Skip to main content

Μπουτάρης: Μπάρες και εισιτήριο ενός ευρώ για τα έξοδα του Σέιχ Σου

Η πρόταση του απερχόμενου δημάρχου Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης

Την εγκατάσταση μπαρών με εισιτήριο του ενός ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών του Σέιχ Σου προτείνει, μεταξύ άλλων, ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.

Σε δηλώσεις του πριν την έκτακτη σύσκεψη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ) για το φλέγον ζήτημα του φλοιοφάγου εντόμου που έχει προσβάλει το περιστατικό δάσος, αλλά και δασικές εκτάσεις στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, ο κ. Μπουτάρης υποστήριξε πως είναι δυνατόν να καλυφθούν τα έξοδα του Σέιχ Σου μόνο από κρατικό και δημοτικούς προϋπολογισμούς.

"Είναι κάτι που δεν ακούγεται πολύ καλό, να μπει είσοδος με μπάρες και εισιτήριο ευρώ. Για όποιον θέλει να πάει να διασκεδάσει να κάνει κάμπινγκ και όλα αυτά που πρέπει να γίνουν μέσα σε ένα περιστατικό δάσος. Να μπει ένα ευρώ εισιτήριο για να καλυφθούν τα έξοδα" τόνισε αρχικά ο κ. Μπουτάρης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης πρότεινε ακόμη τη σύσταση μιας διαδημοτικής επιχείρησης για τη διαχείριση του περιαστικού δάσους, καθώς τη διάθεση προσωπικού για τη φύλαξή του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε πως τίθεται ένα πολύ σοβαρό ζήτημα ευθυνών.

"Οι ευθύνες της δασικής υπηρεσίας είναι φανερές ότι υπάρχουν αλλά και της πολιτικής ηγεσίας. Με 30.000 ευρώ, με λίγα γαϊδουράκια και λίγους υλοτόμους δεν αντιμετωπίζεται τέτοιο φαινόμενο" σημείωσε ο κ. Κυρίζογλου.

Για προσβολή του εντόμου-φονιά και σε περιοχές του δήμου Παύλου-Μελά, μεταξύ των οποίων και στο ομώνυμο πρώην στρατόπεδο, αλλά και σε αυτό του Καρατάσιου έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πρασίνου Δήμου Παύλου Μελά, Σάκης Λαζαρίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση.

Ο αντιδήμαρχος της ΠΕΔ-ΚΜ και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης επέρριψε ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του φαινομένου ζητώντας τη λήψη άμεσων και δραστικό μέτρων. "Έχουμε επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες εδώ και μήνες και δεν ανταποκρίθηκαν, για αυτό και πολίτες με τη συνδρομή τη δική μας καταθέσαμε μηνύσεις", είπε.

"Είναι 256 δέντρα που έχουν προσβληθεί από το έντομο στον δήμο Θερμής" είπε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι έχουν στείλει επικαιροποιημένη διαχειριστική μελέτη στο δασαρχείο για τις μεθόδους αντιμετώπισης του φαινομένου.

Τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο υπηρεσιακός δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Ηλίας Ζιακούλης αναφορικά με το δημοτικό δάσος, το οποίο "θα χαθεί μέχρι το τέλος του καλοκαιριού" εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα και καταγγέλλει τις υπηρεσίες για σοβαρές καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατίας.

Υπενθυμίζεται, ότι διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση από την εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, προκειμένου να διευρευνηθούν τυχόν ποινικές εύθυνες.

Στη σύσκεψη, που βρίσκεται αυτήν την ώρα σε εξέλιξη, έχουν κληθεί οι 14 Δήμαρχοι της Θεσσαλονίκης, καθώς και οι νεοεκλεγέντες δήμαρχοι του νομού.