Skip to main content

Μπουτάρης-Απολογισμός 2016: Τι πετύχαμε για μετρό, πρόσφυγες, παραλία

Ο δήμαρχος κατά την ειδική συνεδρίαση έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Μήνυμα ότι η δημοτική αρχή θα συνεχίσει να πορεύεται για τη βελτίωση της καθημερινότητας, ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη πόλη φιλόξενη, ανοιχτή, σύγχρονη και λειτουργική, έστειλε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.

Κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση για τον Απολογισμό του έτους 2016, έκανε λόγο για ένα «ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, κατά το οποίο καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε με χρηστή διαχείριση, διαφάνεια, βελτίωση των ελεγκτικών μηχανισμών και συνεχή εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών».

Ο κ. Μπουτάρης έκανε ειδική αναφορά στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης καθώς και για τη συμφωνία συνεργασίας με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τη στέγαση και διαβίωση των προσφύγων.

Αναφερόμενος στα θέματα καθημερινής διαβίωσης στην πόλη, αναφέρθηκε «στην επιτυχή κατάληξη των επίμονων προσπαθειών για παραχώρηση της διαχείρισης του παραλιακού μετώπου στην πόλη». «Όταν ξεπεραστούν και τα υπόλοιπα γραφειοκρατικά προσκόμματα, θα μπορέσει ο Δήμος επιτέλους να αξιοποιήσει το παραλιακό μέτωπο στο σύνολό του, προς όφελος των δημοτών», τόνισε.  

Στον τομέα της διαχείρισης και ανάπλασης του δημόσιου χώρου, ο δήμαρχος ξεχώρισε την παράδοση της Πλατείας Χρηματιστηρίου, η οποία, όπως σημείωσε, «επισφραγίζει τη βούληση για πιο ανθρώπινους και προσιτούς δημόσιους χώρους. Και προς αυτήν την κατεύθυνση κινήθηκαν στην πλειονότητά τους οι παρεμβάσεις μας για τη βελτίωση του δημόσιου χώρου».

Ο κ. Μπουτάρης έκανε λόγο για δικαίωση του μακροχρόνιου αγώνα «να αναδείξουμε το πιο σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, τοπόσημο για την πόλη».

«Έπειτα από πολλές διενέξεις και αστήρικτες κατηγορίες εξασφαλίσαμε τη διάσωση και επιτόπου ανάδειξη των αρχαίων της οδού Βενιζέλου, χωρίς ταυτόχρονα να ακυρωθεί η κατασκευή του ομώνυμου σταθμού του μετρό». «Όσο και να διαστρέφουν μερικοί τα γεγονότα, αποδείχθηκε πώς η κατάληξη αυτή ήταν όχι μόνο πολιτικά και πολιτιστικά επιβεβλημένη, αλλά και τεχνικά εφικτή. Δεν μπορούμε παρά να αισθανόμαστε δικαιωμένοι από το αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε επίσης, στην έναρξη της λειτουργίας του «Οικοσυστήματος Καινοτομίας Θεσσαλονίκης – ΟΚ!THESS», στο γεγονός ότι η πόλη έγινε μέλος του παγκόσμιου Δικτύου των 100 Ανθεκτικών Πόλεων (100 Resilient Cities), καθώς και πως ο δήμος έγινε ο πρώτος ΟΤΑ που αξιοποίησε το πρόγραμμα JESSICA, προκειμένου να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του δημοτικού φωτισμού.

Ο κ. Μπουτάρης αναφέρθηκε και στο δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ύψους 20 εκατ. ευρώ, το οποίο, όπως σημειωσε, θα αξιοποιηθεί μέσα στο επόμενο διάστημα σε έργα με ανταποδοτικό και αναπτυξιακό όφελος για την πόλη και τους δημότες.

«Η επιλογή μας αυτή βασίστηκε στη λογική ότι σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης και με τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η τοπική αυτοδιοίκηση είναι πλέον μονόδρομος για τους δήμους η εύρεση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης, ώστε να είναι απλοποιούνται οι διαδικασίες για την εκτέλεση των αναγκαίων έργων», ανέφερε.

Σημαντική χαρακτήρισε επίσης την προσπάθειά για ενίσχυση της εξωστρέφειας και το άνοιγμα της πόλης στον κόσμο. Όπως σημείωσε οι προσπάθειες της δημοτικής φαίνονται και από το γεγονός ότι έχουν δημιουργηθεί 25 ξενοδοχεία στην πόλη, τα τελευταία χρόνιια.  Επιστέγασμα των προσπαθειών ήταν η βράβευση της Διπλωματίας των Πόλεων στο πλαίσιο της τελετής απονομής των «Greek Hospitality Awards 2016».    

Κατά τη διάρκεια της ειδικής συνεδρίασης οι αντιδήμαρχοι κάνουν απολογισμό των δράσεων τους για το 2016.