Skip to main content

Μπουτάρης σε Πόντιους: Δεν έκανα δηλώσεις που έθιξαν τη Γενοκτονία

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δηλώσεις που έθιξαν την Γενοκτονία.

Στην επίθεση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας, η οποία έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της για «άθλιες δημόσιες τοποθετήσεις» του Γιάννη Μπουτάρη, απάντησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Μπουτάρης στην τοποθέτησή του ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν έκανε δηλώσεις που έθιξαν την Γενοκτονία.

«Μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη. Γιατί δεν αντιλαμβάνομαι σε τι αναφέρεται. Ποτέ δεν έκανα δηλώσεις που έθιξαν τη Γενοκτονία ή τους Πόντιους. Εκτός κι αν αναφέρονται σε δηλώσεις μου οι οποίες επίτηδες παραποιήθηκαν και αλλοιώθηκε το νόημά τους, από τους γνωστούς ακροδεξιούς κύκλους που με συκοφαντούν συστηματικά και διαδίδουν ψέματα», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Όπως σημείωσε, «εφόσον η Παμποντιακή Ομοσπονδία επιθυμεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη γι’ αυτόν τον λόγο, τότε πράγματι η Δικαιοσύνη μπορεί να κρίνει – όπως και όλος ο κόσμος – τις παραποιημένες δηλώσεις μου κατ’ αντιδιαστολή προς τις πραγματικές δηλώσεις μου. Η επίθεση εναντίον μου επανέφερε στη δημοσιότητα την παλιότερη συνέντευξή μου στο σύνολό της – και όχι μόνο μια απομονωμένη φράση – και ο καθένας μπορεί να την δει ολόκληρη και να κρίνει», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μπουτάρης υπογράμμισε, ακόμη, ότι «η ανακοίνωση αυτή μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και για έναν ακόμη λόγο».

«Διότι οι ποντιακές Ομοσπονδίες γνωρίζουν πολύ καλά τις προσπάθειές μου για την ενότητα του ποντιακού κινήματος και για την ανάδειξη της ποντιακής κληρονομιάς. Από τη στιγμή που ανέλαβα Δήμαρχος το 2011 πρότεινα και εργάστηκα ώστε οι ποντιακές οργανώσεις να βρεθούν μαζί, ξεπερνώντας ιδιοτέλειες ετών, σε κοινές εκδηλώσεις διεκδίκησης. Στη διάρκεια της Διοίκησής μας εντάχθηκε στο τοπικό πρόγραμμα δια βίου μάθησης του Δήμου μας η Εκμάθηση Ποντιακής Διαλέκτου (για πρώτη φορά στην χώρα) και στη συνέχεια φροντίσαμε ώστε το πρόγραμμα να επεκταθεί και σε εθνικό επίπεδο μέσω του Υπουργείου Παιδείας», είπε για να καταλήξει:

«Η ανακοίνωση αυτή μου προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και για έναν τρίτο λόγο. Διότι ήρθε περίπου 10 μέρες μετά την κοινή ανακοίνωση των τριών ποντιακών Ομοσπονδιών που καταδίκαζε την επίθεση εναντίον μου και διαχώριζε τη θέση του ποντιακού κινήματος από τα ακραία στοιχεία που μου επιτέθηκαν. Οπότε, δεν αντιλαμβάνονται τι έρχεται να εξυπηρετήσει και ποιος ο σκοπός της».