Skip to main content

Μπιτ Παζάρ: Μια μυστική πλατεία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Η άνοδος και η πτώση μίας περιοχής που αγαπήθηκε πολύ – Καταστήματα που έσφυζαν από ζωή χάνονται στη λήθη του χρόνου σε μία περιοχή του… κάποτε.

Μικροέπιπλα και αντικείμενα βγαλμένα από αρχοντικά του μεσοπολέμου, κουβέντες δυνατές, χέρια που ψάχνουν ανάμεσα σε χαρτόκουτα και παλιά αντικείμενα με διάθεση να ανακαλύψουν κάτι μοναδικό. Εικόνες που μοιάζουν με μια άλλη Θεσσαλονίκη, με μία πόλη του κάποτε… Και όμως είναι εικόνες καθημερινές σε μία γωνιά της πόλης, στην οδό Τοσίτσα, όπου οι παλαιοπώλες στήνουν, καθημερινά, έξω από τα καταστήματα τους, αντικείμενα που θα μπορούσαν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των περαστικών.  

Το ενδιαφέρον για την ξεχασμένη γειτονιά, που βρίσκεται ανατολικά της Ρωμαϊκής Αγοράς, άρχισε να επανάκμπτει όταν η γειτονική Ολύμπου – η Τοσίτσα είναι κάθετη της οδού- λειτούργησε ως βασικός μοχλός για την επάνοδο  της περιοχής. Άρχισε, λοιπόν, να μαγνητίζει και να περπατιέται από νεαρές, κυρίως, ηλικίες που αναζητούσαν μία εναλλακτική μορφή διασκέδασης, που τους την προσέφεραν τα εστιατόρια και τα bar που δημιουργήθηκαν στην περιοχή.



Τα χαμηλά άλλωστε ενοίκια στις πολυκατοικίες είχαν φέρει αρκετούς φοιτητές στην Ολύμπου, στη Φιλίππου και σε άλλες κάθετες οδούς, με αποτέλεσμα η περιοχή να σφύζει από ζωή.

Σιγά σιγά ξαναγεννήθηκε το Μπιτ Παζάρ, η ιστορία του οποίου μετρά ενεννήντα χρόνια και μετατράπηκε σε αγαπημένο στέκι των νέων, με όμορφα ουζερί και καφενεδάκια.

Σήμερα περπατώντας βλέπεις αρκετά κλειστά καταστήματα σε όλο το κομμάτι της Ολύμπου που περικλείει τη «μυστική» πλατεία του Μπιτ Μπαζάρ, να μη θυμίζουν σε τίποτε από τις ένδοξες ημέρες που έζησαν μέχρι πρόσφατα. Καταστήματα σπιθαμή προς σπιθαμή καλυμμένα με διαφημιστικές αφίσες, χαρτόνια και γκράφιτι. Η ίδια εικόνα και στην οδό Φιλίππου, αλλά και στις κάθετες οδούς με χαρακτηριστικότερη την οδό Αμύντα, όπου το ένα κλειστό κατάστημα διαδέχεται το άλλο.

Το ενδιαφέρον για διασκέδαση μετατοπίστηκε σε άλλες περιοχές του κέντρου, ωστόσο δεν σημαίνει πως  το Μπιτ Μπαζάρ δεν εξακολουθεί να έχει τους δικούς του οπαδούς, αλλά να κερδίζει και νέους, οι οποίοι το ανακαλύπτουν τώρα και έλκονται από αυτό, καθώς τους μεταφέρει σε μία άλλη εποχή.  



Όσο για τους παλαιοπώλες της οδού Τοσίτσα, όπως λένε οι πωλήσεις έχουν μειωθεί δραματικά. Υπάρχει, σύμφωνα με τους ίδιους, μια στροφή στην αγορά με αποτέλεσμα να υπάρχει κόσμος που χάνεται για ώρα στα παλαιοπωλεία αλλά στο τέλος η αγορά των παλαιοπωλείων συντηρείται από τους σταθερούς, ανά τα χρόνια, λάτρεις του είδους. Βασικοί πελάτες και οι φοιτητές που αναζητούν οικονομικά αντικείμενα, με άποψη όμως. Για κάποιους, πάντως, η μετατροπή της Τοσίτσα, σε πεζόδρομο, θα μπορούσε να συμβάλει, ώστε η περιοχή να επανακάμψει.  

Η ιστορία του Μπιτ Παζάρ



Η ιστορία του μας ταξιδεύει στο 1928 όταν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία εγκαταστάθηκαν στην πόλη. Για την κάλυψη των αναγκών τους δημιουργήθηκαν πολλά νέα κτίρια μικρού μεγέθους, τα οποία διέθεταν  μικρά καταστήματα στο ισόγειο τους. Μάλιστα τα κτίρια εγκαινιάστηκαν από τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Τα μαγαζιά πουλούσαν και αγόραζαν τα πάντα, ενώ στις δεκαετίες που ακολούθησαν πολλά από αυτά τα μαγαζιά πουλούσαν μοναδικές αντίκες.
 
Η πλατεία του Μπιτ Παζάρ έχει επτά στοές και εξόδους στις οδούς Τοσίτσα και Oλύμπου. Το όνομα Μπιτ Παζάρ σημαίνει «αγορά της ψείρας», όνομα που προήλθε από τα παλιά ρούχα που πωλούνταν στα καταστήματα και τα οποία ήταν γεμάτα ψείρες.