Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Μπλακ άουτ στις ταφές - Έπεσε το Κεντρικό Μητρώο Πολιτών

Προϋπόθεση για να εκδοθεί άδεια ταφής από το αρμόδιο Ληξιαρχείο κάθε δήμου είναι να διαγραφεί ο αποβιώσας από το Κεντρικό Μητρώο Πολιτών

Αναστάτωση προκλήθηκε το περασμένο διήμερο αναφορικά με την τέλεση κηδειών σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αιτία ήταν το γεγονός ότι από το πρωί της Παρασκευής είχε τεθεί εκτός λειτουργίας το Κεντρικό Μητρώο Πολιτών στο οποίο δηλώνονται, μεταξύ άλλων, όλες οι οικογενειακές μεταβολές, γάμοι, γεννήσεις, κηδείες.

Προϋπόθεση για να εκδοθεί άδεια ταφής από το αρμόδιο Ληξιαρχείο κάθε δήμου είναι να διαγραφεί ο αποβιώσας από το Κεντρικό Μητρώο Πολιτών. Σύμφωνα, όμως, με στελέχη της αυτοδιοίκησης, ορισμένοι εκ των οποίων εκτελούν χρέη ληξίαρχου, κάτι τέτοιο ήταν αδύνατον από το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής. “Το σύστημα είχε πέσει και δεν μπορούσαμε να καταχωρήσουμε τους θανάτους και να διαγράψουμε τους ανθρώπους που είχαν αποβιώσει. Έτσι, ήταν αδύνατον να εκδώσουμε άδεια ταφής”, αναφέρει στη Voria.gr ληξίαρχος περιφερειακού δήμου της Θεσσαλονίκης.

“Πράγματι υπήρξε πρόβλημα”, επιβεβαιώνει ο αντιδήμαρχος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αβαρλής. Η λύση την οποία έδωσε ο δήμος προκειμένου να γίνουν οι ενταφιασμοί, καθώς οι συγγενείς των θανόντων πίεζαν προς αυτήν την κατεύθυνση, ήταν να εκδοθούν πρόχειρες, χειρόγραφες άδειες ταφής. “Μόλις αποκαταστάθηκε το σύστημα, οι υπάλληλοι του δήμου έμειναν, παρότι Κυριακή, να καταχωρίσουν στο Κεντρικό Μητρώο Πολιτών τούς θανάτους ώστε να εκδοθούν και οι κανονικές άδειες ταφής”, σημειώνει ο κ. Αβαρλής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άλλοι δήμοι απέφυγαν να χορηγήσουν χειρόγραφες άδειες καθώς οι ληξίαρχοι τόνιζαν προς τους συγγενείς των θανόντων αλλά και προς τους εκπροσώπους των γραφείων τελετών ότι κάτι τέτοιο είναι παράνομο. Έτσι, υπήρξαν περιπτώσεις που οι ενταφιασμοί έγιναν χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια, ενώ σε κάποιες λίγες περιπτώσεις μετατέθηκαν για χθες Κυριακή οπότε αποκαταστάσθηκε η λειτουργία του Μητρώου.

Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, “απ' ό,τι φαίνεται, στο σύστημα υπάρχει πρόβλημα χωριτικότητας. Προφανώς θα πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες από το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να αναβαθμιστεί, ώστε να μην προκαλούνται τέτοιου είδους προβλήματα. Παράλληλα, το υπουργείο θα πρέπει να φέρει νομοθετική ρύθμιση η οποία να επιτρέπει να εκδίδονται άδειες ταφής σε αυτές τις περιπτώσεις, ώστε να μη μένουν άταφοι συνάνθρωποί μας για μια, δύο μέρες”.