Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019
x

ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ ΣΤΗ VORIA.GR: ΠΕΝΤΕ ΑΥΤΟΝΟΗΤΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ

Τι λέει αποκλειστικά στη Voria.gr ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, για το θέμα των σκουπιδιών που πλήττει τη Θεσσαλονίκη.

Σε αποκλειστική δήλωση, με πέντε σαφείς τοποθετήσεις για το θέμα των σκουπιδιών, προέβη πριν από λίγο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, στη Voria.gr.

Συγκεκριμένα ο κ. Μπουτάρης επισημαίνει τις εξής πέντε «αυτονόητες αλήθειες για τα σκουπίδια», όπως τις χαρακτηρίζει:

1. Η καθαριότητα των πόλεων είναι αδιαπραγμάτευτο αγαθό. Είναι περιφρούρηση της δημόσιας υγείας και δείγμα πολιτισμού. Είναι δικαίωμα αλλά και υποχρέωση των πολιτών. Επιζητούμε πάντα και τη συνδρομή του ίδιου του πολίτη, και προσδοκούμε στην αυτοσυνείδησή του. Χωρίς συλλογική κοινωνική συμμαχία, χωρίς ατομική συμμετοχή δεν επιλύεται ποτέ ένα θέμα σαν την καθαριότητα.

2. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση παγιδεύεται συνεχώς στον πελατειακό εμπαιγμό κυβερνήσεων και αντιπολιτεύσεων. Οι εργαζόμενοι καθίστανται συστηματικά όμηροι, και δημιουργείται πάντα μία ατελέσφορη τεχνητή πόλωση με την δημοτική αρχή. Η δημοτική αρχή μετατρέπεται σε σάκο του μποξ. Η απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος πρέπει να δεσμεύσει απόλυτα το σύνολο των κομμάτων σήμερα και στο μέλλον. Τελείωσε ο χρόνος για μικρόψυχες πολιτικές υποκρισίες.

3. Το θεσμικό πλαίσιο από το 2011 με τον "Καλλικράτη" επιτρέπει στους Δήμους να αναθέτουν με δημόσιες διαγωνιστικές διαδικασίες την καθαριότητα σε εξωτερικούς συνεργάτες και οργανωμένες εταιρείες, με δικά τους μέσα. Οι αρχές συνεχίζουν να έχουν ελεγκτικό και ρυθμιστικό ρόλο.

4. Ήδη σε πολλές περιφερειακές πόλεις αλλά και σε δεκάδες δημόσιους φορείς όπως νοσοκομεία, αεροδρόμια, πανεπιστήμια κτλ., όπου γίνονται τέτοιες συνεργασίες έχουμε πολύ ποιοτικότερα και οικονομικότερα αποτελέσματα.

5. Ας προχωρήσουμε επιτέλους χωρίς ταμπού και εθελοτυφλίες. Η ελληνική κοινωνία οφείλει να προχωρήσει μπροστά. Προέχει η εξυπηρέτηση των πολιτών και η ποιότητα ζωής της καθημερινότητας.
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ