Skip to main content

Μπουτάρης: Αφήνουμε παρακαταθήκη το όραμα της ανοιχτής Θεσσαλονίκης

Η ομιλία του κ. Μπουτάρη για το έργο της διοίκησής του κατά τη διάρκεια του 2018 ξεκίνησε για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος

Για τελευταία φορά ο Γιάννης Μπουτάρης ως δήμαρχος και ως διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε σήμερα σε ειδική συνεδρίαση τη διαδικασία λογοδοσίας για τα πεπραγμένα του 2018.

«Κλείνει έτσι ένας κύκλος 8 ετών και 8 μηνών διοίκησής μας», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, στην ομιλία του, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Υπογράμμισε ότι «η παρακαταθήκη που αφήνει η διοίκησή μας στην πόλη συνίσταται σε αυτά που πετύχαμε σε κάθε τομέα δράσης του δήμου. Συνίσταται επίσης στην πολιτική που υιοθετήσαμε. Μια πολιτική που βασίζεται στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, ανοιχτή, ανεκτική, φιλική για κατοίκους και επισκέπτες».

Όπως ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, «αυτή είναι η βάση στην οποία θα στηριχθεί η Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια. Και έτσι θα μπορέσει να ανακτήσει τον ρόλο που γεωγραφικά και ιστορικά της ανήκει. Τον ρόλο της μητρόπολης των Βαλκανίων και του κέντρου της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Η ομιλία του κ. Μπουτάρη για το έργο της διοίκησής του κατά τη διάρκεια του 2018 ξεκίνησε για το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, κάνοντας λόγο για ένα εμβληματικό έργο, το οποίο έχει μπει στην τελική ευθεία. Σύμφωνα με τον κ. Μπουτάρη, πλέον, είναι θέμα χρόνου η έναρξης της κατασκευής του έργου. «Το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας θα είναι ένα νέο τοπόσημο της πόλης. Θα αλλάξει τον χαρακτήρα της υποβαθμισμένης δυτικής πλευρά της», υπογράμμισε.

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στη Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, η οποία εκπονήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Δίκτυο των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities) και ολοκληρώθηκε το 2018. «Αυτό το στρατηγικό σχέδιο προβλέπει δράσεις για την αντιμετώπιση απρόσμενων κρίσεων ή χρόνιων πιέσεων. Είτε για το σήμερα είτε για το μέλλον», ανέφερε.

Την προηγούμενη χρονιά, ολοκληρώθηκε και το Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης του Παραλιακού Μετώπου Δήμου Θεσσαλονίκης. «Ο δικός μας στόχος υπήρξε η ανάδειξη και η αξιοποίηση του θαλάσσιου μετώπου της πόλης. Αλλά με κοινή αποδοχή από όλη την πόλη. Και με τρόπο που να διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη», τόνισε.

Ο κ.  Μπουτάρης σημείωσε επίσης ότι «η ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του δήμου υπήρξε κομβικό στοιχείο της διοίκησής μας. «Μέσα σε συνθήκες μεγάλης κρίσης καταφέραμε να έχουμε έναν οικονομικά υγιή δήμο. Αυτό μας κατέστησε αξιόπιστους εταίρους απέναντι σε φορείς και οργανισμούς διεθνούς εμβέλειας», σημείωσε.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο δήμαρχος, «η οικονομική εξυγίανση του δήμου έδωσε τη δυνατότητα να μειώσουμε κατά το δυνατόν τα οικονομικά βάρη των πολιτών». «Για έκτη συνεχή χρονιά μειώσαμε τα δημοτικά τέλη.  Συνολικά, επί της Διοίκησής μας, κατά τα έτη 2011-2019, έγινε μείωση δημοτικών τελών κατά 42,5% για τις κατοικίες και κατά 37,5% για τους επαγγελματικούς χώρους», τόνισε.

Αναφερόμενος στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης σημείωσε ότι «παρά τις αρχικές δυσκολίες, φαίνεται πως έχει πολύ καλά αποτελέσματα για κατοίκους και επισκέπτες. Χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο».

Το 2018 υλοποιήθηκε η παραχώρηση τεσσάρων κτιρίων του Πρώτου Προβλήτα του Λιμανιού και από τον ΟΑΕΔ στον Δήμο η δωρεάν χρήση για 20 χρόνια οκτώ ισόγειων καταστημάτων με υπόγειο και πατάρι στις Εργατικές Κατοικίες (12όροφες) στην Ξηροκρήνη.

Επιπλέον, δημοπρατήθηκαν επιτέλους τα έξι περίπτερα της Νέας Παραλίας και το Maison Crystal. Επίσης, άρχισε να λειτουργεί με νέο μισθωτή και το αναψυκτήριο του πάρκου Νέας Ελβετίας. Ακόμη, ολοκληρώθηκε η νομιμοποίηση του κτίσματος του Δήμου στον Κεδρηνό Λόφο από τις τεχνικές υπηρεσίες. Ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την εκμίσθωσή του. Και ανέκυψε πλειοδότης.

Για τα τεχνικά έργα ο κ. Μπουτάρης τόνισε ότι πραγματοποιήθηκαν αναπλάσεις μεγάλης και μικρής κλίμακας. «Σημαντικό κομμάτι ήταν τα τεχνικά έργα που υλοποιήθηκαν με τη δωρεά ύψους 10 εκ. ευρώ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα έργα αυτά ξεκίνησαν και αναμένεται να ολοκληρωθούν στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του 2019», ανέφερε.

«Δυστυχώς η προσπάθεια που καταβάλαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια για την ανάπλαση της Πλατείας Διοικητηρίου, την Παράκτια Συγκοινωνία και την Επέκταση της Παλιάς Παραλίας με Ξύλινο Deck, δεν απέδωσε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε.  Παρ’ όλα αυτά, οι προσπάθειές μας άφησαν άλλη μια παρακαταθήκη: Τα συγκεκριμένα έργα ανέλαβε η Εγνατία Οδός Α.Ε., ως μελετητής και κατασκευαστής. Είναι πλέον στο χέρι της επερχόμενης νέας Διοίκησης και της νέας Κυβέρνησης τα συγκεκριμένα έργα να προχωρήσουν», ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.

Κατά την ομιλία του ο δήμαρχος αναφέρθηκε σε όλους τους τομείς της διοίκησης.

Το σύνολο του έργου που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο θητειών θα παρουσιαστεί σε εκδήλωση στο τέλος Αυγούστου. «Οι Θεσσαλονικείς θα ακούσουν τι παρακαταθήκη αφήνουμε στον Δήμο Θεσσαλονίκης και στην πόλη, μετά από δύο δημοτικές θητείες», σημείωσε ο δήμαρχος.