Skip to main content

Πρόεδρος ΕΟΠΥΥ: Στις 35.000 οι πάροχοι ως το τέλος του έτους

Τα πληροφοριακά συστήματα που εξασφαλίζουν την προστασία των προσωπικών δεδομένων και παράλληλα την άμεση εκκαθάριση των οφειλών.

Ο ΕΟΠΥΥ με την ομογενοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των ασφαλιστικών οργανισμών που προϋπήρχαν της δημιουργίας του, την προμήθεια νέας υπολογιστικής υποδομής και την ανάπτυξη νέων εφαρμογών, επιτυγχάνει, κάθε μήνα, να επεξεργάζεται 10 εκατομμύρια σελίδες Α4 που λαμβάνει από τους συμβεβλημένους παρόχους υγείας και να προβαίνει στην απευθείας τελική εκκαθάριση των οφειλών του.

Με τη δουλειά που έχει γίνει στον ΕΟΠΥΥ και αφορά τόσο στην ασφαλή διαχείριση μεγάλων δεδομένων που αναφέρονται σε 12 εκατομμύρια ασφαλισμένους, αλλά και την υιοθέτηση νέων μεθόδων ελέγχου των δαπανών και διεκπεραίωσης των εργασιών, ο Οργανισμός κατόρθωσε, σε μία διετία, να μειώσει κατά 75% τις ληξιπρόθεσμες οφειλές που είχε προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρης Μπερσίμης, επισημαίνοντας ότι στις αρχές του 2016 ο Οργανισμός είχε ληξιπρόθεσμες οφειλές 2 δισ. ευρώ, που σήμερα έχουν μειωθεί σε λιγότερο από 500.000 ευρώ.

Ο κ. Μπερσίμης συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε ημερίδα που διοργάνωσε στη Θεσσαλονίκη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με θέμα «Προστασία Προσωπικών Δεδομένων -GDPR» και την εφαρμογή του νέου Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων της Ε.Ε. στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.

Για τον ΕΟΠΥΥ η προστασία των προσωπικών δεδομένων αφορά 12 εκατ. ασφαλισμένων, όλους τους παρόχους υγείας, αλλά και δεδομένα που ανταλλάσσονται μεταξύ κυβερνήσεων. Το θέμα της προσαρμογής του Οργανισμού, στις νέες απαιτήσεις προστασίας των προσωπικών δεδομένων γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο, λόγω και της αύξησης του συμβεβλημένων παρόχων. Όπως είπε ο κ. Μπερσίμης, οι πάροχοι από 12.000 διπλασιάσθηκαν και ανέρχονται περίπου σε 25.000 ενώ μέχρι τέλος του έτους αναμένεται να αυξηθούν στις 35.000.

Συνάντηση με ΙΣΘ με θέμα τις συμβάσεις

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ απάντησε σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τις αντιδράσεις των ιδιωτών γιατρών, στους όρους των νέων συμβάσεων, για το 2018, για να πει ότι αυτές είναι σύμφωνες με το νόμο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι του 2017.

Ο κ. Μπερσίμης, που σήμερα συναντήθηκε και με εκπροσώπους του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι ζήτησε από τον ΙΣΘ να καταθέσει τις προτάσεις του οι οποίες όμως θα πρέπει να είναι εντός του θεσμικού πλαισίου που θέτει ο νόμος, όπως έκαναν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά. Οι προτάσεις των δύο Συλλόγων, πρόσθεσε, ελήφθησαν υπόψη και ήδη έγιναν τροποποιήσεις στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Μέχρι σήμερα, βάσει των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί από γιατρούς, φαίνεται ότι η ανταπόκριση φτάνει περίπου στο 40% των αναγκών του ΕΟΠΥΥ σε οικογενειακούς γιατρούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, ο ΙΣΘ, εντός των περιθωρίων του νόμου, θεωρεί ότι τουλάχιστον, εφόσον οι συμβεβλημένοι γιατροί θα απασχολούνται με πάγια αντιμισθία, θα πρέπει να καλυφθούν οι υποχρεώσεις τους οι ασφαλιστικές, έναντι του ΕΦΚΑ. Σημειώνεται ότι για τον ΙΣΘ, με τον νόμο που έχει ψηφιστεί, δεν θα καλυφθούν οι ανάγκες του πρωτοβάθμιου συστήματος υγείας, κάτι που για το οποίο ευθύνεται το υπουργείο Υγείας και όχι ο ΕΟΠΥΥ.

Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των οπτομετρών για την υπογραφή συμβάσεων, σύμφωνα με τις οποίες στο εξής οι ασφαλισμένοι θα παραλαμβάνουν τα γυαλιά, χωρίς να τα προπληρώνουν, ο κ. Μπερσίμης είπε ότι ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει κατευθείαν τα καταστήματα οπτικών κάτι που δεν πρέπει να ανησυχεί τους επαγγελματίες γιατί οι πληρωμές του Οργανισμού έχουν μπει σε «εξαιρετικό ρυθμό».

«Πληρώνουμε όλους τους παρόχους στο προβλεπόμενο διάστημα των 90 ημερών. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τις καταβολές των χρημάτων, κάναμε άλλωστε και παρουσίαση της στρατηγικής μας σύμφωνα με την οποία θα επιδιώξουμε την επιτάχυνση των πληρωμών, στο χρόνο που ισχύει για τα φαρμακεία, δηλαδή εντός 60 ημερών», τόνισε ο ίδιος.