Skip to main content

Μπουτάρης κατά Άνθιμου: Να φύγουν σταυρός και Αγία Τράπεζα από Ροτόντα

Ο δήμαρχος ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο με το οποίο θα ζητηθεί αναθεώρηση της απόφασης του ΚΑΣ για τη λειτουργία του μνημείου.

Σκληρή κριτική για την ενέργεια της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης στην Ροτόντα και στην τοποθέτηση του «παλαιού εγκαίνιου» χθες κατά τη διάρκεια τελετής άσκησε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Κατά την ομιλία του στο δημοτικό συμβούλιο ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για «ετσιθελική» κατάληψη του χώρου με πρόφαση την γιορτή του Αγίου Γεωργίου και για παραβίαση της συμφωνίας του ΚΑΣ για τη λειτουργία του μνημείου.

Ο δήμαρχος ζήτησε να εκδοθεί ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο με το οποίο θα ζητηθεί αναθεώρηση της απόφασης του ΚΑΣ για τη λειτουργία του μνημείου.  

«Την Παρασκευή μάθαμε ότι πρόκειται να γίνει εκεί μια λειτουργία και να τοποθετηθεί το «παλαιό εγκαίνιο», είναι μια «ετσιθελική» κατάληψη της Ροτόντας», είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για «κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας και της απόφασης του ΚΑΣ».

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, μετά την παράδοση της Ροτόντας στο κοινό, προέβλεπε να λειτουργεί το μνημείο μια φορά τον μήνα για τέλεση θείας λειτουργίας και μια για κοσμική εκδήλωση.

Όπως είπε ο δήμαρχος, η ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων ενέκρινε τη λειτουργία αλλά ζήτησε να απομακρυνθεί στη συνέχεια το «εγκαίνιο» μετά το τέλος της λειτουργίας. 

«Πρόκειται για παραβίαση της απόφασης, η οποία λέει ξεκάθαρα ότι δεν επιτρέπεται να υπάρχουν στοιχεία θρησκευτικής αντίληψης. Εκεί υπάρχει και μια πακτωμένη αγία Τράπεζα και πακτωμένος ένας Σταυρός και δίνει την εντύπωση ότι είναι εκκλησία», τόνισε ο δήμαρχος, ζητώντας να απομακρυνθούν τα θρησκευτικά σύμβολα. Όπως είπε, υπάρχει κακό παρελθόν με την Εκκλησία στην Ροτόντα.

Ο κ. Μπουτάρης πρότεινε να μην γίνονται ούτε θρησκευτικές, ούτε κοσμικές εκδηλώσεις στην Ροτόντα και να έχει καθαρά μνημειακό χαρακτήρα.

«Και οι μουσουλμάνοι μπορεί να ζητήσουν κάτι μετά. Δεν μπορούμε να παίζουμε με αυτές τις ιστορίες. Έχουμε πάρα πολύ κακό παρελθόν με το θέμα των παρεμβάσεων της εκκλησίας. Πρέπει η Ροτόντα να λειτουργεί ως τόπος επισκέψεων. Να καταργηθούν και οι εκκλησιαστικές  και οι κοσμικές εκδηλώσεις. Να απομακρυνθούν τα θρησκευτικά σύμβολα. Να έχει καθαρά μνημειακό χαρακτήρα» κατέληξε ο Γιάννης Μπουτάρης ζητώντας από το δημοτικό συμβούλιο της έγκριση σχετικού ψηφίσματος που θα ζητά την παρέμβαση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Λαμβάνοντας το λόγο η επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη Ρια Καλφακάκου, τόνισε ότι η Ροτόντα αποδόθηκε ως μνημείο και όχι ως ιερός ναός. «Το μνημείο δεν χρειάζεται καινούργια αποκτήματα όπως είναι η πακτωμένη Αγία Τράπεζα και ο Σταυρός», σημείωσε.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής Αρτέμης Ματθαιόπουλος επέκρινε τη στάση του δημάρχου για το θέμα. «Είναι πασιφανές ότι ξεκαθαρίζουν οι προτεραιότητες του δημάρχου. Εάν μιλούσε για ένα τέμενος ή ένα χαμάμ, θα αναφερόταν με τόσο απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς;», είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε ότι στην πόλη το 99% είναι χριστιανοί Ορθόδοξοι και η πολιτεία πρέπει να σέβεται τα δικαιώματά τους. «Όλοι αυτοί οι εισαγόμενοι που έχουν έρθει, κάνουν εμπόριο ναρκωτικών στην περιοχή και την έχουν καταντήσει σε νέο Σικάγο. Και όμως ο δήμαρχος επιμένει να φύγουν τα θρησκευτικά σύμβολα» σχολίασε ο Αρτέμης Ματθαιόπουλος.

Η επικεφαλής από την παράταξη Γειτονιές σε Δράση, Μόνικα Αϊβάζογλου τόνισε ότι «δεν πρόκειται για θέματα πίστης, το σημαντικό ζήτημα κι εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι να ορίσουμε το αυταπόδεκτο, ότι υπακούμε στους νόμους του κράτους και δεν μπορεί κανένας αυθαίρετα να αποφασίζει».