Skip to main content

Μπόλαρης: «Αναξιοποίητη ευκαιρία οι αγροτικές επιδοτήσεις»

Τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, Κάθριν Κέι, υποδέχθηκε σήμερα στο Διοικητήριο, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης.
Τη γενική πρόξενο των ΗΠΑ, στη Θεσσαλονίκη, Κάθριν Κέι, υποδέχθηκε σήμερα στο Διοικητήριο, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης.

Η Αμερικανίδα πρόξενος συνοδευόταν από τον σύμβουλο Οικονομικών Θεμάτων Πολ Μαλίκ, ενώ στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο διευθυντής των Υπηρεσιών Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, Αθανάσιος Κοσιώνης.

Κατά τη συζήτηση, ο κ. Μπόλαρης επεσήμανε ότι η εγκατάσταση του υφυπουργείου στη Θεσσαλονίκη «αποβλέπει στην παροχή υποστήριξης και καθοδήγησης στο παραγωγικό δυναμικό και στην αξιοποίηση των υποδομών», ώστε να επαναπροσδιοριστούν οι αναπτυξιακοί στόχοι και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Θεσσαλονίκης στην ευρύτερη περιοχή.

Σε ερώτηση της κας Κέι, «εάν αξιοποιήθηκαν τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ο υφυπουργός απάντησε ότι «αν και δεν έγινε η καλύτερη δυνατή κεφαλαιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών, εντούτοις η χώρα απέκτησε υποδομές, που μπορούν να αποτελέσουν εφαλτήριο ανάπτυξης». Ο κ. Μπόλαρης ανέφερε, ως παράδειγμα, αναξιοποίητης ευκαιρίας τις αγροτικές επιδοτήσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν επενδύθηκαν σε ποιοτικότερα προϊόντα. Τόνισε δε, πως η κυβέρνηση, με την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, επιδιώκει να υπάρξει οργανωτική ανασυγκρότηση των αγροτοκτηνοτρόφων προς μια σύγχρονη παραγωγική διαδικασία.

Η κα Κέι έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις αγροτικές κινητοποιήσεις και ενημερώθηκε ότι ο αριθμός των αγροτών που συμμετέχουν σε αυτές είναι περιορισμένος.

Συζητήθηκαν, επίσης, θέματα σχετικά με τη Ζώνη Καινοτομίας και την τουριστική οικονομία της περιοχής μέσω της ανάδειξης της μοναδικής θέσης και των μνημείων της Θεσσαλονίκης.

Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Αμερικανική Γεωργική Σχολή «μπορεί να συμβάλει στην αλλαγή νοοτροπίας, στην εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών» και συμπλήρωσαν ότι «η αμερικανική κυβέρνηση ενδιαφέρεται να αποτελέσει η Θεσσαλονίκη σημείο αναφοράς για τη συνεργασία μεταξύ των Αμερικανικών Επιμελητηρίων, που υπάρχουν στις γειτονικές Βαλκανικές χώρες».