Skip to main content

Μπουτάρης: Επαρχιώτικη αντίληψη και αλαζονεία στο δημοτικό συμβούλιο

Με αιχμηρά λόγια για όσους αντιδρούν στη σύναψη του μνημονίου με την Παγκόσμια Τράπεζα μίλησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Μέσα σε εκρηκτικό κλίμα και με νέες βολές από την πλευρά της αντιπολίτευσης εγκρίθηκε, χθες, κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου, το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του δήμου Θεσσαλονίκης με την Παγκόσμια Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.  

Παράλληλα, εν μέσω ενστάσεων, εγκρίθηκε και το σχέδιο Στρατηγικής Αστικής Ανθεκτικότητας «Θεσσαλονίκη 2030» καθώς και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Νομικών Προσώπων για την περίοδο 2014 – 2019.

Ήταν η δεύτερη φορά που η δημοτική αρχή έφερνε στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα του μνημονίου συνεργασίας, καθώς την προηγούμενη φορά – πριν από περίπου ένα μήνα- η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου το είχε αποσύρει, μετά και τις αντιδράσεις των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφούσας παράταξης Ανδρέα Κουράκη, Παναγιώτη Αβραμόπουλου και Κωνσταντίνου Ζέρβα.

Με αιχμηρά λόγια για όσους αντιδρούν στη σύναψη του μνημονίου με την Παγκόσμια Τράπεζα μίλησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης. Έκανε λόγο για επαρχιώτικη και μίζερη αντίληψη καθώς και για αλαζονεία από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους. «Αν έβλεπε κάποιος τρίτος τη σημερινή συζήτηση θα έβγαζε ένα συμπέρασμα ότι αυτή η αίθουσα είναι γεμάτη από ανθρώπους με επαρχιώτικη αντίληψη, μίζερη νοοτροπία, με ξενοφοβία και με αλαζονεία ότι εμείς τα ξέρουμε όλα και μια άγνοια πραγμάτων», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δήμαρχος επανέλαβε ότι «η Παγκόσμια Τράπεζα δεν δίνει λεφτά αλλά βοηθάει χώρες να αναπτυχθούν». «Κάντε αυτοκριτική για να δείτε τι καταψηφίζετε. Καταψηφίζετε ένα δώρο, το οποίο δίνεται όχι για τα γλυκά μας τα μάτια αλλά γιατί είδαν ότι εδώ στον δήμο ότι κάνουμε πράγματα», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης. Αναφερόμενος στο παραλιακό μέτωπο σημείωσε ότι θα ζητηθεί παγκόσμια τεχνογνωσία για το πως μπορεί να αξιοποιηθεί.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας Λίνα Λιάκου τόνισε ότι η σύναψη του μνημονίου δεν δημιουργεί καμία οικονομική υποχρέωση για τα δύο μέλη. «Έχουμε μια συνεργασία με την οποία θα αναπτύξουμε κάποια πράγματα που μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε, έχουμε αυτή την ευκαιρία», υπογράμμισε.

Νέες ενστάσεις διατύπωσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Παναγιώτης Αβραμόπουλος, Ανδρέας Κουράκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας και ο Γιώργος Αβρανίτης, οι οποίοι το καταψήφισαν.

Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου υπογράμμισε ότι το μνημόνιο θα έπρεπε να συνταχθεί και με τη συνέργεια της Περιφέρειας και των άλλων δήμων, προκειμένου να αποκτήσει σημαντικό περιεχόμενο.

«Το χρειαζόμαστε είναι αποτελεσματικό; Εγώ λέω όχι. Θα πάρουμε μια μελέτη με διεθνή δεδομένα,α αποδείξουμε ότι είμαστε κοσμοπολίτες, αλλά νομίζω ότι τα κάνουμε με λάθος τρόπο. Θα μας δώσουν μια πρόταση που θα έχει πολλά αν», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Κουράκης.  

Κενό περιεχομένου χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας ο Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο οποίος διερωτήθηκε «αν κρύβει δεύτερα και τρίτα θέματα». Την απόσυρσή του ζήτησε κατά την παρέμβασή του ο Γιώργος Αρβανίτης.