Skip to main content

Μπουτάρης: Η απόσπαση των αρχαίων δεν είναι η θέση της κυβέρνησης

Ο κ. Σιμόπουλος δεν έχει κυβερνητική θέση αλλά προσπαθεί να κάνει θόρυβο γύρω από το όνομά του, υποστήριξε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Σταθερά υπέρ της κατασκευής του σταθμού Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης με τις αρχαιότητες in situ παραμένει ο απερχόμενος δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος άλλωστε είχε πρωτοστατήσει υπέρ της συγκεκριμένης λύσης. 

«Το να αλλάξει ο τρόπος ανάδειξης των αρχαιοτήτων, να χαλάσει ό,τι έχει γίνει ως τώρα, να μεταφερθούν, να αποθηκευθούν και να ξανατοποθετηθούν τα αρχαία χρειάζονται άλλα 4 χρόνια, χώρια τα λεφτά. Το σύνολο της κοινότητας των αρχαιολόγων, των επιστημόνων, έχει δηλώσει ότι πρέπει να παραμείνουν τα αρχαία in situ», σημείωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης.

Ερωτηθείς για τη θέση που έχει εκφράσει ο βουλευτής της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής του σχεδίου διατήρησης των αρχαιοτήτων στον σταθμό είπε: «Η θέση της κυβέρνησης δεν είναι αυτή, έχω βάσιμους λόγους που το λέω. Ξεκίνησε η ιστορία από μία εμμονή του ανεπανάληπτου του κ. Σιμόπουλου που διετέλεσε γενικός γραμματέας Δημοσίων Έργων και δεν έκανε τίποτα για το θέμα», είπε και πρόσεθσε: «Δεν έχουμε κυβερνητική θέση ακόμη στο Μετρό, ο κ. Σιμόπουλος δεν έχει κυβερνητική θέση αλλά προσπαθεί να κάνει θόρυβο γύρω από το όνομά του».

Σχετικά με τη στάση του νέου δημάρχου Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα για τον σταθμό μετρό της Βενιζέλου σημείωσε: « Ο Ζέρβας είπε: Ναι μεν ήμουν από την αρχή υπέρ της απομάκρυνσης και επανατοποθέτησης, αν όμως τα έργα έχουν φτάσει σε ένα σημείο που να είναι μη αναστρέψιμη και η δαπάνη και η δουλειά φυσικά δεν πρόκειται να επιμείνω».

Στο μεταξύ, ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την ανακαιότητα να τηρηθεί η Συμφωνία των Πρεσπών, μετά την άτυπη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο και υπουργούς της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέλημα της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας είναι το ποια θα είναι η στάση της Ελλάδας κατά την ενταξιακή διαδικασία της χώρας στην ΕΕ.

«Είναι μια διεθνής συμφωνία και πρέπει να τηρηθεί», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης υποστηρίζοντας πως «το θέμα είναι να ξεπεραστούν κάποιες δυσκολίες», όπως ο χαρακτηρισμός των εμπορικών σημάτων.  

Ερωτηθείς σχετικά με τον τρόπο που έχει τοποθετήσει στη συνείδησή του την επίθεση που είχε δεχθεί στον Λευκό Πύργο τον Μάιο του 2018 σημείωσε ότι «τα πράγματα ήταν πολύ οξυμένα εκείνη την περίοδο, συγκεντρώσεις και παρελάσεις με μακεδονομάχους, εγώ είχα μία άποψη που συνεχίζω να έχω» ενώ παράλληλα τόνισε πως «δεν υπάρχει στην παγκόσμια ιστορία χώρα που να αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της χωρίς πόλεμο. Αυτοί είχαν κατοχυρωμένο το όνομα Μακεδονία, έγινε η Συμφωνία (σ.σ. και το όνομα άλλαξε) χωρίς πόλεμο».