Skip to main content

Μπλοκαρισμένοι 250.000 τόνοι στο λιμάνι Πειραιά

Εκκληση να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις απήυθυνε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους. Από 1η Νοεμβρίου
Οι επαναλαμβανόμενες απεργίες στον ΟΛΠ είναι το πρώτο μεγάλο πρόβλημα το οποίο καλείται να λύσει η κυβέρνηση. Την αποστολή έχει αναλάβει η υπουργός Οικονομίας κ.Λούκα Κατσέλη, η οποία για σήμερα το μεσημέρι έχει κανονίσει συνάντηση με τους απεργούς εργαζόμενους στο λιμάνι του Πειραιά, οι οποίοι ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση με την κινεζική εταιρία Cosco. Βάσει της συμφωνίας, οι Κινέζοι θα αναλάβουν στρατηγικοί εταίροι - διαχειριστές του λιμανιού και θα έπρεπε κανονικά να έχουν πιάσει δουλειά από την 1η Οκτωβρίου.

Εκκληση να σταματήσουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις, για το καλό όλων, όπως είπε, απήυθυνε η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.Λούκα Κατσέλη, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εργαζόμενους στον ΟΛΠ, οι οποίοι βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση. Η κ.Κατσέλη επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχισθούν, αλλά ζήτησε να σταματήσει η απεργία. Αργότερα σήμερα αναμένεται με ενδιαφέρον η απάντηση των εργαζομένων.

Από εκείνη τη μέρα, όμως, έχουν ξεκινήσει οι απεργιακές κινητοποιήσεις, γεγονός το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να έχει παγώσει κάθε δραστηριότητα στο λιμάνι και να δημιουργούνται πολλά και σημαντικά προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς. Προεκλογικά, το ΠΑΣΟΚ είχε δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει την συμφωνία και θα την επαναδιαπραγματεύονταν με τους Κινέζους. Οι τελευταίοι από την πλευρά τους πιέζουν για την εφαρμογή της και ήδη το Πεκίνο έχει κάνει διάβημα διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία. Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον για τη σημερινή συνάντηση κορυφώνεται.

ΣΕΛΠΕ

Διασφάλιση, μέσω των διαπραγματεύσεων με την ΟΜΥΛΕ, του συνόλου των θέσεων εργασίας στο λιμάνι, και αναστολή άμεσα της απεργίας τους για ελεύθερη διακίνηση των εισαγομένων ή εξαγόμενων προϊόντων εν όψει και του τελευταίου εορταστικού τριμήνου του έτους, ζητά από την κυβέρνηση ο ΣΕΛΠΕ με ανακοίνωσή του.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, ο ΣΕΛΠΕ αναμένει από την υπουργό Οικονομίας λήψη συγκεκριμένης πολιτικής απόφασης, ιδιαίτερα όταν σύμφωνα με στοιχεία του ΟΛΠ υπάρχουν 6.000 κοντέινερ με προϊόντα τα οποία περιμένουν για εκτελωνισμό ενώ ήδη πολλά πλοία αλλάζουν πορεία και κατευθύνονται σε άλλα λιμάνια της Ευρώπης και έχει αρχίσει η επιβολή επίναυλου για το λιμάνι του Πειραιά.

Πάνω από 250.000 τόνοι εμπορευμάτων έχουν καθηλωθεί μέχρι σήμερα στις εγκαταστάσεις του λιμένος Πειραιά, εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης των εργαζομένων στον ΟΛΠ. Αυτός είναι ο πρώτος βαρύς απολογισμός των κινητοποιήσεων, γεγονός το οποίο ανάγκασε στο Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης να παρέμβει και με ανακοίνωση του να χαρακτηρίσει την κατάσταση τραγική.

Ας σημειωθεί ότι σε λιγότερο από 20 μέρες από τώρα και συγκεκριμένα από την 1η Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν να τρέχουν και οι ρήτρες που προβλέπονται στη συμφωνία με τους Κινέζους της Cosco και θα πρέπει να πληρώνονται στη περίπτωση που η συμφωνία η οποία έχει υπογραφεί μαζί τους δεν ξεκινήσει να εφαρμόζεται. Σε αυτή την περίπτωση, εννοείται ότι η αιμοραγία για τα δημόσια οικονομικά θα είναι ακόμα πιο μεγάλη. Κατόπιν τούτων, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η συνάντηση που  έχει σήμερα η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ.Λούκα Κατσέλη με τους απεργούς του λιμένος, που ζητούν την ακύρωση της συμφωνίας.