Skip to main content

Μπίλλιας: Το 2022 η λειτουργία της βασικής γραμμής του Μετρό

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ για τα μεγάλα έργα που χρειάζεται η Θεσσαλονίκη. Αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου, αντιπλημμυρικά, αναβάθμιση περιφερειακής.

H Θεσσαλονίκη χρειάζεται ένα νέο μεγάλο έργο που θα λειτουργήσει σαν brand name για την πόλη και αυτό μπορεί να είναι η αξιοποίηση του θαλασσίου μετώπου από Καλοχώρι ως Αγγελοχώρι, υποστήριξε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Πάρις Μπίλλιας, προσκεκλημένος ομιλητής στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της Interlife Ασφαλιστική.

Ωστόσο, ο κ. Μπίλλιας, δεν έδειξε και πολύ αισιόδοξος για τους ρυθμούς εξέλιξης των μεγάλων έργων στη πόλη, λέγοντας ειδικά για το Μετρό, πως ο πρωθυπουργός που μιλούσε για «ανέκδοτο», θα διαπιστώσει πως η βασική γραμμή πιθανά θα λειτουργήσει το  2022, δηλαδή σχεδόν δύο χρόνια μετά απ’ ότι εξαγγέλθηκε και τότε, μέχρι το Συντριβάνι. Όσο για το σύνολο της βασικής γραμμής, προέβλεψε ότι θα ολοκληρωθεί μετά το 2023.

Πρόσθεσε ότι είναι θετικός ο σχεδιασμός των επεκτάσεων του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη, αλλά μέχρι του παρόντος δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια για έργα που φτάνουν στο 1 δις. ευρώ.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ αναφέρθηκε στην ανάγκη να αξιοποιηθεί κάποια από τις πολλές μελέτες για την αναβάθμιση της περιφερειακής οδού, με το Τεχνικό Επιμελητήριο να θεωρεί προσφορότερη την λύση του fly over. Tέλος, στα μεγάλα έργα που χρειάζεται το πολεοδομικό συγκρότημα, συμπεριέλαβε τα αντιπλημμυρικά, έργα πολύ μεγάλου κόστους, από τα οποία τα επείγοντα – σε Δενδροπόταμο και Καλαμαριά- μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πράσινο Ταμείο που ως σήμερα, από τις τακτοποιήσεις αυθαιρέτων, έχει ποσά ύψους 2,5 δις. ευρώ. Ειδικά για τον αντιπλημμυρικό σχεδιασμό, είπε ότι είναι ξεπερασμένος- χρονολογείται από το 2003- και πρέπει να επικαιροποιηθεί, μάλιστα το ΤΕΕ/ΤΚΜ θα αρχίσει να επεξεργάζεται πρόταση επικαιροποίησής του. 

Ο κ.Μπίλλιας συνέδεσε τα έργα, δημόσια και ιδιωτικά, με το θέμα των ασφαλίσεων , ενώ μίλησε για τη δημιουργία ενός ψηφιακού χάρτη αδειοδοτήσεων στη βάση του κτηματολογίου. Υπογράμμισε την ανάγκη  απόκτησης θεσμικών εργαλείων στο πλαίσιο μίας συνταγματικής αναθεώρησης, που θα  προβλέπει την βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία της επιχειρηματικότητας, για να προσθέσει ότι οι χωρικές και πολεοδομικές αρμοδιότητες, από τις κεντρικές υπηρεσίες, θα πρέπει να μεταφερθούν στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση.