Skip to main content

Μπόρις Τζόνσον: Τώρα είναι η ώρα να ανεβάσουμε ταχύτητα

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα για να πετύχουμε μια συμφωνία» δήλωσε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Επιτάχυνση του ρυθμού των συνομιλιών για μια νέα συμφωνία του Brexit μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, ζήτησε με δήλωσή του αργά τη νύχτα της Πέμπτης ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, που έχει προκαλέσει την οργή βουλευτών όλων των κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του δικού του, με την απόφαση αναστολής λειτουργίας του κοινοβουλίου για πέντε εβδομάδες, είπε επίσης ότι είναι «ενθαρρυμένος» από τις επαφές του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

«Έχω πει ήδη από την πρώτη ημέρα στο πόστο μου ότι είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με ενεργητικότητα και αποφασιστικότητα για να πετύχουμε μια συμφωνία. Ενώ έχω ενθαρρυνθεί από τις συνομιλίες μου με ηγέτες της ΕΕ τις τελευταίες εβδομάδες διαπίστωσα ότι υπάρχει προθυμία να συζητήσουν εναλλακτικές στο αντιδημοκρατικό backstop, είναι τώρα είναι η ώρα και για τις δύο πλευρές να επιταχύνουν το ρυθμό», είπε ο κ. Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, κατά τις επαφές που είχε στις Βρυξέλλες ο νέος επικεφαλής διαπραγματευτής της Βρετανίας, Ντέιβιντ Φροστ, συμφωνήθηκε να γίνονται δύο συναντήσεις με τους διαπραγματευτές της Κομισιόν κάθε εβδομάδα.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ, πάντως, σημείωσε ότι κατά τις μέχρι τώρα συζητήσεις διαπιστώθηκαν διαφωνίες επί βασικών θεμάτων, αλλά και διάθεση να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Εν τω μεταξύ, την ακύρωση της απόφασης αναστολής της λειτουργίας του κοινοβουλίου ή έστω τη διεξαγωγή ψηφοφορίας για το αν θα πρέπει αυτή να ισχύσει, ζητούν από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον με κοινή δήλωσή τους τα έξι κοινοβουλευτικά κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Θεωρούμε ότι υπάρχει μία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων που δεν υποστηρίζει αυτή την αναστολή και απαιτούμε ο πρωθυπουργός να αναστρέψει αυτή την απόφαση αμέσως ή να επιτρέψει στους βουλευτές να ψηφίσουν επί του κατά πόσον θα πρέπει να υπάρξει αναστολή», αναφέρουν στη δήλωσή τους οι Εργατικοί, το SNP, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, η Ανεξάρτητη Ομάδα για Αλλαγή και οι Πράσινοι.

Την ίδια ώρα, όλο,και περισσότεροι βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος του Μπόρις Τζόνσον τάσσονται δημοσίως υπέρ της προσπάθειας νομοθέτησης την ερχόμενη εβδομάδα υπέρ της αναβολής του Brexit με σκοπό να αποτραπεί το no deal.

Ο μέχρι πρότινος υπουργός Δικαιοσύνης Ντέιβιντ Γκωκ δήλωσε πως «φαίνεται ότι η επόμενη εβδομάδα είναι στην ουσία η μόνη ευκαιρία που θα έχει το κοινοβούλιο να διατηρήσει κάποιον έλεγχο επί αυτής της διαδικασίας (του Brexit) και να διασφαλίσει ότι θα έχει λόγο πριν φύγουμε χωρίς μια συμφωνία».

Συμπλήρωσε ότι δε νομίζει πως μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να καταφέρει το κοινοβούλιο να βρει μία διέξοδο.

Τα λόγια του αντηχούν την προειδοποίηση προς τον Μπόρις Τζόνσον, του μέχρι πριν λίγες εβδομάδες υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, που θεωρείται ότι παίζει κεντρικό ρόλο στον καθορισμό της στρατηγικής κατά του no deal.

Η τέως υφυπουργός Πολιτισμού Μάργκο Τζέιμς είπε ότι η αναστολή του κοινοβουλίου δεν καθιστά πλέον επιλογή για την ίδια να δώσει ένα χρονικό περιθώριο στον κ. Τζόνσον να διεκδικήσει μια νέα συμφωνία για το Brexit, όπως σκόπευε να κάνει αρχικά.

Ο επίσης Συντηρητικός βουλευτής Γκούτο Μπεμπ ξεκαθάρισε ότι θα μείνει πιστός «στις αρχές του κόμματός μας και όχι στον άνδρα που ηγείται αυτού».

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε ότι πιστεύει πως οι βουλευτές θα καταφέρουν να περάσουν εγκαίρως έναν νόμο κατά του no deal. «Πιστεύουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε, αλλιώς δε θα προσπαθούσαμε», σημείωσε.

Εν τω μεταξύ, το πρωί της Παρασκευής αναμένεται η πρώτη από τρεις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με τη συνταγματικότητα και τη νομιμότητα της αναστολής του κοινοβουλίου.

Η απόφαση θα εκδοθεί από δικαστή του Ανωτέρου Δικαστηρίου του Εδιμβούργου γύρω στις 10 τοπική.

Ανάλογες πρόσφυγες θα εξεταστούν σε δικαστήρια του Λονδίνου και του Μπέλφαστ.