Skip to main content

Μπουτάρης: Φαντάσματα του παρελθόντος στα οικονομικά του δήμου

Σε αυτοκριτικούς τόνους η ομιλία του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη στο δημοτικό συμβούλιο για τον απολογισμό του 2015.

«Η διοικητική μηχανή του δήμου Θεσσαλονίκης δεν δουλεύει όπως θα έπρεπε και δεν μπορώ να πω ότι φταίει το κράτος», υπογράμμισε, με αυτοκριτική διάθεση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για τον απολογισμό του 2015.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπουτάρης, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί «ένας τρόπος για να προχωρούν τα πράγματα καλύτερα». Αναφερόμενος στη σχέση πολίτη – δήμου και στα ερωτήματα που υποβάλλουν οι δημότες, ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι υπάρχει «η αντίληψη ο αφέντης μου και ο κύριος μου». «Οι απαντήσεις που τους δίνουμε συνήθως είναι ασαφή. Εκεί έχουμε δείξει ανικανότητα να απαντάμε σωστά», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μπουτάρης, παρουσία εκπροσώπων των αρχών της πόλης, έκανε λόγο για ευνουχισμό και κομπαρσοποίηση των δήμων. Χαρακτήρισε το 2015 δύσκολη χρονιά με καθυστέρηση διαφόρων πραγμάτων. «Απαιτούμε πια, δε ζητάμε από τις κυβερνήσεις, να μας δοθούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα οικονομικά του δήμουν σημείωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να είναι εύρωστος, ωστόσο, μίλησε για «φαντάσματα από το παρελθόν». «Έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα με τα φαντάσματα του παρελθόντος. Δεν θέλω να ρίξω βάρος σε κανέναν, αλλά όλο και κάτι βγαίνει, άλλη φορά 7 εκατ., άλλη φορά, 4 εκατ. ευρώ από ταμεία, από εφορία, από διάφορα. Οι έλεγχοι συνεχίζονται, ένας θεός ξέρει πότε θα τελειώσουμε», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.

Χαρακτήρισε τραγικό το γεγονός ότι ενώ έχουν βγει υπουργικές αποφάσεις για τη ρύθμιση των χρεών, ο δήμος τα πληρώνει διπλά. «Τουλάχιστον δεν πληρώνουμε πρόστιμα και προσαυξήσεις που είναι δυσβάστακτα. Αυτό όμως δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Θέλουν από την κυβέρνηση να το αντιμετωπίσουν συνολικά, αυτό όμως μπορεί να γίνει και το 2050. Αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα γιατί συνέχεια ζητάμε εξαιρέσεις για φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα. Θα πρέπει να παλεύουμε για να βελτιωθεί η κατάσταση», τόνισε.  

Σχετικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα του δήμου, ανέφερε ότι θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2017. «Αυτό το όραμα βασίζεται σε μια μητροπολιτική αντίληψη της πόλης», σημείωσε.  

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία και στις επαφές του δήμου με διεθνείς οικονομικούς οργανισμούς (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκή Τράπεζα Περιφερειακής Ανάπτυξης, Παρευξείνια Τράπεζα). «Οι χρηματοδοτήσεις έχουν μειωθεί 60%, αυτό μειώνει τη δυναντότητα του δήμου να κάνει αναπτυξιακά έργα. Έχουμε μια προσέγγιση από τράπεζες και αναπτυξιακούς οργανισμούς για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτά που πρέπει», τόνισε.
 
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στο θέμα των προστίμων, κυρίως από ΚΟΚ και την προσπάθεια που γίνειται για τη διαγραφή τους. Όπως είπε, «υπάρχει αδυναμία να διαγραφούν γιατί θα θεωρηθεί απιστία και δεν έχω διάθεση να πάω φυλακή. Πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση».

Τέλος, ο κ. Μπουτάρης ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή ρίχνει το βάρος της στη συντήρηση και στην καθημερινότητα. Σχολιάζοντας πρόσφατη έρευνα που παρουσιάστηκε από την παράταξη «Εντάξει», τόνισε ότι προκαλεί εντύπωση πως η καθαριότητα δεν περιλαμβάνεται στα τρεις κορυφαίες προτεραιότητες που θέτουν για την πόλη οι Θεσσαλονικείς. «Αυτό σημαίνει ότι η πόλη μας είναι καθαρή», σχολίασε χαρακτηριστικά.

Η αντιπολίτευση

Για «πατιτούρα των προηγούμενων ετών«, για «ξεθώριασμα« του έργου της διοίκησης και για «πολιτική του μοναχικού καβαλάρη που ακολουθεί ο δήμαρχος« έκανε λόγο ο δημοτικός σύμβουλος των «Εντάξει«, Δημήτρης Κούβελας, σχολιάζοντας τον απολογισμό για το 2015.

Η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη -Ανοιχτή Πόλη«, Ρία Καλφακάκου, υποστήριξε πως η διοίκηση δεν έχει «καμία ιεράρχηση, καμία προτεραιότητα, κανένα σχέδιο και κανένα όραμα για την πόλη«, ενώ ο Γιώργος Ρακκάς από την παράταξη «Μένουμε Θεσσαλονίκη« δεσμεύτηκε να καταθέσει αντι-απολογισμό.

Κριτική στην διοίκηση Μπουτάρη άσκησε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Θεσσαλονίκη- Ανοιχτή Πόλη», Γιώργος Αβαρλής ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην Μητροπολιτική Αναπτυξιακή, τονίζοντας πως λόγω των λειτουργικών της δαπανών και της έλλειψης εσόδων δημιουργεί συνέχεια ζημιές, σημειώνοντας ενδεικτικά πως για το 2015 ενώ είχε κύκλο εργασιών 5.000 ευρώ, είχε ζημιές 150.000 ευρώ.