Skip to main content

Μπουτάρης: Πλάκα μνήμης για τους Πόντιους στην πλατεία Ελευθερίας

Το σημείο ήταν και ο χώρος υποδοχής των Πόντιων προσφύγων πριν αυτοί μεταφερθούν στην Καλαμαριά, είπε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Να τοποθετηθεί μια πλάκα αναφοράς για τους πρόσφυγες από τον Πόντο στην πλατεία Ελευθερίας, θα εξετάσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Την ανακοίνωση έκανε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου.

Την πρόταση για την τοποθέτηση μνημείου για τη Γενοκτονία Ποντίων και Μικρασιατών, καθώς σε αυτήν την πλατεία είχαν αφιχθεί οι επιζώντες στη Θεσσαλονίκη, είχε κάνει στο παρελθόν ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης.

«Εγώ το εισηγήθηκα και στην Εκτελεστική Επιτροπή και θα το εξετάσουμε πως θα γίνει αρχιτεκτονικά, να μπει μια πλάκα αναφοράς ότι σε αυτό το σημείο ήταν και ο χώρος υποδοχής των προσφύγων, πριν μεταφερθούν στην Καλαμαριά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπουτάρης.

Υπενθυμίζεται ότι οι μελετητές του έργου της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας έχουν σχεδιάσει ένα ηλιακό ρολόι, το οποίο θα παραπέμπει στα σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έχουν συνδεθεί με την πλατεία, η οποία μεταξύ των άλλων αποτελεί έναν τόπο μαρτυρίου για τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης

Το μνημείο του Ολοκαυτώματος, που και σήμερα βρίσκεται τοποθετημένο στην πλατεία Ελευθερίας, θα μετακινειθεί σε νέο περίοπτο σημείο, με σκοπό να αναδειχθεί και να ενταχθεί στον συνολικό σχεδιασμό για την αναβάθμιση του χώρου.