Skip to main content

Μπίλιτς: Έμοιαζε ακατόρθωτο να πάρουμε τον Πρίγιοβιτς

«Έχει κάνει ήδη δύο προπονήσεις, είναι σε καλή κατάσταση. Δεν έχω σκοπό να βιαστώ να τον χρησιμοποιήσω», δήλωσε ο τεχνικός της Άλ Ιτιχάντ.

Στις δυσκολίες που είχε η μετεγγραφή του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς από τον ΠΑΟΚ στην Άλ Ιτιχάντ αναφέρθηκε παραχωρώντας συνέντευξη στο «Sport24» ο Σλάβεν Μπίλιτς υπογραμμίζοντας πως ο Σέρβος επιθετικός θα βοηθήσει την ομάδα του.

Αναλυτικά τα όσα ανέφερε ο Κροάτης τεχνικός των Σαουδαράβων:

Τι στοιχεία είχε ο Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς τα οποία σας έκαναν να τον αποκτήσετε;

«Είναι ολοκληρωμένος επιθετικός. Πολλοί μπορεί να θεωρήσουν ότι είναι μόνο σκόρερ, αλλά δεν είναι έτσι. Μπορεί να κρατήσει μπάλα, να ανοίξει χώρους, είναι ομαδικός, εξαιρετικός στο ψηλό παιχνίδι, ενώ αν χρειαστεί μπορεί να βοηθήσει και στην άμυνα. Τον θεωρώ πολύ σημαντική μονάδα για αυτό που θέλω να φτιάξω στην Αλ Ιτιχάντ, είναι ο επιθετικός που θέλαμε. Γι' αυτό πήραμε την απόφαση να τον φέρουμε στην Τζέντα».

Όλη αυτή η ιστορία πόσο καιρό κράτησε; Το scouting στον Πρίγιοβιτς αλλά και οι διαπραγματεύσεις...

«Ας πούμε περίπου οκτώ εβδομάδες. Τον Πρίγιοβιτς φυσικά τον ήξερα πολλά χρόνια πριν. Πριν καν πάω στη Γουέστ Χαμ. Αυτός είναι Σέρβος, εγώ Κροάτης, ήταν φυσιολογικό να γνωρίζω ποιος είναι, που παίζει και τι είδους παίκτη είναι. Δεν τον έμαθα λοιπόν στον ΠΑΟΚ».

Είχατε μιλήσει πριν υπογράψει;

«Όχι δεν μιλήσαμε γιατί δεν ήταν νόμιμο. Είχε συμβόλαιο στον ΠΑΟΚ. Περίμενα να τελειώσουν όλα και να το κάνω μετά».

Αφού ολοκληρώθηκε το deal και τον συναντήσατε από κοντά, τι του είπατε;

«Τον καλωσόρισα στην ομάδα. Ήρθε μαζί με άλλους παίκτες τους οποίους αποκτήσαμε και προσπάθησα να τον κάνω να νιώσει άνετα».

Θεωρείτε πως από τη στιγμή που δόθηκαν τόσα χρήματα για τον Πρίγιοβιτς, θα αισθάνεται πίεση για να προσφέρει άμεσα;

«Ξέρετε, η Αλ Ιτιχάντ είναι τεράστιο κλαμπ στη Σαουδική Αραβία. Περιμένω πολλά από τον Πρίγιοβιτς. Έχει εμπειρία, είναι επαγγελματίας, γνωρίζει πολύ καλά από πίεση. Έχει παίξει σε ομάδες που είχαν πίεση. Και στον ΠΑΟΚ έτσι δεν ήταν; Όταν κινείσαι για την απόκτηση ενός παίκτη, δεν κοιτάς μόνο να είναι καλός αγωνιστικά. Εξετάζεις και άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα τον χαρακτήρα. Ο Αλεκσάνταρ είναι εξαιρετικός χαρακτήρας και δεν θα δημιουργεί προβλήματα στην ομάδα.

Όσο για τα χρήματα που λες ότι δόθηκαν, σου φέρνω το παράδειγμα του Πογκμπά. Είδες πόσα χρήματα έδωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Γιουβέντους. Πίεση δεδομένα υπάρχει σε αυτό το επίπεδο. Πίεση σε κάθε νέο παίκτη. Υπάρχουν προσδοκίες. Είναι όμως και μέρος της δουλειάς μου να κάνω τους παίκτες να αισθανθούν πιο άνετα και να τους κάνω να μην αισθάνονται τόσο πιεσμένοι, για να βγάλουν στο γήπεδο τον πραγματικό τους εαυτό. Είμαι αισιόδοξος για τον Πρίγιοβιτς. Θα χρειαστεί χρόνο, αλλά είμαστε εδώ για να τον βοηθήσουμε».

Έχω κοουτσάρει μεγάλα ονόματα του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, οι οποίοι ήθελαν χρόνο να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα. Θέλω να πω με αυτά, ότι δεν υπάρχει νόμος στο ποδόσφαιρο που να λέει ότι επειδή κόστισες ένα σωρό χρήματα, παίζεις αμέσως και βάζεις πολλά γκολ. Ο Πρίγιοβιτς προέρχεται από μια ομάδα που έκανε πρωταθλητισμό. Όπου και αν έπαιξε, χρειάστηκε να παλέψει. Τίποτα δεν του χαρίστηκε, είναι μαχητής».

Η διαφορετική ζωή στη Σαουδική Αραβία είναι λόγος να χρειαστεί περισσότερο χρόνο να προσαρμοστεί;

«Στην Αλ Ιτιχάντ έχουν έρθει παίκτες από διαφορετικές χώρες. Η ζωή εδώ είναι καλή. Μπορεί να είναι πιο συντηρητικά, όχι όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό. Η ζωή στην Τζέντα δεν είναι όπως μπορεί να νομίζουν πολλοί. Σέβονται την παράδοση, αλλά και πού δεν γίνεται αυτό;
Στην Τουρκία όπου έπαιζε ο Πρίγιοβιτς, το ίδιο δεν γινόταν; Και στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει; Ειδικά στα χωριά. Έτσι κι αλλιώς, ο Πρίγιοβιτς ήρθε εδώ για να παίξει μπάλα, όχι για διακοπές. Ο κόσμος εδώ είναι παθιασμένος με το ποδόσφαιρο. Η μπάλα σημαίνει πολλά. Είδατε άλλωστε πώς υποδέχθηκαν τον Πρίγιοβιτς οι οπαδοί».

Είχατε άγχος για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Αλ Ιτιχάντ με τον ΠΑΟΚ;

«Δεν θα έλεγα ότι είχα άγχος. Όπως σε όλα τα μεγάλα deal, χρειάζεται χρόνος. Το ίδιο συνέβη στη μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στη Γιουβέντους από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Ή σε αυτή του Μόντριτς από την Τότεναμ στη Ρεάλ Μαδρίτης. Κάθε διαπραγμάτευση έχει τα στάδιά της. Είναι λεπτοί οι χειρισμοί.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι να φτάσΈουμε στη συμφωνία για τον Πρίγιοβιτς, η υπόθεση πέρασε πολλά στάδια, είχε τα πάνω και τα κάτω της. Υπήρξαν στιγμές, σύμφωνα με την ενημέρωση που μου έδιναν, που το deal έμοιαζε ακατόρθωτο. Όλα όμως πήγαν καλά και δόξα τω Θεώ, τον πήραμε. Θέλω να ευχαριστήσω τη διοίκηση της ομάδας μου για την επιμονή που έδειξε».

Προφανώς και ο ΠΑΟΚ δεν ήθελε να χάσει τον Πρίγιοβιτς...

«Ναι, λογικό είναι. Ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας, είχε βάλει τα περισσότερα γκολ και είχε παίξει καθοριστικό ρόλο μέχρι τώρα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πάντως, επειδή παρακολουθώ τι γίνεται, ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να έχει δυνατή ομάδα και μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα.

Δεν έχω παίξει στην Ελλάδα, αλλά έχω τεθεί αντιμέτωπος με ελληνικές ομάδες, έχω παίξει με την εθνική σας ομάδα όταν ήμουν στην Κροατία. Ο βοηθός μου ο Ασάνοβιτς, έχει περάσει από τον Παναθηναϊκό. Ο προπονητής τερματοφυλάκων της ομάδας μου, ο Γκάμπριτς, ήταν θρύλος του ΠΑΟΚ. Συνεπώς, ξέρω πώς είναι τα πράγματα στην Ελλάδα και πώς λειτουργούν τα πράγματα».

Ο Πρίγιοβιτς είναι έτοιμος για να τον χρησιμοποιήσετε;

«Έχει κάνει ήδη δύο προπονήσεις, είναι σε καλή κατάσταση. Δεν έχω σκοπό να βιαστώ να τον χρησιμοποιήσω. Θα δούμε».

Είστε ευχαριστημένος με τις μεταγραφές που κάνατε; Είχατε πράγματι κι άλλους παίκτες στη λίστα;

«Σε μεγάλο βαθμό ναι. Θα σταθώ στους παίκτες που τελικά πήραμε και θα πω ότι είμαι ευχαριστημένος. Δεν είναι σωστό να μιλήσω για άλλους παίκτες που ενδεχομένως να εξετάζαμε. Πλέον θα πάμε καλύτερα στο πρωτάθλημα. Έχουμε βελτιωθεί παντού, είμαστε αισιόδοξοι για τη συνέχεια και αυτό το μεγάλο κλαμπ θα έχει καλύτερη πορεία».