Skip to main content

Μπίλλιας: Φθηνότερη η απόσπαση-επανατοποθέτηση στον σταθμό Βενιζέλου

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ και αντιπεριφερειάρχης Υποδομών είπε πως με την προηγούμενη λύση το Μετρό πάει μετά το 2024 με κόστος πάνω από 40 εκατ. ευρώ

Την άποψη ότι το Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου είναι υπέρ της κυβερνητικής λύσης για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, μετέφερε ο πρόεδρός του Πάρις Μπίλλιας.

«Είναι η καλύτερη λύση» δήλωσε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη ο κ. Μπίλιας επικαλούμενος μελέτες του Επιμελητηρίου.

Αναφέρθηκε μάλιστα στο όνομα του αρχιτέκτονα κ. Κορρέ ο οποίος, όπως ανέφερε, έχει κάνει πολλές αποσπάσεις αρχαιοτήτων στην Ελλάδα και απάντησε ότι είχε ήδη επισκεφθεί τις αρχαιότητες και είπε ότι μπορεί να γίνει και στον σταθμό της Βενιζέλου.

Ο κ. Μπίλιας μάλιστα υποστήριξε πως με βάση μελέτες του ΤΕΕ, η λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης είναι πιο σύντομη και πιο οικονομική λύση.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ο σταθμός της Βενιζέλου με τη λύση που έχει επιλεγεί μέχρι αυτή τη στιγμή, «πάει μετά το 2024 με κόστος πάνω από 40 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος της απόσπασης και επανατοποθέτησης είναι 15 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι φορά τον χρόνο κατασκευής είπε ότι «όλα μαζί θα τελειώσουν σε 3,5 χρόνια».

«Αυτό που απαιτείται από την Αττικό Μετρό είναι ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Μπίλιας.

Στο ερώτημα αν υπάρχουν μελέτες για τη λύση της παραμονής των αρχαιοτήτων είπε: «Από αυτά που ξέρω είναι ότι έχουν γίνει κάποιες μελέτες για την παραμονή οι οποίες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί γιατί δεν συμφωνεί η Αττικό Μετρό στον τρόπο, στον χρόνο και στο κόστος».

Ο κ. Μπίλιας υπογράμμισε πως κακώς υπάρχει πάλι αυτή η αντιπαράθεση μεταξύ της μιας λύσης και της άλλης. «Αυτό που πρέπει να διεκδικήσει η πόλη ομόφωνα και ομόθυμα είναι να ξεκινήσει η λειτουργία του μετρό το συντομότερο δυνατό», είπε χαρακτηριστικά.