Skip to main content

Μπουτάρης: Ας έρθουν Βούγιας, Ζέρβας ή όποιος άλλος να συζητήσουμε

Θα συμμαχήσουμε ακόμα και με τον διάβολο για να βρεθεί η Πρωτοβουλία στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών, είπε ο Γιάννης Μπουτάρης στη δημοτική ομάδα.

Η επόμενη μέρα μετά την οριστική απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην είναι υποψήφιος απασχολεί τη συγκέντρωση της δημοτικής ομάδας της Πρωτοβουλίας η οποία είναι αυτή την ώρα σε εξέλιξη στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Τη συζήτηση άνοιξε ο δήμαρχος ο οποίος ανακοίνωσε στα μέλη της δημοτικής ομάδας ότι η απόφαση του να μην είναι υποψήφιος είναι οριστική και αμετάκλητη, όπως είχε κάνει άλλωστε λίγη ώρα νωρίτερα και στην εκτελεστική επιτροπή.

Εκεί ανακοίνωσε ότι «η απόφαση μου είναι να μην είμαι υποψήφιος και δεν θέλω να γίνει καμία συζήτηση επ' αυτού». Αιτιολογώντας αυτήν την απόφαση προς τους αντιδημάρχους του, είπε πως ασχολείται με την αυτοδιοίκηση περίπου 20 χρόνια, ότι δύο δημαρχιακές θητείες είναι αρκετές και επιπλέον θα πρέπει να κοιτάξει και τον εαυτό του καθώς είναι 76 ετών.

Μιλώντας στη συνέχεια στη δημοτική ομάδα, ο κ. Μπουτάρης είπε ότι η Πρωτοβουλία θα πρέπει να συνεχίσει να είναι παρούσα, αλλά θα πρέπει να επιδιώξει τη διεύρυνσή της. Πρότεινε να ανοίξει μια διαδικασία επαφών και συνεννοήσεων με όσους έχουν εκδηλώσει την πρόθεση να είναι υποψήφιοι δήμαρχοι και με τους οποίους υπάρχει βεβαίως ιδεολογική συνάφεια.

«Να τους φωνάξουμε», είπε, «τον Βούγια, τον Ζέρβα και όποιον άλλον αναγνωρίζει το έργο της Πρωτοβουλίας, να συζητήσουμε και να συμφωνήσουμε μέσα από ποια διαδικασία θα καταλήξουμε στον υποψήφιο δήμαρχο».

Ωστόσο, υπήρξαν φωνές επικριτικές κατά υποψηφίων που αποχώρησαν από την Πρωτοβουλία, όπως για παράδειγμα κατά του κ. Ζέρβα, οι οποίες ζήτησαν να μην συζητήσει η παράταξη με αυτά τα στελέχη.

Σε αυτό παρενέβη ο κ. Μπουτάρης και είπε ότι «ο στόχος της Πρωτοβουλίας είναι να βρίσκεται στη δεύτερη Κυριακή των εκλογών και για αυτό το λόγο θα συμμαχήσουμε με τον διάβολο, αρκεί ο υποψήφιος που θα επιλεγεί να σεβαστεί το έργο που έχει παράξει η Πρωτοβουλία όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση και κατά τα άλλα ο επόμενος υποψήφιος θα πρέπει να έχει την άνεση να συγκροτήσει τον συνδυασμό και το προεκλογικό πρόγραμμα», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Ο κ. Μπουτάρης είπε ότι ο ίδιος αναλαμβάνει να εγγυηθεί αυτή τη διαδικασία και επίσης να «τρέξει» τον δήμο μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2019 που λήγει και η θητεία του. Όσον αφορά τις διαδικασίες από εδώ και πέρα, ακούστηκαν διαφορετικές απόψεις τόσο στην εκτελεστική επιτροπή όσο και στη δημοτική ομάδα.

Υπήρξαν απόψεις όπως αυτή του αντιδημάρχου Θανάση Παππά, ο οποίος είπε ότι θα πρέπει να συγκληθεί καταρχάς μια απολογιστική συνέλευση της Πρωτοβουλίας προκειμένου να γίνει ένας απολογισμός του έργου της και στη συνέχεια να ανοίξει η διαδικασία της διεύρυνσης και ως τα Χριστούγεννα να εκλεγεί και ο υποψήφιος δήμαρχος.

Διαφορετικές απόψεις εκφράστηκαν επίσης και ως προς το εκλεκτορικό σώμα που θα αναδείξει τον επόμενο δήμαρχο.

Άλλοι είπαν ότι αυτό θα πρέπει να είναι σαφές και συγκεκριμένο και να συμμετέχουν σε αυτό μόνο όσοι είναι μέλη της Πρωτοβουλίας, ενώ διατυπώθηκε και η άποψη πως η διαδικασία της ψηφοφορίας πρέπει να είναι ανοικτή.

Υπήρξαν όμως και στελέχη όπως η Ελένη Χοντολίδου, που είπαν ότι η αποχώρηση Μπουτάρη συνεπάγεται το τέλος της Πρωτοβουλίας και ότι «δεν βλέπω κανέναν ικανό εδώ μέσα να ηγηθεί της παράταξης».

Στην εν εξελίξει συζήτηση στην δημοτική ομάδα υπήρξαν παρεμβάσεις συναισθηματικού τύπου από στελέχη τα οποία ζητούσαν από τον κ. Μπουτάρη να ξανασκεφτεί την απόφαση του να αποχωρήσει.