Skip to main content

Μπαίνουν κανόνες στην χρήση των drones στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος κανονισμός, που ορίζει όσα θα ισχύουν στο εξής για τις πτήσεις drones.

Κανόνες μπαίνουν από 1ης Ιανουαρίου του 2017 στη χρήση των drones στην Ελλάδα, καθώς προ ολίγων ημερών δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ο πρώτος κανονισμός, που ορίζει όσα θα ισχύουν στο εξής για τις πτήσεις Συστημάτων μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, των γνωστών σε όλους, πλέον, drones.

Σύμφωνα με τον ελεγκτή εναέριας κυκλοφορίας Επαμεινώνδα Αμωράτη, τμηματάρχη γενικής οργάνωσης και αποτελεσματικής εκμετάλλευσης εναερίου χώρου, που μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,7 FM, η ελληνική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), όπως και όλες οι υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας στον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας, «βρέθηκε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο αίνιγμα που έπρεπε να λυθεί», καθώς τα drones, κυρίως τα λεγόμενα πολυκόπτερα, είναι ευρύτατα διαδεδομένα σε όλο τον κόσμο.

Τι θα ισχύσει

Στη δημιουργία του νέου κανονισμού η ΥΠΑ έλαβε υπόψη της, όπως τόνισε ο κ. Αμωράτης, πως τα drones «μπορεί να είναι εργαλεία επαγγελματικά ή μέσα ψυχαγωγίας». Στη δε περίπτωση που «χρησιμοποιούνται από τους καταναλωτές για ψυχαγωγικούς σκοπούς, για να βγάλουν φωτογραφίες ή να βιντεοσκοπήσουν την οικογένεια τους και τον εαυτό τους» ή βρίσκονται στην κατοχή ενός τουρίστα που θα τα χρησιμοποιήσει για τους άνωθεν ψυχαγωγικούς σκοπούς, ο χειριστής ή κάτοχος του drone δεν χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια, σύμφωνα με τον κ. Αμωράτη. Σε αυτές τις περιπτώσεις «μπορεί να το χρησιμοποιήσει σε απόσταση και ακτίνα 50 μέτρων από το σημείο του τηλεχειρισμού, όπου βρίσκεται, χωρίς να έχει την υποχρέωση να το δηλώσει και στη συνέχεια να καταθέσει τα στοιχεία της διαδρομής του».