Skip to main content

Μπουρλά: Ευλογημένος που το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έσωσε εκατομμύρια ζωές (video)

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά για την ευλογιά των πιθήκων.

Ευλογημένος που μαζί με την ομάδα του κατάφερε να προσφέρει ένα εμβόλιο που έσωσε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer και πλέον επίτιμος πρόεδρος του συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, Άλμπερτ Μπουρλά λίγο μετά την αναγόρευσή του στην αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Ο κ. Μπουρλά σημείωσε πως είναι μία πολύ μεγάλη τιμή, ενώ η αίθουσα τελετών τού φέρνει μνήμες από τη δική του αποφοίτηση. «Έρχονται στο μυαλό μου μνήμες από τότε που ορκίστηκα κτηνίατρος σε αυτήν την αίθουσα. Ήταν εδώ τότε όλοι οι κοντινοί μου άνθρωποι, όπως και σήμερα. Οι μόνοι που έλειπαν ήταν οι γονείς μου, αλλά μέσω του βίντεο που παρακολούθησα, τους θυμήθηκα και συγκινήθηκα», σημείωσε.


«Ή πανδημία έδωσε τη δύναμη στον άνθρωπο να καταλάβει τι κάνει η δύναμη της επιστήμης. Ήταν δύσκολες στιγμές για όλο τον κόσμο, ένα σκοτάδι που μπορέσαμε να το ξεπεράσουμε αλλά δεν είμαστε τελείως έξω από τον κίνδυνο ακόμη η επιστήμη κατάφερε να προσφέρει στον άνθρωπο ως όφειλε να προσφέρει», τόνισε ο ίδιος.

«Είμαι ευλογημένος που μαζί με την ομάδα μου καταφέραμε να προσφέρουμε αυτά που έπρεπε. Πρόκειται για μία διάκριση που φέρνει στην πατρίδα σου, στην πόλη σου, στους συγγενείς και τους τους φίλους ένα δώρο.


Μπουρλά για ευλογιά των πιθήκων

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρείας για την ευλογιά των πιθήκων, λέγοντας πως δεν θεωρεί πως θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο.

«Όλα τα ζητήματα υγείας μάς απασχολούν. Είχα την ευκαιρία από τις πρώτες στιγμές που ανακοινώθηκε να το κοιτάξω με τους συνεργάτες μου αλλά δεν ανησυχούμε πως θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνο. Ο στόχος όλων μας αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είναι η αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αυτός είναι ο πραγματικός κίνδυνος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ερωτώμενος για το νέο πολυδύναμο εμβόλιο του κορωνοϊού, τόνισε πως αυτός και η ομάδα του παρακολουθεί στενά το ζήτημα.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του συνδέσμου Φιλίας Ελλάδας-Ισραήλ, Γιάννα Παναγοπούλου, τόνισε πως μέσα σε κλίμα συγκινητικής ατμόσφαιρας είχαν τη χαρά και την τιμή να αναγορεύσουν έναν παγκόσμιο Έλληνα σε επίτιμο πρόεδρο. «Η Θεσσαλονίκη τού όφειλε τουλάχιστον μία τέτοια τιμή έγινε η αναγόρευση του Άλμπερτ Μπουρλά. Είναι μία τεράστια τιμή και τον ευχαριστώ από καρδιάς για την αποδοχή της πρότασης μας», κατέληξε.

 

Νωρίτερα στη διάρκεια της εκδήλωσης για την ανακήρυξή του ως επίτιμος πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλίας ελλάδας-Ισραήλ, ο Άλμπερτ Μπουρλά εξέφρασε τη βαθιά του συγκίνησή του σημειώνοντας πως η διάκριση που παίρνεις από την πόλη σου είναι ασύγκριτη και ξεπερνάει σε αξία τις υψηλότερες διακρίσεις από τους μεγαλύτερους φορείς στον κόσμο.

Παράλληλα, όπως δήλωσε, είναι μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια αλλά και τεράστια ευθύνη να συμβάλλει στη εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας και Ισραήλ. «Παρακολουθώ την εξέλιξη υλοποίησης του μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και βλέπω πως και η πλατεία Ελευθερίας πρέπει να αλλάξει χρήση τιμώντας τις μνήμες όσων χάθηκαν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για την πόλη του, τη Θεσσαλονίκη, είπε πως είναι χρέος μας να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη ζωντανή με κάθε τρόπο, κάνοντας λόγο για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, για τη δημιουργία του οποίου δώρισε το χρηματικό ποσό από το βραβείο «Genesis», που του απένειμε το Ισραήλ.

Στη διάρκεια της ομιλίας του που είχε θέμα "Η επένδυση στην καινοτομία πυλώνας ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίσας", ο CEO  της Pfizer τόνισε πως η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε ένα πολύ δυναμικό και οικοσύστημα πρωτοπορίας και τεχνολογίας.

«Αυτό, άλλωστε, ήταν που συνέβαλε και στην ψήφο εμπιστοσύνης της Pfizer στην πόλη για τη δημιουργία του κέντρου ψηφιακής καινοτομίας που φιλοδοξεί να αλλάξει και με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης τις ζωές των ασθενών παγκοσμίως. Το κέντρο δημιουργεί 2.600 έμμεσες και άμεσες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη καθώς και 1,6 δις. ευρώ στο εγχώριο ΑΕΠ σε βάθος δεκαετίας», σημείωσε.

Αναφορικά με το εμβόλιο τόνισε πως η ανακάλυψή του ήταν το επιστέγασμα της συνεργατικότητας και της δύναμης της επιστήμης. «Η Pfizer έχει διανείμει πάνω από τρία δισεκατομμύρια δόσεις του εμβολίου σε πάνω από 170 χώρες. Τεχνολογίες όπως το mRNA μας δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνουμε το φάσμα των ασθενειών που μπορούν να εξαλειφθούν, ζούμε σε περίοδο επιστημονικής αναγέννησης, τα επόμενα 10 χρόνια η ανθρωπότητα θα καρπωθεί τα οφέλη», τόνισε ο κ.Μπουρλά κάνοντας αναφορά στην καινοτομία του Ισραήλ αλλά και στα ολοένα και αυξανόμενα βήματα του ψηφιακού μετασχηματισμού της Ελλάδας.

«Ζούμε σε μία εποχή επιστημονικής αναγέννησης. Στην επόμενη 10ετία, σοβαρότατες καινοτομίες θα αλλάξουν τον χάρτη των ασθενειών στον κόσμο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πλέον, όπως τόνισε, με τα φάρμακα και τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας κανείς δεν πρέπει να πεθαίνεις από κορωνοϊό. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η πανδημία ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την αξία της φαρμακευτικής καινοτομίας αλλά και τεχνολογιών όπως η mRNA, εργαλείο που θα βοηθήσει την διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσει τις επόμενες προκλήσεις, επιδημίες και πανδημίες.