Skip to main content

Μπλίνκεν σε Τουρκία: Υπονομευτική της σταθερότητας μια νέα επίθεση στη Συρία

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει πέρα από τις γραμμές της κατάπαυσης του πυρός του 2019 στη Συρία.

Μια νέα τουρκική επίθεση στη Συρία «θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, φανερώνοντας έτσι την ενόχληση που έχουν προκαλέσει στις ΗΠΑ οι τελευταίες εξαγγελίες της Άγκυρας.

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προχώρησε στην εν λόγω δήλωση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την Τουρκία να μην προχωρήσει πέρα από τις γραμμές της κατάπαυσης του πυρός του 2019 στη Συρία, ωστόσο η πλευρά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμηνύει εδώ και ημέρες πως ετοιμάζεται να ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Κούρδων στη βόρεια Συρία.

«Αυτό είναι κάτι στο οποίο θα αντιτασσόμασταν», είπε σήμερα από την πλευρά του ο Μπλίνκεν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Η ανησυχία που έχουμε είναι ότι οποιαδήποτε νέα επίθεση θα υπονόμευε την περιφερειακή σταθερότητα (και) θα παρείχε σε κακόβουλους δρώντες την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την αστάθεια… Συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη μέσω των (σ.σ. Κούρδων) εταίρων μας ενάντια στους τζιχαντιστές του Daesh – ISIS εντός της Συρίας, και δεν θέλουμε να δούμε τίποτα που θα θέτει σε κίνδυνο αυτές τις προσπάθειες…», συνέχισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Πηγή: Καθημερινή με πληροφορίες από AFP