Skip to main content

Μπεκατώρου:37 καταγγελίες στη γυμναστική και οι δράστες βρίσκονται ακόμα σε θέσεις ευθύνης

Τον λόγο για τον οποίον πολλές γυναίκες επιλέγουν να καταγγείλουν τώρα την κακοποίηση που υπέστησαν εξήγησε η Σοφία Μπεκατώρου

«Ούτε ποτέ είχα σαν σκοπό να σηκώσω κάποια σημαία ούτε να νιώσω ότι πρωτοστατώ σε κάτι. Η βία υπήρχε, υπάρχει και ελπίζουμε να μην υπάρχει στο μέλλον. Πάρα πολλά θύματα πλέον καταγγέλλουν, όχι γιατί πριν δεν υπήρχαν κακοποιήσεις και παρενοχλήσεις αλλά γιατί το περιβάλλον και οι συνθήκες δεν ευνοούσαν ώστε να μιλήσει κάποιος ανοιχτά, διότι το ίδιο το θύμα ένιωθε ότι φταίει», τόνισε η Σοφία Μπεκατώρου μιλώντας στην διάρκεια του εκτενούς αφιερώματος του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 για την διαδρομή του κινήματος #metoo στην χώρα μας.

H κ. Μπεκατώρου επεσήμανε πως στην αρχή ήταν πολύ σημαντικό για εκείνη να μπορέσει να αντιμετωπίσει την σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη, καταγγέλλοντάς την και όχι συνεχίζοντας να ζει με αυτό. «Από την άλλη, εφόσον δημιουργήθηκε μια δυναμική του #metoo, είμαι πάρα πολύ χαρούμενη, κυρίως γιατί είναι ένα κλίμα και ένα σύστημα αλληλεγγύης στα θύματα. Εγώ το βλέπω σαν μια λαμπαδηδρομία, μεταφέρουμε μια φλόγα αλληλεγγύης από το ένα θύμα στο άλλο, το ένα δίνει δύναμη στο άλλο και συνεχίζει γιατί πρέπει κάποια στιγμή η κουλτούρα μας να δημιουργεί αίσθημα ενοχής στον θύτη και όχι στο θύμα».

Το να γνωρίζει το θύμα ότι μπορεί να απαλλαχθεί από ένα φαινόμενο που στοιχειώνει την ζωή ενός ατόμου που έχει υποστεί παρενόχληση ή κακοποίηση, είναι σημαντικό για να κάνει τις κινήσεις που θέλει, σημείωσε η κ. Μπεκατώρου, προσθέτοντας πως ο χρόνος δεν λειτουργεί υπέρ του θύματος αλλά υπέρ του θύτη.

«Δεν θα πω ότι είναι εύκολο να φτάσει κάποιος στην καταγγελία, γιατί δεν είναι, δεν έχουμε τις λύσεις σε όλα, γιατί δεν υπάρχουν οι δομές να βοηθήσουν. Υπάρχουν πολλές δυσκολίες και στους ξενώνες και στο πώς μπορεί να μια γυναίκα να πάει σε μια δημόσια δομή να εξασφαλίσει την υγεία της ή αν έχει παιδιά. Για παράδειγμα αν έχει αγόρι και είναι άνω των 12 δεν μπορεί να το πάρει μαζί της. Υπάρχουν πρακτικά ζητήματα που πρέπει να λυθούν».

Η κ. Μπεκατώρου επεσήμανε την πρωτοβουλία που ανέπτυξε μαζί με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας, την διαδικτυακή πλατφόρμα menowmetoo.gr, όπου μπορεί οποιοσδήποτε να καταγγείλει, να καταθέσει την δική του εμπειρία έμφυλης βίας, διατηρώντας την ανωνυμία του στην δημοσιοποίηση στην πλατφόρμα. Ωστόσο, οι φορείς όπου λαμβάνουν χώρα τα περιστατικά καταγράφονται επώνυμα, για να είναι γνωστό σε ποια πλαίσια υπάρχει πεδίο για κακοποίηση, ενώ όταν υπάρχει ένας κοινός δράστης το Ευρωπαϊκό Δίκτυο έχει την δυνατότητα να φέρει σε επαφή τα θύματα για να προχωρήσουν σε καταγγελία από κοινού.

«Έχω απογοητευτεί από τoν χώρο του αθλητισμού. Στον χώρο της γυμναστικής υπάρχουν 37 καταγγελίες κοριτσιών και οι φερόμενοι δράστες βρίσκονται αυτή την στιγμή σε θέσεις ευθύνης, στην ομοσπονδία, σε σχολεία, σε συλλόγους» υπογράμμισε η κ. Μπεκατώρου. Επειδή είναι παραγεγραμμένες κάποιες υποθέσεις δημιουργείται μια αδικία γιατί αυτοί οι άνθρωποι κυκλοφορούν ελεύθεροι, προσέθεσε.

«Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της εκπαίδευσης, να εκπαιδεύσουμε την νεότερη γενιά να αποδέχεται και να σέβεται ο ένας τον άλλον. Η εκπαίδευση είναι σημαντική με την έννοια του να συμφωνούμε όλοι στο τι είναι βία, τι παρενόχληση, γιατί πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι διαφορετικά αντιλαμβάνονται την σεξουαλική παρενόχληση οι άντρες και διαφορετικά οι γυναίκες και γενικότερα πρέπει όλοι να μπορούμε να αντιληφθούμε τι σημαίνει συναίνεση».

Υπάρχει πολύς κόσμος που δεν έχει μιλήσει, σημείωσε η κ. Μπεκατώρου και είναι πολλά τα επαγγέλματα όπου ασκείται σεξουαλική παρενόχληση. «Το πρόβλημα είναι οι συνθήκες, κινδυνεύει η δουλειά του θύματος πολλές φορές, ή σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, το θύμα φοβάται ότι δεν θα έχει πού να μείνει το επόμενο βράδυ. Φαίνεται απλό το θέμα της καταγγελίας, αλλά δεν είναι. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο το τι κάνουμε αφού μας συμβεί κάτι. Να βρούμε ανθρώπους που ξέρουν να διαχειριστούν τέτοιες καταστάσεις. Το 15900, ένας ψυχολόγος, η πλατφόρμα του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ξέρουν τι να κάνουν αυτή την πληροφορία.

Αναφορικά με την εκδικητική πορνογραφία και τις πρόσφατες σχετικές υποθέσεις που έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, η κ. Μπεκατώρου σημείωσε ότι υπάρχει η προστασία των προσωπικών δεδομένων, το θέμα είναι η εφαρμογή και το να φτάνουν πιο γρήγορα οι υποθέσεις στα δικαστήρια, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις με θύματα που περιμένουν 4 και 5 χρόνια για να κατέβει το επίμαχο υλικό από το διαδίκτυο. «Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι εν τέλει το υλικό αυτό δεν μπορεί ποτέ να διαγραφεί. Πάλι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην εκπαίδευση, γιατί αν δεν καταλάβουμε ότι οι προσωπικές στιγμές που έχουμε με έναν άνθρωπο δεν είναι δημόσιες και δεν μπορούμε την επιλογή του άλλου να την σεβαστούμε και πρέπει να την ανταποδώσουμε με το χειρότερο τρόπο, τότε αυτό είναι και το αποτέλεσμα. Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι οι πράξεις μας επηρεάζουν, να αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας».

Πού βρισκόμαστε έναν χρόνο μετά από το ξετύλιγμα του κουβαριού επεσήμανε η κ. Μπεκατώρου. «Ένα πρόβλημα που έχουμε είναι της παραγραφής και ένα άλλο είναι η προσπάθεια ξεπλύματος των ανθρώπων αυτών. Δυστυχώς ξεκίνησαν τόσα πράγματα από τον χώρο του αθλητισμού, ο κ. Αυγενάκης βοήθησε με το νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχουν πια ψυχολόγοι στις ομοσπονδίες, δεν σημαίνει όμως ότι ο κάθε προπονητής έχει περάσει από μια διαδικασία ψυχολογικής αξιολόγησης. Πρέπει να νιώθουμε ασφαλείς και για να διασφαλίσουμε την ακεραιότητα του χώρου μας πρέπει να υπάρχουν διαδικασίες. Εμένα με βοήθησε πάρα πολύ ο αθλητισμός να σταθώ στα πόδια μου να βρω έναν τρόπο να το αντιμετωπίσω και να που ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσω και το κομμάτι αυτό, της βίας».

Η ψυχολόγος και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά της Βίας, Κική Πετρουλάκη, εξήγησε ότι ο συγκεκριμένος φορέας ασχολείται με την βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία συνήθως έχει θύματα γυναίκες και παιδιά, οπότε το μεγαλύτερο κομμάτι της δράσης του αφορά την πρόληψη πρωτογενώς πριν δηλαδή την εμφάνιση της βίας, δευτερογενώς να μειώσει την επαναλαμβανόμενη θυματοποίηση και τριτογενώς να άρει τις συνέπειες που έχουν επέλθει από την βία. «Δεν είναι ο τρόπος που μεγαλώνουν τα αγόρια και οι άνδρες, αλλά ο τρόπος που μεγαλώνουμε κορίτσια και αγόρια. Ουσιαστικά τα μεγαλώνουμε σαν να έχουν συμπληρωματικούς ρόλους τους οποίους δεν έχουν επιλέξει, όμως μέχρι να αντιληφθούν ότι έχουν το δικαίωμα να τους απορρίψουν και να υιοθετήσουν μια πιο υγιή προσέγγιση των σχέσεων, δυστυχώς βρίσκονται σε θέση κατώτερου και ανώτερου και αυτό έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο να μαθαίνουν τα αγόρια ότι είναι ανώτεροι και δικαιούνται να ελέγχουν την ζωή και το σώμα των γυναικών αλλά και στις γυναίκες δίνουμε μια ευθύνη από πολύ μικρές ότι αν κακοποιηθούν, έχουν κάνει κάτι εκείνες λάθος. Την επίρριψη της ευθύνης την βλέπουμε ακόμα και στις γυναικοκτονίες, ψάχνουμε να βρούμε τι έκανε αυτή λάθος».

Σχετικά με την διαδικτυακή πλατφόρμα, η κ. Πετρουλάκη σημείωσε ότι δέχεται την καταγγελία ανώνυμα και εφόσον το άτομο που κάνει την αναφορά συναινεί, θα κοινοποιείται και στις αρχές για να διασυνδεθούν υποθέσεις μεταξύ τους και να μπορέσει να στηρίξει η μία καταγγελία την άλλη.

Δικηγόρος με εμπειρία σε υποθέσεις εκδικητικής πορνογραφίας, σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου, η Αντωνία Λεγάκη, επεσήμανε ότι πρέπει να πάψουμε να λέμε στα θύματα «μιλήστε». «Το θύμα θα μιλήσει όταν η πολιτεία πραγματικά σταθεί αρωγός, τόσο με δομές πρόνοιας, όσο και με δομές κατασταλτικές σε ό,τι αφορά τους δράστες. Η πολιτεία θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι πλατφόρμες θα είναι υποχρεωμένες να έχουν μια εφαρμογή η οποία θα εξασφαλίζει ότι κανείς δεν μπορεί να ανεβάζει πρόσωπο ή σώμα άλλου προσώπου εκτός από τον ίδιο και επίσης ότι υπάρχουν αδικήματα και θα διώκονται οι δράστες για όλα τα έννομα αγαθά που έχουν πλήξει και όχι μόνο για τα προσωπικά δεδομένα». Επιπλέον η κοινωνία, θα πρέπει να καταστήσει σαφή την σοβαρότητα αυτών των παραβατικών συμπεριφορών. Υπάρχουν νεαρά παιδιά που λόγω επιπολαιότητας και έλλειψης κριτηρίων από την οικογένεια, ανεβάζουν τέτοιες φωτογραφίες από συμμαθήτριες, σημείωσε η κ. Λεγάκη και πρέπει να καταστεί σαφές ότι αυτό είναι μια εγκληματική συμπεριφορά και δεν γίνεται αποδεκτή.

Η Ζέφη Δημαδάμα, στέλεχος του ΚΙΝΑΛ, που έχει καταγγείλει ότι η ίδια έχει δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση στο παρελθόν, θέλησε να υπογραμμίσει ότι ρόλος όλων, δημοσιογράφων, πολιτών, κοινωνίας και κομμάτων, είναι αυτό το κίνημα να μην σβήσει και να αποκαλυφθούν πολλές παράμετροι διαφορετικές, όπως αυτός της εκδικητικής πορνογραφίας, όπου έχουμε πάρα πολλές περιπτώσεις διαπόμπευσης γυναικών, ηλεκτρονικού βιασμού, ηλεκτρονικών εγκλημάτων που δυστυχώς η τεχνολογία δίνει διεξόδους.

Πηγή: ertnews