Skip to main content

Μπορέλ: Συμφωνία για επεξεργασία κυρώσεων κατά της Τουρκίας

Το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών δήλωσε στήριξη στην Ελλάδα καλώντας την Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλητικές ενέργειες.

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την κρίση με την Τουρκία εξέφρασε το άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών καλώντας την Τουρκία να απέχει από μονομερείς προκλητικές ενέργειες.

Οι υπουργοί Εξωτερικών, πάντως, αποφάσισαν να επεξεργαστούν περαιτέρω τις επιλογές σε σχέση με το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας και να παραπέμψουν στη Σύνοδο Κορυφής του Σεπτεμβρίου.

Όπως επισήμανε ο υπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ , σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν σημειώσουν επιτυχία «το Συμβούλιο θα παρουσιάσει [στους ΥΠΕΞ] σειρά προτάσεων για τις κυρώσεις που θα μπορούσαν να επιβληθούν»  

«Δεν περιμένουμε οι διαπραγματεύσεις και η οδός της διπλωματίας να αποτύχουν", πρόσθεσε, ενώ εξήγησε ότι η προετοιμασία που γίνεται αφορά μια λίστα φυσικών προσώπων, μια λίστα περιουσιακών στοιχείων όπως πλοία», ενώ μπορεί επίσης «να δρομολογηθούν κυρώσεις για συγκεκριμένες δραστηριότητες και μπορούμε να δούμε οικονομικές κυρώσεις και μέτρα που θα καλύπτουν τομείς δραστηριότητας».

O κ. Μπορέλ είπε ότι η ΕΕ στέκεται δίπλα σε Ελλάδα και Κύπρο, καλώντας την Αγκυρα να απέχει από προκλητικές μονομερείς ενέργειες. «Αυτό είναι απαραίτητο στοιχείο για να προχωρήσει ο διάλογος», πρόσθεσε

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, υπάρχει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ της δυνατότητας να βρεθεί έδαφος για συζητήσεις με την Τουρκία και της επίδειξης της κοινής ισχύος στην υπεράσπιση των συμφερόντων μας, ενώ χαιρέτησε τις προσπάθειες της Γερμανίας προκειμένου να βρεθεί λύση.

Όσον αφορά στο θέμα των κυρώσεων ο Μπορέλ παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής λέγοντας, πάντως, ότι υπάρχει πολιτική συναίνεση των υπουργών Εξωτερικών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας, είπε επίσης ότι είμαστε σαφείς ως προς την αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι μόνο με διάλογο θα αποφευχθεί η κρίση και κάλεσε την Τουρκία να αποφύγει τις προκλήσεις στις οποίες επιδίδεται.