Skip to main content

Μπιλ Γκέιτς: Επιστροφή στην κανονικότητα στα τέλη του 2022

Ο 65χρονος δισεκατομμυριούχος προειδοποίησε ότι η προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες είναι «ύψιστη προτεραιότητα» για τα κράτη

Ελπίδα για επιστροφή στην κανονικότητα έως το τέλος του 2022 εξέφρασε ο Μπιλ Γκέιτς, καθώς -όπως είπε- θα είναι διαθέσιμα περισσότερα εμβόλια για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο SkyNews o 65χρονος δισεκατομμυριούχος ανέφερε πως «υπάρχουν ακόμη κάποια ερωτήματα σχετικά με την ευρεία χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson», καθώς «σε μια τέτοια περίπτωση θα επωφεληθούν κάποιες από τις πλουσιότερες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία και ακόμη και φέτος το καλοκαίρι θα ανεβάσουν σε πολύ υψηλά νούμερα τα ποσοστά των εμβολιασμένων κι έτσι θα απελευθερωθούν δόσεις εμβολίων για να φθάσουν σε ολόκληρο τον κόσμο στα τέλη του 2021 και το 2022».

Όπως είπε, «δεν θα έχουμε εξαλείψει εντελώς τη νόσο, αλλά θα έχουμε καταφέρει να την περιορίσουμε σε πολύ μικρά νούμερα μέχρι τα τέλη του 2022».

Ο ίδιος προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η προετοιμασία για μελλοντικές πανδημίες είναι «ύψιστη προτεραιότητα» και εξέφρασε την ανησυχία του μήπως ξεχαστεί ο εφιάλτης που βιώνουμε σήμερα, όπως είχε συμβεί και με τον ιό του Έμπολα.

«Ελπίζω, λοιπόν, να έχουμε κατά νου ότι πρέπει να επενδύσουμε και να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη πανδημία», επεσήμανε.

Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, που έχει αποχωρήσει από τη διοίκηση της Microsoft από το 2014 και έχει αφιερωθεί σε φιλανθρωπικό έργο, έχει διαθέσει μέσω του ιδρύματός του Bill and Melinda Gates Foundation περί τα 1,75 δισ. δολάρια στην παγκόσμια μάχη κατά της πανδημίας.

Στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται στήριξη και σε εταιρείες που ερευνούν και αναπτύσσουν εμβόλια, διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους κατά της Covid-19.