Skip to main content

Τουλάχιστον 200 κάδοι ανακύκλωσης ρούχων το φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη

Μέσα στο φθινόπωρο πρόκειται να εγκατασταθούν 200 κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών. Κομποστοποίηση σε λαϊκές αγορές και παιδικούς σταθμούς

Γκάζι πατάει ο δήμος Θεσσαλονίκης στην ανακύκλωση, προχωρώντας το επόμενο διάστημα στην εγκατάσταση δικτύου κάδων ρούχων και παπουτσιών, καθώς και στην κομποστοποίηση σε κομβικά σημεία της πόλης.

Μέσα στο φθινόπωρο πρόκειται να εγκατασταθούν τουλάχιστον 200 κάδοι ανακύκλωσης ρούχων και παπουτσιών, τόσο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όσο και σε περιφερειακά σημεία, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να ανακυκλώνουν τα παλιά τους ενδύματα.

Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής έχει καθορίσει 368 σημεία στα οποία μπορούν να τοποθετηθούν οι συγκεκριμένοι κάδοι, ωστόσο, αρχικά θα τοποθετηθούν στα 200 και σταδιακά το επόμενο διάστημα οι υπόλοιποι.

Ήδη, όπως ανέφερε στη Voria.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, στην αρμοδιότητα του οποίου είναι η καθαριότητα, μετά από πρόσκληση ενδιαφέροντος έχει αναδειχθεί ο ανάδοχος που θα υλοποιήσει το έργο της ανακύκλωσης υφασμάτων και υποδημάτων.

Οι κάδοι θα είναι μεταλλικοί, γαλβανισμένοι, σταθερά τοποθετημένοι στο έδαφος και θα διαθέτουν αντικλεπτική προστασία. Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Ψαρρά, θα τρέξει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την ανακύκλωση.  

Ο ανάδοχος θα παραδίδει στον δήμο όσα ρούχα και υποδήματα είναι κατάλληλα προς επαναχρησιμοποίηση με σκοπό να διανέμονται δωρεάν στους δημότες από τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου.  Η δημοτική αρχή εκτιμά ότι από τη συγκεκριμένη δράση μπορεί να προκύπτει και οικονομικό όφελος για τον δήμο, ύψους περίπου 430.000 ευρώ ετησίως.

Την ερχόμενη Δευτέρα το δημοτικό συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του τον αριθμό και τις θέσεις των κάδων ανακύκλωσης υφασμάτων και υποδημάτων στην επικράτεια του δήμου Θεσσαλονίκης.

Παράλληλα, η δημοτική αρχή προχωρά σε δράσεις για την κομποστοποίηση σε κομβικά σημεία, απ΄ όπου παράγονται μεγάλες ποσότητες οργανικών αποβλήτων. Ήδη, ο κ. Ψαρράς έχει έρθει σε επαφή με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ξεκινήσουν οι δράσεις έως τα τέλη της χρονιάς.

Συγκεκριμένα, μετά το πιλοτικό πρόγραμμα με επιχειρήσεις - εστιατόρια που προχώρησε την περασμένη χρονιά, στην περιοχή των Λαδάδικων, η δημοτική αρχή κάνει άνοιγμα για την προώθηση της κομποστοποίησης σε λαϊκές αγορές και παιδικούς σταθμούς. «Μόνο οι λαϊκές αγορές αφήνουν ημερησίως 3 τόνους οργανικών αποβλήτων, ενώ μεγάλες ποσότητες βγαίνουν και οι παιδικοί σταθμοί. Αυτά πρέπει να πηγαίνουν για κομποστοποίηση», σημείωσε ο γενικός γραμματέας του δήμου.

Επίσης, ο κ. Ψαρράς θα ξεκινήσει επαφές με μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης, προκειμένου και αυτά να ενταχθούν μέσα στο πρόγραμμα κομποστοποίησης. Στόχοι του δήμου για την ανακύκλωση οργανικών αποβλήτων θα είναι στη συνέχεια τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα νοσοκομεία καθώς και η φοιτητική λέσχη.

«Πρέπει να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για την ανακύκλωση και να πηγαίνουν λιγότερα απορρίμματα στο ΧΥΤΑ, μόνο έτσι θα μπορέσουμε να γλιτώσουμε χρήματα», υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης.