Skip to main content

Μπουτάρης για Βενιζέλου: Μάχη μέχρι τέλους για να αλλάξει η απόφαση

Ηθελημένα λανθασμένη η ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τα αρχαία της Βενιζέλου. Τεράστιο έγκλημα η απομάκρυνση, είπε ο κ.Μπουτάρης

Τεράστιο έγκλημα χαρακτήρισε ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης την απόφαση της κυβέρνησης να καταφύγει τελικά στη λύση της απόσπασης και επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, σε δηλώσεις του πριν τη συνέντευξη Τύπου της Κίνησης Πολιτών για την προστασία τους, της οποίας προΐσταται.

Ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μία πολύ λανθασμένη ενημέρωση, «ίσως και ηθελημένα λανθασμένη ενημέρωση». «Παρότι δεν έχω πια κανένα αξίωμα, είπα ότι ο μόνος τρόπος για να αποκαλύψουμε την αλήθεια για το θέμα είναι να κάνουμε μία κίνηση πολιτών. Πιστεύω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει μία πολύ λανθασμένη ενημέρωση και αυτό δημιουργεί πολύ μεγάλο πρόβλημα στην τελική απόφαση», είπε.

Έκανε, δε, λόγο για μονομερή ενημέρωση στη χθεσινή σύσκεψη που συνεκλήθη στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. «Δεν κλήθηκε η αρχαιολογική Υπηρεσία ούτε κανένας από την Αττικό Μετρό, δηλαδή έγινε πάλι μία μονομερής ενημέρωση από ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση, και έβγαλαν ένα ψήφισμα να φύγουν γρήγορα τα αρχαία», τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Όπως είπε, θα είναι τεράστιο έγκλημα η απομάκρυνση «διότι ούτε πού θα πάνε λένε ούτε πώς θα αποθηκευθούν, ούτε αν ξαναγυρίσουν και σε τι κατάσταση θα είναι». «Όταν ανακαλύφθηκαν αυτά τα αρχαία, το BBC έκανε τότε ολόκληρο θέμα και παρομοίασε τα ευρήματα με την Πομπηία. Εμείς τώρα λέμε "κάτι πέτρες είναι, βάλτες εκεί στην άκρη να τελειώνουμε, να τα πάμε στου Παύλου Μελά". Το οποίο είναι άλλο ένα τεράστιο έγκλημα, γιατί αυτά τα αρχαία δεν είναι στον δήμο Π. Μελά, αλλά στον δήμο Θεσσαλονίκης. Τι να κάνουμε δηλαδή;», πρόσθεσε.

Τονίζοντας ότι ήδη έχουν συγκεντρωθεί περίπου 6.000 διαδικτυακές υπογραφές μέχρι σήμερα που στηρίζουν την Κίνηση για την προστασία των αρχαιοτήτων, είπε πως το επόμενο βήμα θα είναι να επιδιωχθεί μία συνάντηση με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, «να τον ενημερώσουμε για το τι ακριβώς αφορά το θέμα, διότι η ενημέρωση που έλαβε είναι, θα έλεγα, ηθελημένα λανθασμένη».

«Είμαστε αποφασισμένοι να φτάσουμε μέχρι το τέλος για να γυρίσει πίσω η απόφαση, να μείνουν οι αρχαιότητες επί τόπου», ξεκαθάρισε και τόνισε πως «υπάρχει μελέτη, έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο μέρος των εργασιών για την επί τόπου παραμονή τους».

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα ότι διχάζει ξανά τους Θεσσαλονικείς και ότι έκανε αρκετή ζημιά στην πόλη, ο ίδιος ζήτησε να μάθει τι ζημιά έχει κάνει και σημείωσε ότι ο κ. Τζιτζικώστας δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με το Μετρό.

«Η απομάκρυνση είναι "εύκολη δουλειά" για τον κατασκευαστή», υποστήριξε και επανέλαβε πως «η δική μας θέση είναι ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στον κ. Μητσοτάκη, για να πάρει την απόφασή του, είναι λάθος».

«Ο πολιτισμός δεν μετριέται με κυβικά τσιμέντο. Στη Ρώμη, σε μία παρόμοια κατάσταση, έκαναν επτά χρόνια για να προχωρήσει εκείνο το κομμάτι του Μετρό. Υπάρχουν λύσεις που να λειτουργεί το Μετρό και να μην υπάρχει προσωρινά ο σταθμός Βενιζέλου. Μετά θα δούμε τι θα γίνει», συμπλήρωσε.

Τάχθηκε, επίσης, εναντίον ενδεχόμενου δημοψηφίσματος για το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε τι έγινε με το δημοψήφισμα στη Βρετανία».

«Είναι ένα πολύ ειδικό θέμα τα αρχαία στη Βενιζέλου. Ο κόσμος έχει τυραννηθεί, έχει ταλαιπωρηθεί, έχει βαρεθεί με τις καθυστερήσεις αυτές. Δεν καταλαβαίνει τι θα πει τεχνικές δυσκολίες, ο κόσμος λέει "άντε να τελειώνουμε". Κι εγώ, φυσικά, λέω "άντε να τελειώνουμε", αλλά εις βάρους τίνος πράγματος;», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.

Κίνηση Πολιτών: Θα προσφύγουμε όπου χρειαστεί

Κάθε νόμιμο μέσο είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει η Κίνηση Πολιτών προκειμένου να προστατευθούν οι αρχαιότητες της Βενιζέλου και να μην αλλάξει η σημερινή μέθοδος κατασκευής. Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος Φωκίων Δεληγιάννης θα προσφύγουν όπου χρειαστεί.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει εισήγηση από αρμόδιο φορέα, την Αττικό Μετρό ΑΕ ή την Εφορία Πόλης Θεσσαλονίκης, για αλλαγή της μεθόδου κατασκευής όπως επίσης δεν υπάρχει μία συγκριτική μελέτη μεταξύ των δύο τεχνικών λύσεων.

Από την πλευρά του ο αρχιτέκτων μηχανικός Βασίλης Κονιόρδος αναφερόμενος στα αρχαιολογικά ευρήματα τόνισε ότι οι μαρμάρινες πλάκες της λεωφόρου μπορούν να μεταφερθούν, ωστόσο, το μεγάλο μέρος είναι από φθαρτά υλικά και δεν θα αντέξουν στη διάλυση και επανασύστασή τους.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου η αρχαιολόγος και πρώην δ/ντρια της 9ης Εφορίας Κλασικών Αρχαιοτήτων Δέσποινα Μακροπούλου χαρακτήρισε επιεικώς ηλίθιο να γυρίσουμε πίσω σε άλλη λύση, σημειώνοντας ότι έχουν ήδη δαπανηθεί πολλά χρήματα. Αναφέρθηκε σε περιστατικό το 2011 στην Αγίας Σοφίας, σημειώνοντας πως υπάρχουν κομμάτια αρχαιοτήτων που τα έβγαλαν και δεν ξέρουν που είναι σήμερα .

Τα μέλη της Κίνησης πρόκειται να προχωρήσουν και στη διεθνοποίηση του θέματος. Ήδη έχει μεταφραστεί το ψήφισμα και στα αγγλικά και πρόκειται να αποσταλεί σε ξένα πανεπιστήμια.