Skip to main content

Μπλίνκεν: Καμία απόδειξη ότι στο κτήριο στεγαζόνταν υπηρεσίες της Χαμάς

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ τόνισε πως «θα συνεχίσουμε τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να τεθεί τέλος στον κύκλο της βίας».

Καμία απόδειξη δεν υπάρχει εκ μέρους του Ισραήλ ότι το κτήριο το οποίο βομβάρδισαν και ισοπέδωσαν στη Γάζα στέγαζε υπηρεσίες της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν.

Μιλώντας από την Κοπεγχάγη, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη, ο Άντονι Μπλίνκεν είπε στους δημοσιογράφους ότι ζήτησε από το Ισραήλ να «δικαιολογήσει» την επίθεση στο πολυόροφο κτήριο που στέγαζε τα γραφεία διεθνών ΜΜΕ, ιδίως του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα (Κατάρ) και του αμερικανού πρακτορείου ειδήσεων Associated Press.

Διαβάστε σχετικά Γάζα: Βομβάρδισαν το κτήριο όπου στεγάζονται Associated Press και Al Jazeera

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έκανε αυτή τη δήλωση ενώ αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση Μπάιντεν να καταβάλλει προσπάθειες για μια κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

«Λίγο μετά την επίθεση, ζητήσαμε (από το Ισραήλ) πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με την αιτιολογία του χτυπήματος», δήλωσε ο Μπλίνκεν.

Αρνήθηκε να δώσει περισσότερες πληροφορίες αλλά είπε χαρακτηριστικά:«Ακόμα, δε μας έχει δώσει (το Ισραήλ) καμία πληροφορία».

Ο Μπλίνκεν κάλεσε ακόμα Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους «να προστατεύσουν τους αμάχους και ειδικότερα τα παιδιά», επαναλαμβάνοντας ότι το Ισραήλ έχει, «ως δημοκρατία», ιδιαίτερη υποχρέωση στο θέμα αυτό.

«Θα συνεχίσουμε τις εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για να τεθεί τέλος στον κύκλο της βίας» και «είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε την υποστήριξή μας εάν οι πλευρές θελήσουν να επιτύχουν κατάπαυση του πυρός», δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Κοπεγχάγη.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από Associated Press