Skip to main content

Μπουτάρης για κορωνοϊό: Η εκκλησία δεν μπορεί να είναι υπεράνω

Ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχολιάζοντας τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου έκανε λόγο για απαράδεκτες εικόνες.

Για την εκρηκτική κατάσταση στη Θεσσαλονίκη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού μίλησε, μεταξύ άλλων, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, σε συνέντευξή του στη Lifo.

Ο κ. Μπουτάρης σημείωσε πως η κατάσταση ξέφυγε από το τέλος του Αυγούστου, προσθέτοντας πως «στο πανεπιστήμιο καθημερινά γίνονταν πάρτι, σε κεντρικά σημεία της πόλης πραγματοποιήθηκαν πορείες και συγκεντρώσεις, κατά τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης υπήρξε συνωστισμός. Φυσικά, κανείς δεν φορούσε μάσκα και τα μέτρα άργησαν να έρθουν».

Ερωτηθείς για τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου τόνισε πως «ήταν απαράδεκτες αυτές οι εικόνες. Η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι υπεράνω. Άλλο η θρησκεία και άλλο η Εκκλησία. Τη θρησκεία ο καθένας την έχει μέσα του και είναι απολύτως σεβαστή. Και δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί όταν βλέπω στον δρόμο παπάδες που φορούν ράσα. Σε ευρωπαϊκές πόλεις όλοι οι ιερείς και οι ποιμενάρχες κυκλοφορούν με ένα μαύρο κουστούμι. Στη χώρα μας πηγαίνεις στις εκκλησίες τις Κυριακές και ζαλίζεσαι από τα ιερατικά άμφια».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση για την κατάσταση στα νοσοκομεία, λέγοντας πως «επειδή ακούω διάφορους από την αντιπολίτευση να λένε ότι πρέπει να αυξηθούν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, έχω να πω ότι και 2.000 κλίνες να είχαμε, δεν θα λυνόταν το πρόβλημα. Δεν είναι όλα τα θέματα για πολιτική εκμετάλλευση. Η υγειονομική κρίση χτυπά όλον τον πλανήτη. Άρα, δεν είναι ώρα για κοκορομαχίες».

Δείτε κάποια αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Γιάννη Μπουτάρη στη Lifo:

— Ως πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης, πώς σχολιάζετε όλο αυτό που έχει συμβεί στην πόλη με την εξάπλωση του κορωνοϊού; Τι πήγε λάθος;

Η κατάσταση ξέφυγε από το τέλος Αυγούστου και τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι κάτοικοι άρχισαν να επιστρέφουν απ' τις διακοπές, το ίδιο και οι φοιτητές. Στο πανεπιστήμιο καθημερινά γίνονταν πάρτι, σε κεντρικά σημεία της πόλης πραγματοποιήθηκαν πορείες και συγκεντρώσεις, κατά τον εορτασμό του πολιούχου της πόλης υπήρξε συνωστισμός. Φυσικά, κανείς δεν φορούσε μάσκα και τα μέτρα άργησαν να έρθουν. Ήταν αναμενόμενο να εκτοξευτεί η διασπορά του κορωνοϊού, γι' αυτό φτάσαμε στο σημερινό επίπεδο. Κι επειδή ακούω διάφορους από την αντιπολίτευση να λένε ότι πρέπει να αυξηθούν τα κρεβάτια στις ΜΕΘ, έχω να πω ότι και 2.000 κλίνες να είχαμε, δεν θα λυνόταν το πρόβλημα. Δεν είναι όλα τα θέματα για πολιτική εκμετάλλευση. Η υγειονομική κρίση χτυπά όλον τον πλανήτη. Άρα, δεν είναι ώρα για κοκορομαχίες.

— Σας ενόχλησε η στάση των ιεραρχών της πόλης κατά τον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου;

Ήταν απαράδεκτες αυτές οι εικόνες. Η Εκκλησία δεν μπορεί να είναι υπεράνω. Άλλο η θρησκεία και άλλο η Εκκλησία. Τη θρησκεία ο καθένας την έχει μέσα του και είναι απολύτως σεβαστή. Και δεν σας κρύβω ότι με ενοχλεί όταν βλέπω στον δρόμο παπάδες που φορούν ράσα. Σε ευρωπαϊκές πόλεις όλοι οι ιερείς και οι ποιμενάρχες κυκλοφορούν με ένα μαύρο κουστούμι. Στη χώρα μας πηγαίνεις στις εκκλησίες τις Κυριακές και ζαλίζεσαι από τα ιερατικά άμφια. Και πραγματικά αναρωτιέμαι: «Μα πού ζούμε;».

— Πώς σας φαίνονται οι εορτασμοί για τα 200 έτη από την Ελληνική Επανάσταση;

Είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό ή θα εξακολουθούμε να γοητευόμαστε από μύθους; Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία για αναστοχασμό και μια-δυο γιορτές ας γίνουν. Ωστόσο, είναι και μια ευτυχής συγκυρία ώστε να αναδειχθούν κι άλλα θέματα, εστιάζοντας σε μύθους που καλλιεργούνται εδώ και πολλά χρόνια. Από τις προσωπικές μου αναγνώσεις ξέρω, για παράδειγμα, ότι το λάβαρο της Αγίας Λαύρας δεν το σήκωσε ο Παλαιών Πατρών Γερμανός. Έχει έρθει η στιγμή να απομυθοποιήσουμε τον ηρωικό Έλληνα. Να αναδείξουμε τον πραγματικό ρόλο της Εκκλησίας αλλά και πώς οι παπάδες ήταν ενάντια στον Διαφωτισμό, ευρισκόμενοι σε αγαστή συνεργασία με τον Σουλτάνο την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Να σταματήσουμε να διατυμπανίζουμε ότι είμαστε ο περιούσιος λαός και ότι οι αρχαίοι Έλληνες μας έχουν μεταλαμπαδεύσει το πνεύμα τους. Διατηρούμε ψευδαισθήσεις για την Τουρκία, τη Βόρεια Μακεδονία αλλά και για το γεγονός ότι στην περίπτωση που συμβεί κάτι θα έρθουν να μας βοηθήσουν μεγάλες δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ ή η Ρωσία. Η πολιτική είναι μόνο συμφέροντα, όχι συναίσθημα. Και όλες αυτές οι χρόνιες νοοτροπίες αλλάζουν μόνο με την ορθή διδασκαλία στο σχολείο.

— Επειδή αναφερθήκατε στη Βόρεια Μακεδονία, ξεχάστηκε τελικά το Μακεδονικό;

Είναι ένα θέμα που το έζησα από την καλή και από την ανάποδη. Για να θυμίσουμε κάτι που αποσιωπάται, το Μακεδονικό και η Συμφωνία των Πρεσπών θα ολοκληρωθούν εντός πενταετίας. Ουσιαστικά, η τεχνική περίοδος είναι πενταετής και αφορά τα έγγραφα προς διεθνή χρήση. Δεν έχω καταλάβει ποιο είναι το πρόβλημα. Απλώς πρόκειται για έναν λαό που αναζητά ταυτότητα. Κανένας δεν πούλησε καμία Μακεδονία. — Έχει περάσει αρκετός καιρός από τότε που σας επιτέθηκαν στη Θεσσαλονίκη. Ποιες σκέψεις κάνετε τώρα, με το πέρασμα του χρόνου; Ήταν μια οργανωμένη επίθεση, όμως πιστεύω ότι δεν υποκινήθηκε επίσημα από σωματεία των Ποντίων αλλά από μια ομάδα ανθρώπων που χαρακτήριζαν τον εαυτό τους ως «ιερολοχίτες». Ο Σύνδεσμος Ιερολοχιτών μπορεί να αποτελείται από άτομα που πρεσβεύουν ακραίες αντιλήψεις, αλλά είναι σοβαροί άνθρωποι. Ταυτόχρονα, υπάρχουν «ιερολοχίτες» που είναι «ξαδέρφια» της Χρυσής Αυγής. Πάντως, το δικαστήριο καταδίκασε τους κατηγορούμενους. Πιστεύω ότι μπήκα στο στόχαστρο επειδή δεν μπόρεσαν ποτέ να κατανοήσουν πώς ο δήμαρχος της πόλης που αποτελεί το κέντρο της Μακεδονίας στήριξε τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ