Skip to main content

«Μπροστά σε νέο ισχυρό κύμα πανδημίας ο πλανήτης λόγω της Όμικρον 2» λέει επιστήμονας

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η ήπια νόσηση είτε από την Όμικρον είτε από την Όμικρον 2 δεν εξασφαλίζει την αποτροπή επαναμόλυνση από το ίδιο στέλεχος.

Όπως σε κάθε μάχη, έτσι και στη μάχη κατά της πανδημίας, ταλανίζει τους εμπλεκόμενους ο απρόσμενος παράγοντας. Στον αγώνα της επιστημονικής κοινότητας εμφανή είναι δύο στρατόπεδα. Στη μια μεριά παρατάσσονται οι αισιόδοξοι και στην άλλη οι πιο πεσιμιστές. Στις αρχές του νέου έτους δεν ήταν λίγοι εκείνοι που στάθηκαν στην όχθη της ελπιδοφόρας έκβασης της πανδημίας σε ενδημικό ιό, μιλώντας για την αρχή του τέλους της κρίσης. Ωστόσο, η εμφάνιση της υποπαραλλαγής της Όμικρον, γνωστής και ως Όμικρον 2, έχει πυροδοτήσει νέες σκέψεις για επιβράδυνση της εξόδου από το σκοτεινό τούνελ.

Μετά τη δημοσιοποιήση ερευνών που διενεργήθηκαν σε Δανία και Βρετανία και που καταδεικνύουν υψηλότερο βαθμό μεταδοτικότητας της Όμικρον 2 σε σχέση με την Όμικρον, οι ειδικοί δεν αποκλείουν να ξεσπάσει νέο σφοδρό κύμα πανδημίας.

Η υποπαραλλαγή της μετάλλαξης, με την κωδική ονομασία BA.2, διασπείρεται με μεγάλη ταχύτητα στη Νότια Αφρική, γεγονός που δικαιολογεί εν μέρει τον προβληματισμό των αρμοδίων για νέο «τσουνάμι» μολύνσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η Όμικρον, που έθεσε σε τροχιά ενεργοποίησης μέτρων τις περισσότερες κυβερνήσεις του πλανήτη, εντοπίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο και προκάλεσε το τελευταίο πανδημικό κύμα.

Έχει διαπιστωθεί, πάντως, από τους επιστήμονες ότι η ήπια νόσηση είτε από την Όμικρον είτε από την Όμικρον 2 δεν εξασφαλίζει την αποτροπή επαναμόλυνσης από το ίδιο στέλεχος.

«Η πορεία μολύνσεων της Όμικρον θυμίζει εκείνη της καμίλας» εξηγεί ο ερευνητής και σύμβουλος της κυβέρνησης της Νοτίου Αφρικής, Τούλιο ντι Ολιβέιρα.

Επισήμανε ότι η υποπαραλλαγή έχει προκαλέσει μολύνσεις σε επτά από τις εννέα επαρχίες της Νοτίου Αφρικής, ενώ σε μία μάλιστα έχει κυριαρχήσει.

Εμφανή μείωση παρουσιάζουν, ωστόσο, τα κρούσματα κορωνοϊού στη Νότια Αφρική. Η Όμικρον, όμως, παραμένει κυρίαρχη μετάλλαξη με ήπια συμπτωματολογία σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές που «χτύπησαν» τον πλανήτη.

Σημειώνεται ότι ο Ολιβέιρα είχε ρόλο και στην ανακάλυψη της μετάλλαξης Βήτα, το 2020, στη Νότια Αφρική.