Skip to main content

Μπράχος: Οι ελληνικές επιχειρήσεις σε καλύτερη μοίρα με τις Πρέσπες

«Συζητάμε με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο» είπε ο γ.γ. - Τον Ιούνιο η πρώτη συνάντηση της «Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων» Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας

Την εκτίμηση πως οι ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, αναφορικά με τα εμπορικά σήματα, μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και δη με την έναρξη των εργασιών της «Διεθνούς Ομάδας Εμπειρογνωμόνων» της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιάννης Μπράχος.

Όπως τόνισε ο κ. Μπράχος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, μετά από συνάντηση που είχε με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας και «οι δύο πλευρές συμφωνήσαμε και θέσαμε τα πολιτικά θεμέλια για να συγκληθεί η πρώτη σύνοδος ολομέλειας τον Ιούνιο».

Παράλληλα, οι δυο πλευρές υπέγραψαν και απέστειλαν επιστολές στην IPO (Intellectual Property Office)  της ΕΕ και στον WIPO (World Intellectual Property Organization) αντιστοίχως, καλώντας τους να διορίσουν εμπειρογνώμονες ώστε να συμβουλεύουν ad hoc την εν λόγω ομάδα.

«Αυτό το στέρεο βήμα, άρρηκτα συνδεδεμένο με τον θεσμοθετημένο διάλογο των επιχειρηματικών κοινοτήτων, είναι απτή απόδειξη της πλήρους δέσμευσης των χωρών μας στη Συμφωνία Πρεσπών και της συνεχιζόμενης δέσμευσής μας στην εμβάθυνση της συνεργασίας προς όφελος των διμερών δεσμών και της περιοχής ως συνόλου» σημείωσε ο κ. Μπράχος υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούν να επιβληθούν λύσεις, αλλά να γίνουν συμβιβασμοί από τις δυο πλευρές.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Ευστάθιος Κουτσοχήνας που μετέχει στις συναντήσεις σημείωσε πως «στη σημερινή τέθηκαν οι βασικοί άξονες που πρέπει να κινηθούμε. Η Διεθνής Ομάδα Εμπειρογνωμόνων θα επιλύσει ζητήματα εξωδικαστικά».

Αξίζει να σημειωθεί πως στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων συμμετέχουν πέντε μέλη από την ελληνική πλευρά και πέντε από την γείτονα χώρα. Μάλιστα τον Ιούνιο θα γίνει και συνάντηση των επιχειρηματικών φορέων των δυο πλευρών προκειμένου να τροφοδοτήσουν την όλη διαδικασία με ερωτήματα και επισημάνσεις.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας, ο όρος Μακεδονία δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις εταιρείες της γειτονικής χώρας, αλλά ο προσδιορισμός δηλαδή «μακεδονικός». 

Ωστόσο όπως διευκρίνισε η πλειονότητα των επιχειρήσεων της Βόρειας Μακεδονίας έχει κατοχυρωμένες επωνυμίες μόνο στα στενά όρια της χώρας, σε αντίθεση με τις ελληνικές που έχουν κατοχυρωμένα εμπορικά σήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Έχουμε ξεκαθαρίσει στους συνομιλητές μας πως η κατεύθυνση των ελληνικών συζητήσεων εδράζεται στο ευρωπαϊκό δίκαιο και δεν πρόκειται να παρεκκλίνουμε από αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Μπράχος.