Skip to main content

Μπορίσοφ: Να συνδέσουμε οδικά το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα

Εγώ στη Θεσσαλονίκη έρχομαι πιο γρήγορα από ό,τι ο Αλέξης από την Αθήνα, τόνισε απευθυνόμενος στον Τσίπρα ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας.

Δεν υπάρχει καλύτερος χώρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αναπτυχθεί μία χώρα της περιοχής, τόνισε ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ, από το βήμα του Thessaloniki Summit του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

«Ποιος βοήθησε την Ελλάδα στην κρίση, ποιος θα μας βοηθήσει όλους, αν όχι η Ευρωπαϊκή Ένωση;» διερωτήθηκε ο κ. Μπορίσοφ και καλωσόρισε τις συμφωνίες και κοινά έργα υποδομών στο πλαίσιο της τετραμερούς συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας- Ρουμανίας- Σερβίας, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία στον τομέα των μεταφορών, επισήμανε την ανάγκη «να συνδεθούμε με την Αλεξανδρούπολη και να εκσυγχρονίσουμε τη σιδηροδρομική γραμμή με Μπουργκάς». Ο κ. Μπορίσοφ γνωστοποίησε ότι περί το τέλος του τρέχοντος μηνός θα εγκαινιαστεί ο αυτοκινητόδρομος από το Σαντάνσκι μέχρι τα στενά της Κρέσνα, τμήμα του πανευρωπαϊκού διαδρόμου IV, που συνδέει τη Θεσσαλονίκη με τη Σόφια.

«Είμαστε μαζί» τόνισε, και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «αύριο στη συνάντηση που θα έχουμε για τον διασυνδετήριο για το υγροποιημένο αέριο, θα βρούμε κάποιον τρόπο να συμμετέχει και η Βουλγαρία με κάποιο ποσοστό, να το υπογράψουμε μέχρι τα τέλη του χρόνου», ώστε «να έχουμε και μία σύνδεση ενεργειακή, οδική, σιδηροδρομική, που θα συνδέσει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα, γιατί εγώ στη Θεσσαλονίκη έρχομαι πιο γρήγορα από ό,τι ο Αλέξης από την Αθήνα».

Σε ό,τι αφορά την οδική σύνδεση με το Βελιγράδι, είπε ότι το 95% του αυτοκινητοδρόμου είναι έτοιμο.

Αναφερόμενος στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας συνεχάρη τους συναδέλφους του κ.κ. Τσίπρα και Ζάεφ, γιατί «αποδείχθηκαν άξιοι ηγέτες» και τάχθηκε υπέρ της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας πως «όσο πιο γρήγορα ενταχθεί η χώρα και στο ΝΑΤΟ τόσο καλύτερα και για την Ελλάδα και για τη Βουλγαρία».

«Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τη συνεργασία μας, καθώς έχουμε απεριόριστες δυνατότητες» τόνισε ο κ. Μπορίσοφ.