Skip to main content

Μπουτάρης: Παρακαταθήκη για την πόλη τα πεπραγμένα της διοίκησής μας

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο, όπως σημείωσε, ξεκίνησε να παίρνει «σάρκα και οστά» στη διάρκεια του 2017.

Για παρακαταθήκη η οποία θα πιάσει τόπο, μίλησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, στην παρουσίαση του απολογισμού πεπραγμένων του 2017 της δημοτικής αρχής.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης, η διοίκηση εξόπλισε τον δήμο «με χρηματοδοτικά εργαλεία και εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης, με σχέδια στρατηγικά και επιχειρησιακά καταρτισμένα συλλογικά και συμμετοχικά σε συνέργεια με τους τοπικούς φορείς και κυρίως, με ένα όραμα για μια πόλη έτοιμη να πορευτεί».

«Τα πεπραγμένα της διοίκησής μας κατά τη διάρκεια του έτους 2017 βελτιώνουν αισθητά την υποδομή, πάνω στην οποία η πόλη θα χτίσει για να πορευτεί τα επόμενα χρόνια στην κατεύθυνση της ανάπτυξης, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και της κοινής προκοπής», υπογράμμισε ο κ. Μπουτάρης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο δήμαρχος για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο, όπως σημείωσε, ξεκίνησε να παίρνει «σάρκα και οστά» στη διάρκεια του 2017.  

«Αισθάνομαι μεγάλη υπερηφάνεια που μια πρωτοβουλία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, την οποία από την πρώτη στιγμή αγκαλιάσαμε, γίνεται επιτέλους πραγματικότητα», τόνισε.

Ανακοίνωσε ότι φέτος πριν περίπου δύο μήνες, υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το καταστατικό του «Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος», οπότε πλέον το ίδρυμα έχει αποκτήσει νομική οντότητα. «Θα αποτελέσει έναν φάρο που θα ακτινοβολεί σε όλον τον κόσμο το μήνυμα «Ποτέ Ξανά!», σημείωσε.

Ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε σημαντική πρωτοβουλία του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», τη δωρεά ύψους και πάλι 10 εκ. ευρώ στον δήμο Θεσσαλονίκης. «Η δωρεά του Ιδρύματος τιμά την πόλη της Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θεσσαλονίκης, και εμένα προσωπικά, και, στα μάτια μου, αποτελεί μια δικαίωση των προσπαθειών και της δουλειάς που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια», σημείωσε, τονίζοντας ότι ήδη «μεγάλο μέρος των χρημάτων της δωρεάς έχει απορροφηθεί και αξιοποιείται σε δράσεις που υλοποιούνται αυτήν τη στιγμή στην πόλη καθώς και σε τεχνικά έργα».

Επίσης, ο δήμαρχος αναφέρθηκε στο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης για το οποίο εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι όταν επεκταθεί και στις υπόλοιπες δημοτικές κοινότητες του Δήμου και λειτουργήσει σε πλήρη ανάπτυξη, θα βελτιώσει δραστικά την καθημερινότητα των πολιτών.

Αναφερόμενος στην προσφυγική πολιτικής της διοίκησης, τόνισε ότι το 2017 συνεχίστηκε η προώθηση της ολοκληρωμένης προσέγγισης που υιοθετήθηκε από το 2015. Όπως είπε, μέσω του προγράμματος REACT το 2017 εξυπηρετήθηκαν συνολικά σχεδόν 1300 άνθρωποι σε 731 θέσεις υποδοχής και προσωρινής στέγασης, χάρη στην εκμίσθωση 142 διαμερισμάτων συν τις 28 θέσεις που υπάρχουν στο Φιλοξενείο στην Τούμπα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στις ενέργειες και έργα της διοίκησης του 2017 αναφέρθηκαν αναλυτικά και οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι.

Κριτική στη διοίκηση άσκησε η αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα του 2017. Ο δημοτικός σύμβουλος Σωκράτης Δημητριάδης από τους «Εντάξει» αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων τον Ιανουάριο του 2017. «Με μια πιθανή χιόνι οι πολίτες έμειναν για ώρες στα αυτοκίνητά τους, η διοίκηση κατάφερε να παγώσουν οι αλατιέρες», τόνισε, ενώ άσκησε κριτική και για το δάνειο της ΕΤΕπ.

Η επικεφαλής της Ανοιχτής Πόλης Ρία Καλφακάκου μίλησε θετικά για τις ενέργειες για το Μουσείο Ολοκαυτώματος, ενώ με αρνητικό τρόπο αναφέρθηκε για την Καθαριότητα και τα όσα έγιναν με την υποθεση του 12ου δημοτικού σχολείου.