Skip to main content

Μυτιληναίος: Ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή LNG από ιδιώτες

Ο όμιλος εκτιμά ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι όποιες τυπικές διαδικασίες, για να ανοίξει άμεσα ο δρόμος για την απελευθέρωση της αγοράς και την ελεύθερη εισαγωγή υγροποιημένου φυσ
Στην «αδικαιολόγητη αδράνεια» κύκλων του ΔΕΣΦΑ αποδίδει ο όμιλος Μυτιληναίου την αποτυχία της πρώτης κοινής του προσπάθειας με τη Motor Oil να εισάγουν φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), 65.000m3.

Ο όμιλος εκτιμά, επίσης, ότι μέσα στα επόμενα 24ωρα θαέχουν ολοκληρωθεί οι όποιες τυπικές διαδικασίες, για να ανοίξει άμεσα οδρόμος για την απελευθέρωση της αγοράς και την ελεύθερη εισαγωγήυγροποιημένου φυσικού αερίου από ιδιώτες στη χώρα μας.

Όπως τονίζεται σε σημερινή ανακοίνωση του ομίλου, ο ΔΕΣΦΑ επικαλούμενος προσχηματικά αδυναμία ερμηνείας, σαφούς κατά τα άλλα, υπουργικής απόφασης, παρεμπόδισε την παραλαβή του φορτίου στις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας.

Οι δυο όμιλοι τονίζουν πως ακολούθησαν εγκαίρως όλες τις νόμιμες διαδικασίες, για να εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη παραλαβή του φορτίου στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα και γενικά να εξασφαλίσουν τη χρήση του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου.

«Παρά την πρόθεση των αρμοδίων αρχών να επιλύσουν άμεσα και ουσιαστικά και σύμφωνα με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία ζητήματα που οδηγούν στην απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου, κύκλοι του ΔΕΣΦΑ που αντιδρούν στην προοπτική αυτή έδειξαν αδικαιολόγητη αδράνεια στην ολοκλήρωση μιας τυπικής διαδικασίας, όπως η σύναψη της απαιτούμενης σύμβασης μεταφοράς, η οποία σημειωτέον δε χρήζει προετοιμασίας ή διαπραγματεύσεων, καθώς το περιεχόμενο και οι όροι της (περιλαμβανομένου του τιμολογίου) είναι συγκεκριμένοι και καθορίζονται με υπουργικές αποφάσεις», τονίζει ο όμιλος.

Ωστόσο, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πρώτο σημαντικό βήμα επετεύχθη, αφού ελήφθησαν οι απαραίτητες αποφάσεις σε θεσμικό επίπεδο, ώστε να απομένουν πλέον μόνο τυπικές διαδικασίες για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς και την απρόσκοπτη εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου.

«Οι Όμιλοι Μυτιληναίος και Motor Oil θα κινηθούν όπως πάντα με βάση τη νομιμότητα για την προστασία των εργαζομένων, των μετόχων και του ευρύτατου καταναλωτικού κοινού, το οποίο θα ήταν και θα είναι ο κύριος ωφελημένος από την απελευθέρωση των αγορών, την ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη συνεπακόλουθη μείωση των τιμών ηλεκτρικού ρεύματος και βιομηχανικών αγαθών», καταλήγει η ανακοίνωση.