Skip to main content

«Μπούσουλας» διαχείρισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη Θεσσαλονίκη

Πράσινο φως από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που θα είναι η πρώτη που αποκτά επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Έναν... μπούσουλα, όπου θα προσδιορίζονται με απόλυτη σαφήνεια οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσει κάθε εμπλεκόμενος φορέας σε περίπτωση επεισοδίου ρύπανσης, αλλά και των μέτρων που πρέπει να λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση ανά περιοχή, δημιουργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής το «επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης» παρουσιάστηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστα Γιουτίκα και πήρε την έγκρισή της για να περάσει στη φάση του ανοιχτού διαγωνισμού.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι η πρώτη που προχωρά σε αυτή τη δράση, παρά το γεγονός ότι από το 2011 η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση είναι αρμόδια για την εκπόνηση τέτοιων σχεδίων που αφορούν στην ποιότητα του αέρα.

Ο κ. Γιουτίκας αναφέρθηκε και στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης που λειτουργεί η Περιφέρεια (επτά τον αριθμό). Όπως είπε, έγινε μια προσπάθεια αντικατάστασής τους, αλλά απέβη άκαρπη, όμως η προσπάθεια δεν εγκαταλείπεται και πλέον η Περιφέρεια εστιάζει στην εύρεση χρηματοδότησης μέσω του ΕΣΠΑ. Παράλληλα προχωράει η αναβάθμιση του σταθμού στο Κορδελιό με χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, ενώ αναμένεται να εγκατασταθούν και νέοι σταθμοί, αναλόγως των αποτελεσμάτων του επιχειρησιακού σχεδίου.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη τέτοιος σταθμός είναι πιθανό να στηθεί στο νέο κτίριο της Περιφέρειας, στην 26ης Οκτωβρίου 64 (παλιά δυτική είσοδος) και στην οδό Λαγκαδά.

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης διατυπώθηκαν προβληματισμοί σχετικά με τη διαχείριση των επεισοδίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέχρι σήμερα.