.

«Επειδή έχουν έρθει πολλά θύματα σε επαφή μαζί μου, μου έκανε εντύπωση ότι ήταν ευθέως και ξεκάθαρο και βαρύ αυτό που μου είπε η Αμαλία. Ήθελα να αξιολογήσω αν έχει καταλάβει τι λέει και τι σημαίνει αυτό. Όταν ήρθα σε επαφή μαζί της, όλες οι λεπτομέρειες, η συμπεριφορά της, η παγωμάρα και δυσκολία της να μπορέσει να εκφραστεί περισσότερο ήταν πολύ γνώριμο για μένα» είπε η Ολυμπιονίκης, κάτοχος μάλιστα πτυχίου ψυχολογίας.

Συνεχίζοντας η κ. Μπεκατώρου εξήγησε: «…Όλα ξεκινάνε από μια καλά σχεδιασμένη τακτική που ένα ανήλικο δεν μπορεί να το καταλάβει, για αυτό και συναντάται συχνά στον αθλητισμό. Σε όλες τις περιπτώσεις το θύμα επιλέγεται και συνήθως δεν έχει ένα σταθερό περιβάλλον. Στη συνέχεια αρχίζει η διαδικασία που ο δράστης προσπαθεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και λόγω της ιδιαίτερης σχέσης προπονητή και αθλητή. Ο δράστης μετά κάνει μικρά τεστ για να καταλάβει αν θα μιλήσει το θύμα. Όταν καταλάβει ότι έχει την εχεμύθειά του τότε θα δράσει. Είναι ένα ανήλικο που δεν μπορεί να αντιληφθεί. Επίσης ο δράστης χτίζει μια σχέση με το περιβάλλον του θύματος και φτάνει σε σημείο να κάνει ακραία πράγματα αυτοθυσίας για να μην μπορεί κανείς να πει κάτι».

Αναφερόμενη στη συνάντησή της με την Αμαλία η κ. Μπεκατώρου ανέφερε πως έλαβε ένα μήνυμα από εκείνη. Η κοπέλα, όπως είπε, της επιβεβαίωσε ότι ο άνθρωπος που τη βίασε ήταν προπονητής της. «Την ρώτησα αν θα κάνει κάτι και αν θέλει βοήθεια για δικηγόρο. Μου είπε ότι έχει συνειδητοποιήσει ότι έχει υποστεί βιασμό. Την ρώτησα αν συμφωνεί να αναφέρω την περίπτωση της στον εισαγγελέα γιατί είχα ήδη κληθεί και μου είχε πει ότι μπορώ να αναφέρω το όνομα της. Της εξήγησα τι σημαίνει αυτή η καταγγελία και μου είπε ''ναι, θέλω να το κάνω''».

Συνεχίζοντας την κατάθεσή της η κ. Μπεκατώρου ανέφερε: «Μου είπε ότι στα 12 της την βίασε. Μου είπε ότι υπήρχαν στοιχεία βίας και όσο μεγάλωνε και αντιστεκόταν τόσο πιο βίαιος ήταν και της έλεγε ότι το θέλει. Ουσιαστικά με χειραγώγηση».

Μιλώντας για τη νεαρή κοπέλα η Ολυμπιονίκης είπε ακόμη: «Η Αμαλία πήρε το θάρρος να κάνει μια κίνηση που δεν μπόρεσαν να κάνουν οι γονείς της όταν ήταν ανήλικη. Αυτό είναι πιο σημαντικό για να πάρει πίσω τη ζωή της». Πρόσθεσε δε πως η αθλήτρια ζει σε ένα ασταθές οικογενειακό περιβάλλον, όπου «δεν υπήρχε η ωριμότητα, τα ξεκάθαρα όρια, και η ηρεμία». Και αυτό καθώς σύμφωνα με τη μάρτυρα οι γονείς της κοπέλας λειτουργούν με βάση μια συγκεκριμένη αντίληψη για τη θέση στη κοινωνία.

Πρόεδρος: Τελικά είναι θύμα του κατηγορούμενου ή του περιβάλλοντος της;

Μάρτυρας: Το ένα βοήθησε το άλλο. Θύμα του κατηγορούμενου αλλά επειδή υπήρχαν οι αντιλήψεις για τον καλό γαμπρό υπήρχαν αντιστάσεις για την καταγγελία. Ενώ γνώριζαν ότι έχει βιαστεί το παιδί, δεν το κατήγγειλαν.

Σύνεδρος: Αν μου επιτρέπετε και εσείς το ίδιο επιλέξατε στην προσωπική σας υπόθεση…

Μάρτυρας: Θα ήθελα να περιοριστούμε σε αυτήν την υπόθεση…

Σύνεδρος: Αν ο κατηγορούμενος εξασφαλίσει όλα αυτά χρειάζεται να βιάσει; Χρειάζεται βία;

Μάρτυρας: Μπορεί να καμφθούν όλες οι αντιστάσεις, αλλά μπορεί και όχι. Όσο η Αμαλία μεγάλωνε και άρχισε να αντιστέκεται άρχισαν οι απειλές και η βία. ….

«Υπάρχει και άλλη κοπέλα»

Μάλιστα, η μάρτυρας κατέθεσε το ακροατήριο και μια ακόμη ακόμα καταγγελία σε βάρος του 39χρονου κατηγορούμενου και στην οποία έχει αναφερθεί και η ίδια η καταγγέλλουσα.

Συγκεκριμένα, η κ. Μπεκατώρου είπε: «Το ίδιο μήνυμα έλαβα και από μια άλλη κοπέλα η οποία είπε ότι είχε τύψεις, ότι αν είχε μιλήσει δεν θα πάθαινε τίποτα η Αμαλία. Μου είπε ότι από την καταγγελία κατάλαβε ποιός ήταν ο κατηγορούμενος και ότι εκείνος είχε ακολουθήσει την ίδια τακτική και σε εκείνη. Ότι αποπειράθηκε πρώτη φορά όταν ήταν 15 ετών αλλά εκείνη αντιστάθηκε και τελικά ο κατηγορούμενος τα κατάφερε στα 20. Η κοπέλα αυτή δεν ήθελε να μιλήσει γιατί ζει στο εξωτερικό και έχει ένα παιδί». Η υπεράσπιση του 39χρνου αντέδρασε και ζήτησε από το δικαστήριο να μην λάβει υπόψη τη συγκεκριμένη καταγγελία αλλά και να κληθεί η συγκεκριμένη γυναίκα για να καταθέσει».

Με απόφασή του το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης και αποφασίσει να μην ληφθεί υπόψη το σκέλος της κατάθεσης της κ. Μπεκατωρου που αφορά στη δεύτερη καταγγελία σε βάρος του ίδιου κατηγορουμένου.

Πηγή: protothema.gr