Skip to main content

Μπουρλότο στην κυβέρνηση βάζει η ΣΕΚΑΠ

Προσπάθεια εν κρυπτώ εκποίησης της ΣΕΚΑΠ διαβλέπει ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την ατζέντα της γενικής συνέλευσης της καπνοβιομηχανίας και επιτίθεται κατά της μεγαλομετόχου ΑΤΕ.SE
Σε υπόθεση που… σηκώνει τσιγάρο τείνει να εξελιχθεί η αναπτυξιακή στρατηγική που έχει εκπονήσει για τη ΣΕΚΑΠ η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς προκαλεί, ήδη, «κόντρα» με πολιτικές προεκτάσεις που φθάνουν ψηλά στην ιεραρχία του κυβερνώντος κόμματος.

Το… μπαϊράκι κατά της ΑΤΕ σήκωσε ο βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ και γραμματέας του κινήματος, Σωκράτης Ξυνίδης, μόλις έγινε γνωστή η ατζέντα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της ΣΕΚΑΠ, αφού θεωρεί ότι η θεματολογία της «στρώνει χαλί» για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, μολονότι δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να προβεί σε κάτι τέτοιο. Σε επιστολή του ο κ. Ξυνίδης «βλέπει» προσπάθεια εν κρυπτώ εκποίησης της βιομηχανίας κι επιτίθεται στην τράπεζα, σημειώνοντας πως η πορεία της ΣΕΚΑΠ αποτελεί δημόσιο ζήτημα, αφού αφορά τόσο στην Ξάνθη και τους γύρω νομούς, όσο και σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς και ότι η ΑΤΕ, ως προνομιακός τραπεζικός δανειστής της, κατέστη με την πάροδο των ετών ο βασικός της μεγαλομέτοχος, με αποτέλεσμα να καθορίζει σήμερα την τύχη της.

Υπό το πρίσμα αυτό, ο κ. Ξυνίδης ξεκαθαρίζει πως«τα θέματα ημερήσιας διάταξης της ετήσιας γενικής συνέλευσης της εταιρείας, όπως αυτά διατυπώνονται, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η ΑΤΕ οδεύει να καταστεί ο σχεδόν αποκλειστικός μέτοχος της ΣΕΚΑΠ» και ως εκ τούτου «θεωρώ ότι η επιλογή αυτή έχει ως τελική στόχευση την πώλησή της σε ιδιώτες». Καλεί επίσης τη διοίκηση της ΑΤΕ να δημοσιοποιήσει πλήρως τον σχεδιασμό της για την εταιρεία και να λάβει σοβαρά υπόψη της την πολιτική της κυβέρνησης και το δημόσιο ενδιαφέρον για την ΣΕΚΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ διευκρινίζει ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης της σημερινής μετοχικής σύνθεσης της βιομηχανίας με παράλληλη εξυγίανση της, υπενθυμίζοντας, εν κατακλείδι, πως «η ΑΤΕ δεν είναι απλώς μια εμπορική τράπεζα. Συστήθηκε προκειμένου να παράσχει συνδρομή στον ελληνικό λαό και ιδίως στον Έλληνα αγρότη. Για αυτό και η πολιτεία την προίκισε με ιδιαίτερα προνόμια».

Ποια είναι τα θέματα της συνέλευσης της ΣΕΚΑΠ που εξόργισαν τον κ. Ξυνίδη; Όπως προκύπτει κάτωθι, στη γενική συνέλευση της 30ης Ιουνίου η ατζέντα της συζήτησης μεταξύ των μετόχων περιλαμβάνει:

1.    Μείωση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 9.914.146,20 ευρώ με μείωση της ονομαστικής της τιμής σε 0,30 ευρώ και συμψηφισμό ζημιών.

2.     Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 5.000.000,10 ευρώ με έκδοση 16.666.667 νέων μετοχών ονομαστικής αξίας 0,30  ευρώ.

3.    Τροποποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού της εταιρείας σχετικά με το Μετοχικό Κεφάλαιο, σύμφωνα με τα παραπάνω.