Skip to main content

Μπόλαρης: Όχι σε βιαστική κατανομή επιδοτήσεων για λόγους απορρόφησης

Για τις φορολογικές επιβαρύνσεις των αγροτών, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έκανε λόγο για αυξήσεις μόνο για το 10% του αγροτικού κόσμου.

Από την Ξάνθη, πρώτο σταθμό της περιοδείας του στη Θράκη, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκος Μπόλαρης, αναφέρθηκε στον ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι για πρώτη φορά έχει καταβάλλει αποζημιώσεις μέχρι και τον Μάρτιο του 2016, ενώ στο παρελθόν καθυστερούσε μέχρι και δύο χρόνια. Για τις επιδοτήσεις, τόνισε ότι έχουν καταβληθεί για τα έτη 2012, 2013 και 2014 με χρήματα που υπήρχαν αλλά δεν δόθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ συνολικά για την λογική των ενισχύσεων υποστήριξε ότι «στόχος της κυβέρνησης δεν είναι μία οριζόντια κατανομή με αρκετή βιασύνη για λόγους απορρόφησης, αλλά μία στοχευμένη προσπάθεια που θα υπακούει σε μία συγκεκριμένη λογική για την παραγωγή».

Για τις φορολογικές επιβαρύνσεις των αγροτών που έχουν συζητηθεί έντονα, ο κ. Μπόλαρης έκανε λόγο για αυξήσεις μόνο για το 10% του συνόλου του αγροτικού κόσμου και ιδιαίτερα στα μεγάλα εισοδήματα. «Όπως πληρώνει ο εργάτης και ο επαγγελματίας πρέπει να πληρώνει και ο αγρότης που καλλιεργεί 2.000 στρέμματα ή ο κτηνοτρόφος που έχει 500 ζώα» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το μέλλον των συνεταιρισμών και τον θεσμικό εκσυγχρονισμό τους, επεσήμανε ότι «το συνεταιριστικό κίνημα στην Ελλάδα έχει υποστεί μία συντριβή, η οποία οφείλεται στους κανόνες που ίσχυσαν στο παρελθόν», προσθέτοντας ότι η ΕΕ προωθεί τους συνεταιρισμούς και το συνεργατικό πνεύμα και η πολιτική της βασίζεται στις ομάδες παραγωγών με λαμπρά παραδείγματα τέτοιων ομάδων σε όλη τη χώρα.

Σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του στον ορεινό δήμο Μύκης, ο αναπληρωτής υπουργός εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι συνάντησε όλο το δημοτικό συμβούλιο και μίλησε για την προστιθέμενη αξία που πρέπει να προσδώσουν οι κάτοικοι της περιοχής στα βιολογικά προϊόντα που παράγουν, τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουν πιστοποιηθεί.

«Κάθε παραγωγική βάση είναι μία ψηφίδα στο συνολικό αναπτυξιακό μοντέλο και έτσι πρέπει να κινηθεί όλος ο αγροτοδιατροφικός τομέας», κατέληξε ο κ. Μπόλαρης.