Skip to main content

Μπουρλά στη Voria: Γιατί νιώθω δικαιωμένος από την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη

Έρχονται τα αποτελέσματα των μελετών για το χάπι κατά του COVID -19 πριν τα τέλη του έτους - Ξεκίνησαν επενδύσεις 1 δις ευρώ προς αυτή την κατεύθυνση

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την πορεία των επενδύσεων στην Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Δρ. Άλμπερτ Μπουρλά, εκτιμώντας μάλιστα πως η πόλη θα προσελκύσει και άλλους επιχειρηματικούς κολοσσούς.

Την ίδια ώρα σε σχετική ερώτηση που του έγινε από τη Voria.gr, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μπουρλά, μετά τα σημερινά εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, δήλωσε δικαιωμένος για την επιλογή του αυτή καθώς το επίπεδο του στελεχιακού προσωπικού της εταιρείας είναι ιδιαίτερα υψηλό, κάτι για το οποίο κάποιοι αρχικά εμφανίζονταν σκεπτικοί για το αν θα μπορούσε να βρεθεί.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, το 60% που προσλήφθηκαν είναι Θεσσαλονικείς που ζουν στην πόλη, το 15% Έλληνες από άλλες πόλεις, το 15% Έλληνες του εξωτερικού που επέστρεψαν στη χώρα τους και το 10% ξένοι που συμβάλουν στην διεθνή αναγνωρισιμότητα της πόλης.

«Είχαμε στόχο τα 200 άτομα προσωπικό στη διετία και φτάσαμε τα 325 στο Kέντρο Ψηφιακής Καινοτομίας. Μαζί με τους εργαζόμενους στο Κέντρο Επιχειρησιακών Λειτουργιών έχουμε ξεπεράσει τα 500 άτομα προσωπικό ενώ αναμένεται να  φτάσουμε στα 700» ανέφερε ο κ. Μπουρλά, υπογραμμίζοντας πως αυτό που συντελείται στη Θεσσαλονίκη θα κάνει Αμερικανούς, Ολλανδούς, Γερμανούς να τρίβουν τα μάτια τους και τονίζοντας πως η πόλη βρίσκεται στο μικροσκόπιο εταιρειών όπως η Cisco, η Αmazon και η Microsoft, που ρωτούν για τη Θεσσαλονίκη.

Όπως τόνισε είναι «χαρά μου που βρέθηκαν τόσοι εξαιρετικοί επιστήμονες προκειμένου να στελεχώσουν την εταιρεία στη Θεσσαλονίκη»ενώ υπογράμμισε πως υπάρχει στενή συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά και start up επιχειρήσεις.

Πάντως, όπως ξεκαθάρισε ο επικεφαλής του διεθνούς κολοσσού επί του παρόντος δεν υπάρχουν κάποια σχέδια για επενδύσεις σε άλλες πόλεις της χώρας.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί όπως είπε ο κ. Μπουρλά, το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, το οποίο είναι απολύτως ευνοϊκό. Αυτό που επιζητούν οι επενδυτές, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pfizer, είναι να μην αλλάζει το επιχειρηματικό περιβάλλον κάθε 5- 6 μήνες αλλά να υπάρχει μια σταθερότητα και οι επενδυτές να νιώθουν καλοδεχούμενοι.

Έρχονται τα αποτελέσματα για το χάπι κατά του κορωνοϊού

Πριν το τέλος της χρονιάς αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών για το αντιϊκό φάρμακο κατά του κορωνοϊού που αναπτύσσει η Pfizer. Μάλιστα ο κ. Μπουρλά δήλωσε αισιόδοξος καθώς αναμένει θετικά αποτελέσματα από τις μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Όπως αποκάλυψε έχει, ήδη, ξεκινήσει η υλοποίηση επενδυτικού προγράμματος 1 δις. δολαρίων πριν την εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων των μελετών.

«Σε κλινικές μελέτες σε ανθρώπους, διαπιστώνεται ότι η φαρμακοδυναμική του σκευάσματος είναι τέτοια, που συγκεντρώνεται σε ικανοποιητικές ποσότητες στους ιστούς – στόχους, ενώ έχει εξαιρετικό safety profile».

Οι επενδύσεις  για την παραγωγή του συγκεκριμένου χαπιού σε εργοστάσια της Pfizer, έχουν ήδη δρομολογηθεί, με την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών, ωστόσο δεν εξετάζεται  η παραγωγή του στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ωστόσο, πως μέσω συνεργατών παράγονται φάρμακα της Pfizer στην Ελλάδα, αλλά το συγκεκριμένο σκεύασμα, του οποίου την παραγωγή θέλει η εταιρεία να τρέξει, θα γίνει σε εργοστάσια της Pfizer.