Skip to main content

Μπροστάρης ο μητροπολίτης Βαρνάβας στο μέτωπο επτά δημάρχων για ΔΕΘ στα δυτικά

Ο μητροπολίτης Βαρνάβας μπαίνει μπροστά στην προσπάθεια ώστε το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο να κατασκευαστεί στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο να κατασκευαστεί στη δυτική Θεσσαλονίκη και στη θέση που βρίσκεται σήμερα η ΔΕΘ να γίνει μητροπολιτικό πάρκο ζητούν με κοινή ανακοίνωσή τους επτά δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας Θεσσαλονίκης. Μάλιστα στην προσπάθειά τους αυτή μπαίνει μπροστά ο μητροπολίτης Βαρνάβας, στην έδρα του οποίου, στη μητρόπολη Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση των δημάρχων.

Το κείμενο το οποίο αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα συνυπογράφουν οι δήμαρχοι Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, Δέλτα Γιάννης Ιωαννίδης, Κορδελιού Ευόσμου,Κλεάνθης Μανδαλιανός, Νεάπολης Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, Χαλκηδόνας Σταύρος Αναγνωστόπουλος και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης. Διαβάστε το κείμενο αναλυτικά ΕΔΩ.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr τις προηγούμενες ημέρες είχαν υπάρξει συνεχείς διαβουλεύσεις μεταξύ των δημάρχων προκειμένου να διαμορφωθεί ένα προσχέδιο κοινής δήλωσης το οποίο συζητήθηκε και απέκτησε την τελική μορφή του στη διάρκεια της αποψινής συνάντησης υπό τον κ. Βαρνάβα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο μητροπολίτης Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως, ο οποίος υποστηρίζει εδώ και χρόνια τη θέση για την μεταφορά της ΔΕΘ σε περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, είναι αποφασισμένος να μπει μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια, ενισχύοντας τη φωνή των δημάρχων της περιοχής.

Στο κοινό κείμενό τους οι επτά δήμαρχοι παραθέτουν τους λόγους για τους οποίους πιστεύουν ότι το νέο εκθεσιακό κέντρο θα πρέπει να κατασκευαστεί στο χώρο στον οποίο είχε αποφασιστεί κατά τη δεκαετία του 2000, με τη σύμφωνη γνώμη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, καθώς και των φορέων της Θεσσαλονίκης. “Ως Θεσσαλονίκη εννοούμε φυσικά το σύνολο του Πολεοδομικού Συγκροτήματος” επισημαίνουν με νόημα στο κείμενό τους οι δήμαρχοι.

Υπενθυμίζουν ότι “στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Θεσσαλονίκη διεκδίκησε την EXPO 2008, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν το επιδιωκόμενο. Ωστόσο άνοιξε το θέμα της μετεγκατάστασής της στη Δυτική Θεσσαλονίκη, οριοθετώντας το EXPOVILLAGE σε οικόπεδο του ΑΤΕΙ (Σίνδος). Από τότε η ιστορία επαναλαμβάνεται και η χωροθέτηση της ΔΕΘ παλινωδεί μεταξύ της μετεγκατάστασης και της παραμονής της στον υφιστάμενο αλλά αναβαθμισμένο χώρο”.

Αναφέρουν ότι το 2008, στα εγκαίνια της ΔΕΘ, εξαγγέλθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή η μετεγκατάσταση της Έκθεσης στη Δυτική Θεσσαλονίκη και η απόδοση του χώρου της ΔΕΘ (περίπου 175 στρέμματα) για τη δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου. “Τότε είχαν συμφωνήσει όλοι οι πολιτικοί, επιστημονικοί και παραγωγικοί φορείς. Έκτοτε αυτή ήταν η σταθερή θέση με όλες τις κυβερνήσεις”.

Θυμίζουν επίσης ότι και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας έχει ταχθεί υπέρ αυτής της λύσης, την οποία περιέλαβε στο υπόμνημά της προς τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον Σεπτέμβριο του 2013. “Αυτή η θέση της ΠΕΔ-ΚΜ ισχύει μέχρι σήμερα”, σημειώνουν.

Γιατί στη δυτική Θεσσαλονίκη

Στο κείμενό τους οι επτά δήμαρχοι τονίζουν ότι “η ΔΕΘ δεν μπορεί πλέον να παραμείνει στη θέση της. ΠΡΕΠΕΙ να μετεγκατασταθεί στη δυτική Θεσσαλονίκη ανοίγοντας άλλες προοπτικές για τη Θεσσαλονίκη του πολιτισμού, της ποιότητας ζωής και της ισόρροπης οικονομικής ανάπτυξης”.

Συνεχίζοντας υπογραμμίζουν πως “με τη δημιουργία και εκ του μηδενός κατασκευή ενός σοβαρού εκθεσιακού χώρου σε εύκολα προσβάσιμη περιοχή θα αναβαθμιστεί το κύρος της Διεθνούς Έκθεσης. Με την υποστήριξή της, δε, από ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο μπορεί να επιτυγχάνει επιπλέον τη διοργάνωση δεκάδων παγκοσμίου επιπέδου και διεθνούς ενδιαφέροντος συνεδρίων (επαγγελματικών, επιστημονικών κ.ά.), επιτυγχάνοντας έτσι την προσέλευση 100.000 και πλέον συνέδρων, επισκεπτών και τουριστών στην πόλη”.

Επιπλέον, επισημαίνουν, “η χωροθέτηση της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη θα αποτελεί το εχέγγυο μιας σταθερής ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής, ιδιαίτερα του υποβαθμισμένου από έλλειψη υποδομών δυτικού τομέα, που μαστίζεται από την ανεργία. Η επιλογή της θέσης στη διασταύρωση της ΠΑΘΕ με την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ θα επιφέρει την, αναγκαία ούτως ή άλλως, επέκταση του δικτύου του μετρό, όπως επίσης του σιδηροδρόμου και της αστικής συγκοινωνίας. Κι αυτό το σημείο είναι το πλέον στρατηγικά ενδεδειγμένο καθώς θα είναι εύκολα προσβάσιμο, άμεσα και με ασφάλεια, από τις όμορες Περιφερειακές Ενότητες (Νομούς) της Θεσσαλονίκης και όλης της βόρειας Ελλάδας. Έτσι θα αναδειχθούν και οι ιστορικοί τουριστικοί προορισμοί (Δίον-Πέλλα-Βεργίνα), δημιουργώντας ισχυρές προϋποθέσεις για την οικονομική ανάπτυξη μιας μεγάλης περιοχής. Αυτό το ολοκληρωμένο δίκτυο προσέγγισης στη ΔΕΘ, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, θα αναγεννήσει το θεσμό και θα τον καταστήσει παγκοσμίως ελκυστικό ώστε να συμμετέχουν όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και όχι κυρίως κρατικοί φορείς και υπουργεία”.

Να γίνει μητροπολιτικό πάρκο

Ακολούθως οι επτά δήμαρχοι αφήνουν αιχμές σε βάρος της διοίκησης της ΔΕΘ η οποία “ξεκίνησε την αλλαγή πλεύσης και προτείνει τόσο με την προηγούμενη όσο και τη σημερινή κυβέρνηση τη ματαίωση της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ στη Σίνδο, υπό το πρόσχημα της 'αναβολής' ή 'αναστολής' εφαρμογής της”.

Σημειώνουν ότι “με τη μεταφορά της ΔΕΘ εκτός Θεσσαλονίκης, ο χώρος που θα απελευθερωθεί μπορεί να λειτουργήσει ως Μητροπολιτικό Πάρκο, που τόσο λείπει από την πόλη, καθιστώντας την πιο ανθρώπινη, πιο λειτουργική, πιο φιλική και άρα περισσότερο επισκέψιμη”.

Επίσης, επισημαίνουν τον κίνδυνο το όλο εγχείρημα για την κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου στη σημερινή θέση να κολλήσει και αυτό στις αρχαιότητες. “Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι στον υφιστάμενο χώρο της ΔΕΘ υπάρχουν μεγάλης αξίας αρχαιότητες που μπορούν να αναδειχθούν, ενώ μία λάθος επιλογή για τη δημιουργία ξενοδοχείων, περιπτέρων και υπογείων πάρκινγκ θα δημιουργήσει για μια άλλη 20ετία το φαινόμενο του σταθμού Βενιζέλου”.  

Οι δήμαρχοι χαρακτηρίζουν “ψευδεπίγραφο” το επιχείρημα της έλλειψης επενδυτικών κεφαλαίων και εθνικών πόρων για την κατασκευή νέου εκθεσιακού κέντρου δυτικά λέγοντας πως αυτό “δεν μπορεί να αποτελέσει την 'ταφόπλακα' της πόλης και της ευρύτερης περιοχής”. Υποδεικνύουν, δε, ως πηγή χρηματοδότησης, “το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, έχει εξασφαλισμένα υψηλά κονδύλια για την οικονομική ανάπτυξη και ανασυγκρότηση των κρατών-μελών, ενώ διαθέσιμοι πόροι υπάρχουν και από το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίηση άλλων δημόσιων και ιδιωτικών πόρων”.

Τις προσεχείς ημέρες οι δήμαρχοι, μαζί και ο μητροπολίτης Βαρνάβας πρόκειται να αναλάβουν σειρά πρωτοβουλιών προκειμένου να πείσουν την πολιτική ηγεσία να αλλάξει το σχεδιασμό και να επανέλθει στον αρχικό για την κατασκευή του νέου εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή της Σίνδου.