Skip to main content

Μπουτάρης: Αναγκαία η αλλαγή νοοτροπίας για την αυτοδιοίκηση

Αναγκαίες χαρακτήρισε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλιών από την αυτοδιοίκηση, προσαρμοσμένων στην κρίση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Αναγκαίες χαρακτήρισε τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με την ανάληψη πρωτοβουλιών από την αυτοδιοίκηση, προσαρμοσμένων στην κρίση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, μιλώντας στο 3ο Ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο Δουκάκη, με θέμα: «Πολιτική Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα».

Το συμπόσιο διοργανώνουν το τοπικό παράρτημα του ιδρύματος «Μάικλ & Κίτι Δουκάκης» και το Αμερικανικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης (Ανατόλια).

Ο κ. Μπουτάρης ανέφερε παραδείγματα μεταρρυθμίσεων που θα βοηθούσαν τη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας στους τομείς της παιδείας της υγείας και του τουρισμού.

Τόνισε ότι στήριξε το νέο νόμο για την Παιδεία, παρά τις αντιδράσεις, ως ένα θετικό βήμα προς τη «διεθνοποίηση» του δημόσιου πανεπιστημίου. Υποστήριξε ότι τα δημόσια νοσοκομεία θα πρέπει να αποτελέσουν πόλους προσέλκυσης ιατρικού τουρισμού.

Δήλωσε επίσης ότι παρά τις «εθνικιστικές φωνές», ο ίδιος σκοπεύει να αναδείξει την πολυπολιτισμική ιστορία της Θεσσαλονίκης και να προσελκύσει τουρισμό και διεθνή κρουαζιέρα.

Ο δήμαρχος υπεραμύνθηκε της σημασίας της ανάδειξης ανεξάρτητων αυτοδιοικητικών σχημάτων και την αλλαγή νοοτροπίας, μέσα από την ανανέωση του αυτοδιοικητικού πολιτικού προσωπικού, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της χώρας, που «παρότι υποστηρίχθηκαν από εθνικά κόμματα, χαράσσουν αυτόνομη πορεία», αποφεύγοντας την πρόσδεσή τους «σε πρακτικές, που οδήγησαν στην αύξηση της διαπλοκής, της πελατειακής λογικής και τη χώρα στην κρίση».

Επέκρινε την προηγούμενη δημοτική αρχή της πόλης, ως μέρος αυτής της αντίληψης, «Εμείς δε θέλουμε τα σκάνδαλα στο δήμο. Υπάρχουν άλλοι, που αντιμετωπίζουν διώξεις, λόγω σκανδάλων», πρόσθεσε ο δήμαρχος.