Skip to main content

Μπουτάρης: «Ναι» στην απλή αναλογική υπό προϋποθέσεις

Τι είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στο κλείσιμο του περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου για την Κεντρική Μακεδονία.

Χρήσιμο ναι, αποτελεσματικό όμως; Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, είπε ότι το περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο θα έπρεπε να δώσει σωστές λύσεις στα ζητήματα της περιοχής, πλην όμως αμφιβάλλει. Πάντως, δήλωσε θετικός στην εφαρμογή της απλής αναλογικής στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης, υπό προϋποθέσεις...

Κύριος λόγος, σύμφωνα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης είναι το βαθύ κράτος!

«Η ανασφάλειά μου πηγάζει από την προηγούμενη εμπειρία μου: από την εμπειρία όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας, ανεξάρτητα από το ποια κόμματα τις αποτελούσαν. Φαίνεται πως παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες των κομμάτων, οι κυβερνήσεις γίνονται φοβικές όταν διαχειρίζονται την εξουσία. Φοβούνται μήπως χάσουν κάποιο κομμάτι διαχείρισής της. Δεν εξηγείται αλλιώς. Γιατί πολλές εξαγγελίες είναι στη σωστή κατεύθυνση: στην κατεύθυνση της αποκέντρωσης, της ενδυνάμωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω αποφάσεων που λαμβάνονται πιο κοντά στον πολίτη. Οι κυβερνήσεις όμως ξεχνούν πολύ συχνά τις κομματικές εξαγγελίες. Αυτό περισσότερο σχετίζεται με τους ασθενείς θεσμούς που έχει η χώρα μας και λιγότερο με κακές προθέσεις. Οι περισσότερες κυβερνήσεις έχουν την ψευδαίσθηση ότι μέσω του κρατικού συγκεντρωτισμού θα αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες των θεσμών και θα είναι πιο αποτελεσματικές. Η ελληνική πραγματικότητα τις διαψεύδει. Ο συγκεντρωτισμός οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο αδύναμων θεσμών που όντας ατροφικοί αποζητούν απεγνωσμένα πολιτικό πάτρωνα. Αυτό γίνεται εις βάρος της διοικητικής μνήμης και της οικονομικής αυτονομίας θεσμών, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση. Υπάρχει πρόθεση να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος; Δυστυχώς, παρά τις προσδοκίες μας, δεν έχουμε δει ακόμη απτά αποτελέσματα σε θεσμικό επίπεδο. Το βαθύ κράτος στην Ελλάδα, αντίθετα από ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, αρνείται να δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που της αναλογεί. Γιατί, λόγω της ασφυκτικής εξάρτησής της από την εκάστοτε κεντρική εξουσία, δεν είναι ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση», είπε ο κ. Μπουτάρης.

Πάντως, ο δήμαρχος αναγνώρισε ότι το τριήμερο περιφερειακό συνέδριο είχε και θετικές εξελίξεις:

-Οι πόροι που θα κατευθυνθούν στους δήμους το 2018 για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης είναι ελαφρώς αυξημένοι.

-Τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία (Φιλόδημος Ι και ΙΙ) είναι καλοδεχούμενα και είναι θετικό ότι αφορούν σε μικρά έργα κατά τα πρότυπα του προγράμματος Θησέας.

-Να προσαρμοστεί το θεσμικό πλαίσιο για να επιτραπούν κι άλλα εργαλεία, όπως τα δημοτικά ομόλογα.

-Θετική είναι και η διαφαινόμενη νέα διαδικασία ελέγχου των δήμων, που προωθεί η κυβέρνηση, εφόσον δεν προστεθεί επιπλέον γραφειοκρατία. Να υπάρξει ένα επίπεδο ελέγχου.

-Θετική είναι και η ξεχωριστή αντιμετώπιση των δήμων, με βάση τις ιδιομορφίες τους (νησιωτικοί δήμοι κ.ά.).

Ο κ. Μπουτάρης, διαφοροποιούμενος από τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης πάντως, τάχθηκε υπέρ του σχεδίου της κυβέρνησης (έστω και υπό κάποιες προϋποθέσεις) για την απλή αναλογική από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Όπως είπε: «Ακούσαμε για την εφαρμογή ενός νέου εκλογικού συστήματος που θα είναι περισσότερο αναλογικό. Αυτό είναι καταρχήν κάτι καλό. Δεν είμαστε αρνητικοί σε κάτι τέτοιο. Η δημοτική μας παράταξη είναι από τις λίγες που έχουν στη ιδιοσυστασία τους την πολυμορφία, το διάλογο και τη συναινετική διάθεση. Ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος ευνοεί τέτοιου είδους παρατάξεις. Παρατάξεις που μπορούν να συνάψουν συμμαχίες. Πρέπει σταδιακά να καλλιεργήσουμε μια περισσότερο συναινετική πολιτική κουλτούρα. Και ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος θα μας βοηθήσει ελπίζω να ωριμάσουμε και να κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση. Θα πρέπει όμως ο νόμος αυτός να έχει πρόνοιες που θα μας προστατεύουν. Όχι μόνο από ακυβερνησία και αδράνεια, αλλά και από εκβιασμούς και δοσοληψίες».

Ο δήμαρχος ζήτησε αναβάθμιση του ρόλου των δημοτικών κοινοτήτων, ώστε «να μετεξελιχθούν σε μικρά δημαρχεία και 'εκκλησίες του δήμου', σε δομές αμεσοδημοκρατικής δράσης, νομιμοποίησης και συμμετοχικότητας».

Επίσης, ο κ. Μπουτάρης ζήτησε μεγαλύτερη ευελιξία στη στελέχωση των δήμων, με συμβάσεις πρόσληψης για ορισμένο χρόνο για εξειδικευμένο σκοπό.

«Τα πιο σημαντικά ζητούμενα που προκύπτουν από την τριήμερη συζήτηση είναι οι απαραίτητες θεσμικές αλλαγές για:

1.Τη μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δήμων.

2.Τη δυνατότητα αξιοποίησης δημόσιων εκτάσεων και κτηρίων μέσα στα όριά τους που μένουν αναξιοποίητα.

3.Πραγματική Μητροπολιτική Διοίκηση για τα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας (Αθήνα - Θεσσαλονίκη πιλοτικά, και μετά και σε άλλα 2-3 αστικά κέντρα)», σημείωσε ο κ. Μπουτάρης.