Skip to main content

Μπλόκο προσφύγων στα μέλη του ΕΛΚ στα Διαβατά (φωτο+video)

Γυναικόπαιδα παρατάχθηκαν μπροστά από τα λεωφορεία και μπλόκαραν για περίπου 30 λεπτά την έξοδο των μελών του ΕΛΚ από το κέντρο προσφύγων στα Διαβατά.

Επεισοδιακή ήταν η επίσκεψη των μελών της Επιτροπής Περιφερειών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά.

Πρόσφυγες μπλόκαραν τα οχήματα της αντιπροσωπείας και τους εμπόδιζαν για περίπου μισή ώρα να φύγουν από το κέντρο φιλοξενίας. Συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε νωρίς το μεσημέρι το κέντρο, όπου εκεί ξεναγήθηκε στο χώρο, συνομίλησε με πρόσφυγες και είδε τις συνθήκες που επικρατούν.

Οι πρόσφυγες εξέφρασαν τα παράπονά τους για την κατάσταση που επικρατεί στο κέντρο, κάνοντας λόγο για σοβαρά προβλήματα υγιεινής και άθλιες συνθήκες διαβίωσης, μέσα σε λάσπες και ερπετά.

Όταν δε τα μέλη του ΕΛΚ επιβιβάστηκαν στα τρία λεωφορεία που τους μετέφεραν για να αποχωρήσουν από το κέντρο, γυναικόπαιδα παρατάχθηκαν μπροστά από την πομπή μπλοκάροντας την έξοδο.

Το μπλόκο κράτησε περίπου 30 λεπτά και λύθηκε μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος έθεσε ως όρο να αποχωρήσουν οι πρόσφυγες μπροστά από τα λεωφορεία προκειμένου να συνομιλήσει μαζί τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. 

Στη συνέχεια ο κ. Τζιτζικώστας, μαζί με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Κώστα Αγοραστό, συνομίλησαν για περίπου μισή ώρα με αντιπροσωπεία προσφύγων, η οποία τους έθεσε το αίτημα για άνοιγμα των συνόρων. Ο περιφερειάρχης εξέφρασε κατανόηση για τα προβλήματά τους και τους είπε πως η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΕΛΚ πραγματοποιήθηκε για να διεθνοποιηθούν τα αιτήματά τους.