Skip to main content

Μπορέλ για Ταλιμπαν: Απομόνωση αν λάβουν την εξουσία με βία στο Αφγανιστάν

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ επισήμανε ότι η στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν έρχεται σε αντίθεση με τη δέσμευσή τους για διακανονισμό της σύγκρουσης

Με δήλωση του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, η ΕΕ προειδοποιεί τους Ταλιμπάν ότι, αν αναλάβουν την εξουσία του Αφγανιστάν με τη βία, θα αντιμετωπίσουν την απομόνωση και την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης, ενώ παράλληλα τους καλεί να επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

«Αν αναληφθεί η εξουσία με τη βία και εγκαθιδρυθεί ένα Ισλαμικό Εμιράτο, οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίσουν τη μη αναγνώριση, την απομόνωση, την έλλειψη διεθνούς υποστήριξης και την προοπτική συνέχισης των συγκρούσεων και παρατεταμένης αστάθειας στο Αφγανιστάν», επισημαίνει στη δήλωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Στη δήλωση υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση των Ταλιμπάν έρχεται σε άμεση αντίθεση με τη δηλωμένη δέσμευσή τους για διακανονισμό της σύγκρουσης και την ειρηνευτική διαδικασία της Ντόχα. «Η ΕΕ καταδικάζει τις αυξανόμενες παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδίως σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν και σε πόλεις. Η ΕΕ καλεί τους Ταλιμπάν να επαναλάβουν αμέσως ουσιαστικές, τακτικές και δομημένες συνομιλίες και ζητά επίσης άμεσο τερματισμό της συνεχιζόμενης βίας και συνολική, μόνιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτές οι συνεχείς επιθέσεις προκαλούν απαράδεκτη ταλαιπωρία στους Αφγανούς πολίτες και αυξάνουν τον αριθμό των εσωτερικά εκτοπισμένων και εκείνων που εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν προς αναζήτηση ασφάλειας».

Η ΕΕ ενθαρρύνει την Ισλαμική Δημοκρατία του Αφγανιστάν "να διευθετήσει τις πολιτικές διαφορές, να αυξήσει την εκπροσώπηση όλων των ενδιαφερομένων και να συνεργαστεί με τους Ταλιμπάν με ενιαία προοπτική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ